tromaktiko: Σβίγκου: Έχουμε συγκρουστεί με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Σβίγκου: Έχουμε συγκρουστεί με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις



«Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς στοχεύουν στην επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας, ισορροπημένης, η οποία θα έχει μέσα και το σκέλος του...
χρέους και το σκέλος των βιώσιμων πλεονασμάτων», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στη ΝΔ για την προσπάθειά της να αναγάγει ως κορυφαίο ζήτημα της ατζέντας στην Ελλάδα εκείνο της Βενεζουέλας, την ώρα που, όπως την κατηγόρησε, οι ευρωβουλευτές της στις συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο επιλέγουν μία στάση «ολοκληρωτικής αποδοχής των θέσεων των δανειστών». «Όσο η ΝΔ δεν μπορεί να βρει πειστικό αφήγημα στην Ελλάδα, θα το ψάχνει στη Βενεζουέλα».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης «αφορά στο να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» και πως «είναι τεράστιες οι προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για να βγει η χώρα από την επιτροπεία». Σημείωσε ότι αυτό γίνεται μέσα από συντονισμένες ενέργειες και μέσα από συγκρούσεις και επισήμανε: «Έχουμε συγκρουστεί με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις κι αυτό κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει».

Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση οφείλοντας στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για 4,5 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα. Όπως υποστήριξε, μετά από τις αμοιβαίες υποχωρήσεις, υπήρξε ένα μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, με αποτέλεσμα να μη μιλάμε μόνο για μέτρα επιβάρυνσης, αλλά και για μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και στήριξης του κοινωνικού κράτους, όπως είναι τα θετικά αντίμετρα. «Ούτε το αντίμετρο για τον ΕΝΦΙΑ, ούτε το αντίμετρο για τα σχολικά γεύματα, ούτε για τη φαρμακευτική δαπάνη και μία σειρά ζητημάτων δεν αφορούν τους πλούσιους, αλλά αφορούν αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ψήφισμα για τη Βενεζουέλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η στάση που επέλεξαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή της αποχής, η κ. Σβίγκου σημείωσε πως «αυτό που έχουν υποστηρίξει και στις προηγούμενες συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της Βενεζουέλας είναι ότι θα πρέπει να επικρατήσει ο διάλογος μεταξύ της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Μαδούρο και της αντιπολίτευσης». «Προφανώς μάς ανησυχεί η ένταση που υπάρχει στη χώρα, αλλά πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα. Γιατί η κατάσταση δεν έχει εκτραπεί μόνο από τη μία πλευρά, αλλά και από την άλλη», πρόσθεσε.

Με αφορμή και τη χθεσινή «πολύ σημαντική» συζήτηση στο Eυρωκοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα, η κ. Σβίγκου σχολίασε: «Αντί, λοιπόν, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να αναγάγουν ως κορυφαίο ζήτημα της ατζέντας τους στην Ελλάδα το ζήτημα της Βενεζουέλας και το αν απείχαν ή καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα ήταν να μας εξηγήσουν τη στάση της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, στις τρεις συζητήσεις που έχουν γίνει, όπου επέλεξαν μία στάση ολοκληρωτικής αποδοχής των θέσεων των δανειστών». Ανέφερε, ειδικότερα, ότι στη συζήτηση, ευρωβουλευτές της ΝΔ, όπως η κ. Σπυράκη, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, η κ. Καϊλή δεν δέχτηκαν τα στοιχεία της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα.

Σε σχόλιο του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Κύρτσου, η κ. Σβίγκου απάντησε ότι στην προηγούμενη συζήτηση και εκείνος είπε ότι θα καταρρεύσει το ελληνικό πρόγραμμα, για να τονίσει γενικότερα: «Αυτό που καταλαβαίνουν όσοι μας ακούνε είναι ότι όσο η ΝΔ δεν μπορεί να βρει πειστικό αφήγημα στην Ελλάδα, θα το ψάχνει στη Βενεζουέλα. Δεν είναι η πρώτη φορά που θυμήθηκε τη Βενεζουέλα. Δεν θα είναι φαντάζομαι και η τελευταία».

Σε επισήμανση ότι και ευρωβουλευτές της ΝΔ έκαναν σκληρή κριτική στον Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε ότι, ναι, το έκαναν, για τις δηλώσεις του, και υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις και εντός της ΝΔ, αντιπαραβάλλοντας την τοποθέτηση της κ. Βόζεμπεργκ με αυτή της κ. Σπυράκη. «Συνολικά, όμως, άμα δούμε τη στάση της ΝΔ και από τον κ. Κεφαλογιάννη και από την κ. Σπυράκη, η προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Κύρτσου, στον οποίον είχε απαντήσει τότε και ο κ. Κούλογλου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μία στάση αποδοχής των πιο σκληρών επιχειρημάτων του ΔΝΤ», είπε.

Για την τροπολογία στο ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Αναφορικά με την τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι «κανένα πρόστιμο δεν χαρίζεται» και ότι «δεν πρόκειται για καμία χαριστική τροπολογία, όπως θέλει να φαντάζεται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ». Τόνισε πως «αυτό που προτείνεται να γίνει, είναι οι νέοι διοικούντες που έρχονται σε μία επιχείρηση δεν θα είναι αυτοί υπεύθυνοι για προηγούμενες παραβάσεις, των προηγούμενων διοικήσεων για τις οποίες δεν είχαν γνώση όταν έκαναν την επένδυση». «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που φέρνουμε τροπολογίες το βράδυ, όπως έκανε σωρηδόν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα έκαναν οι προηγούμενοι με τις αμνηστίες στα τραπεζικά στελέχη για τα θαλασσοδάνεια», συμπλήρωσε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!