tromaktiko: Ωράριο, μεταθέσεις και ασφαλιστικό των στρατιωτικών - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ωράριο, μεταθέσεις και ασφαλιστικό των στρατιωτικών - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



"Πρόθεσή μας είναι να αναγνωρίσει η Πολιτεία εμπράκτως (ηθικά και υλικά) την προσφορά των ΕΔ, η οποία δεν αναδεικνύεται επαρκώς...
και παραμένει αφανής" δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ε.Σ.ΠΕ.Θ) Στέφανος Κουκουράβας.

Ο κ. Κουκουράβας μας εξήγησε τι συμβαίνει με τις Ενώσεις Στρατιωτικών και μίλησε για τα προβλήματα που απασχολούν τους στρατιωτικούς όπως ειναι η τήρηση του ωραρίου εργασίας, το ασφαλιστικό για όσους κατετάγησαν τα έτη 1990 - 1992, για την εξέλιξη των ΕΜΘ, της Συντάξεις Χηρείας αλλα και για το λεγόμενο επίδομα παραμεθορίου, και που προσπαθούν να λύσουν οι Ενώσεις.

Διαβάστε τι είπε στο OnAlert

Τι συμβαίνει τώρα με την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ε.Σ.ΠΕ.Θ); Ποιος ο ρόλος της;
Η Ε.Σ.ΠΕ.Θ είναι νόμιμα αναγνωρισμένο επαγγελματικό σωματείο, εναρμονισμένο, ως προς τη λειτουργία του με το ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τον Ν.4407/2016. Μέλη, μπορούν να γίνουν οι εν ενεργεία (ε.ε) στρατιωτικοί, όλων των κλάδων των ΕΔ, ανεξαρτήτως βαθμού και προέλευσης που υπηρετούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εδρεύει στην πόλη της Λάρισας και είναι μια από τις πολυπληθέστερες Ενώσεις, αφού τα μέλη μας έχουν προ πολλού ξεπεράσει τις αρχικές μας προσδοκίες. Η Ε.Σ.ΠΕ.Θ είναι από τα πλέον δραστήρια σωματεία και μέσα από την πορεία της, σφυρηλάτησε ισχυρούς δεσμούς σεβασμού και αλληλεκτίμησης με την τοπική κοινωνία

Οι βασικές μας επιδιώξεις, βάσει καταστατικού, αφορούν συνοπτικά στη μελέτη και υποβολή εισηγήσεων αναφορικά µε τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών, καθώς επίσης και επί θεμάτων που αφορούν στη βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης των συναδέλφων, χωρίς την υπέρβαση των ορίων που προσδιορίζονται από τις ιδιομορφίες, την αποστολή και τον κοινωνικό χαρακτήρα των ΕΔ.

Οφείλω να ομολογήσω ότι στην πορεία μας παρουσιαστήκαν αρκετές δυσχέρειες, λόγω κυρίως της αρνητικής προδιάθεσης της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΘ.Α έναντι της συλλογικής έκφρασης, καθώς και εξαιτίας της καχυποψίας των συναδέλφων, λόγω της εσφαλμένης εντύπωσης που έχουν ορισμένοι που, σκοπίμως ή μη, συγχέουν τη δράση των Ενώσεων με τον ακραίο και στείρο συνδικαλισμό που αναπτύχθηκε στη χώρα μας επί χρόνια σε ορισμένους εργασιακούς κλάδους. Οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις εν ενεργεία (ε.ε.) στρατιωτικών δεν είναι συντεχνιακά σωματεία. Ο εμπεριστατωμένος δημόσιος λόγος είναι το μοναδικό όπλο μας και να είστε σίγουρη πως δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι το δίκαιο και η αλήθεια, σε βάθος χρόνου, αρκούν από μόνες τους! Δεν έχουμε εξαρτήσεις, είμαστε παντελώς αδέσμευτοι, ανεξάρτητοι και είμαστε αληθινά υπερήφανοι γι’ αυτό.

Ποια η άποψη σας για όλα όσα συμβαίνουν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ);
Η Ε.Σ.ΠΕ.Θ είναι ιδρυτικό μέλος της Π.Ο.Ε.Σ. Η Ομοσπονδία είναι τέκνο μας και μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πορεία που έχει διαγράψει τους τελευταίους 12 και πλέον μήνες. Η σχετικά πρόσφατη θεσμική αναγνώριση των Ενώσεων, υπήρξε γεγονός ιστορικής σημασίας. Το διάστημα όμως που μεσολάβησε, εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός νεοφυών σωματείων, που διαφαίνεται ότι σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις, υπήρξαν αποτέλεσμα συντεχνιακών μεθοδεύσεων, με σκοπό να αποδυναμώσουν και να ανατρέψουν τα ιδρυτικά μέλη της Π.Ο.Ε.Σ, που εξέφραζαν πλέον ανοικτά τη διαφωνία τους για την εσωστρέφεια της Ομοσπονδίας και τον εναγκαλισμό της με την εξουσία. Τα εν λόγω σωματεία «σφραγίδες», με ολιγάριθμα μέλη, δυστυχώς δεν συνιστούν σοβαρές περιπτώσεις συλλογικής έκφρασης και πέραν του ότι είναι «θνησιγενείς», δυστυχώς θα χρησιμοποιηθούν λόγω του μικρού μεγέθους, ως μέσον εξυπηρέτησης προσωπικών ιδιοτελών επιδιώξεων και συμφερόντων, με συνηθέστερο στόχο την εκπλήρωση της ματαιοδοξίας ορισμένων μελών και των κεκαλυμμένων επιδιώξεων ορισμένων κύκλων που λειτουργούν ως «πάτρωνες» των διάσπαρτων νεοφυών αυτών ομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, για να απαντήσω στο ερώτημά σας, είναι φανερό ότι, στις τάξεις της Π.Ο.Ε.Σ, η οποία σημειωτέων θεσμικά παραμένει δευτεροβάθμιο όργανο αστικού χαρακτήρα, είμαστε προφανώς ανεπιθύμητοι, τουλάχιστον όσο έχουμε διαυγώς διακριτή θέση - στάση και όσο δεν υποκύπτουμε στα κελεύσματα και τις επιθυμίες του Προεδρείου.

Τι πιστεύετε για την νεοσύστατη «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών» (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ);
Σε ότι αφορά στο νεοσύστατο δευτεροβάθμιο όργανο γνωστό ως «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών» (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ), επιτρέψτε μου να διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου, καθόσον δεν έχω διαμορφώσει ξεκάθαρη προσωπική άποψη και θα ήθελα να προφυλάξω το κύρος της Ε.Σ.ΠΕ.Θ.

Ως πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αλλά θα πρέπει να μας πείσει για τις προθέσεις της, καθώς και για όσα διατείνεται ότι πρεσβεύει. Στις εξαγγελίες της περιλαμβάνει θέσεις και απόψεις, οι οποίες σε πρώτη ανάγνωση, εναρμονίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον αξιακό κώδικα της Ε.Σ.ΠΕ.Θ. Τα ιδρυτικά μέλη της είναι αξιόλογοι συνάδελφοι, «σκαπανείς» του χώρου, αρκετά γνώριμοι σε όσους ασχολούμαστε ενεργά με τις συλλογικότητες.

Θα γίνει περαιτέρω αξιολόγηση της πρωτοβουλίας αυτής και οι οποίες αποφάσεις μας θα ληφθούν, μετά από ανταλλαγή απόψεων με άλλα, υγιώς σκεπτόμενα, σωματεία και σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους της Ένωσης. Συνεπώς, οι οποίες αποφάσεις μας θα ληφθούν στο προσεχές μέλλον, κατόπιν ώριμου σκέψης των μελών μας όπου θα συγκαλέσουμε έκτακτη Γενική Συνέλευση για να παρθούν οι όποιες αποφάσεις από τη βάση του σωματείου.

Πολλοί είναι οι στρατιωτικοί που θεωρούν ότι δεν υπάρχει νόημα στον συνδικαλισμό στις ΕΔς, ποια είναι η δική σας απάντηση σε αυτό;
Η ερώτησή σας απαιτεί να δώσω μια σύνθετη, μα συνάμα απλή απάντηση. Η συγκεκριμένη ερώτηση, όταν γίνεται από συναδέλφους, σε πολλές περιπτώσεις καταδεικνύει την υφέρπουσα αμφισβήτηση, την αμφιβολία και το φόβο ορισμένων για οτιδήποτε καινούριο, καινοτόμο, καθώς επίσης και την απέχθεια που νιώθει ο Έλληνας πολίτης όπως σας προανέφερα απέναντι σε στυγνές συνδικαλιστικές πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες εδράστηκαν σε μια λογική βίας, αυθαιρεσίας, ιδιοτέλειας για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Πολλοί συνάδελφοι, γαλουχημένοι από τα υψηλά ιδεώδη της στρατιωτικής ιδιότητας, έχοντας εσφαλμένη εντύπωση για το ρόλο και τις αρχές των Ενώσεων, ταλανίζονται πριν πάρουν την απόφαση, φοβούμενοι ότι θα «υπερβούν τα εσκαμμένα» και ότι οι φυσικοί προϊστάμενοί τους, σκεπτόμενοι συντηρητικά, θα τους μεμφθούν γι’ αυτό. Ανάλογες επιφυλάξεις διατυπώνουν ορισμένοι εν αποστρατεία (ε.α) συνάδελφοι, όταν αναμασούν εικασίες για δήθεν διασάλευση της τάξης και της πειθαρχίας του στρατεύματος.

Ουδέν αναληθέστερο! Μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία από το διεθνές και το εγχώριο περιβάλλον. Στις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, υφίστανται σωματεία στρατιωτικών, χωρίς να επηρεάζεται στο παραμικρό η λειτουργία των ΕΔ. Ομοίως, στην πατρίδα μας, στον χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας, συναντούμε εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, αντίστοιχες μορφές συλλογικής έκφρασης, οι οποίες ουδόλως επηρέασαν την διοικητική ή επιχειρησιακή δράση των Υπηρεσιών αυτών και σαφώς δεν υπονόμευσαν την προσήκουσα τάξη, αντιθέτως συνεισέφεραν θετικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.

Σε ότι αφορά στο αν υπάρχει νόημα στην προσπάθειά μας, αυτή της συλλογικής έκφρασης του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ, σας απαντώ ρητά και κατηγορηματικά ότι σαφώς και υπάρχει νόημα. Πρόθεσή μας είναι να αναγνωρίσει η Πολιτεία εμπράκτως (ηθικά και υλικά) την προσφορά των ΕΔ, η οποία δεν αναδεικνύεται επαρκώς και παραμένει αφανής. Ασκούμε δημόσιο λειτούργημα, παρέχοντας επιτυχώς επί δεκαετίες, πολύπλευρες υπηρεσίες εξωτερικής ασφαλείας (αποτροπής), διασφαλίζοντας την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική μας ανεξαρτησία. Οι Ενώσεις αποτελούν τον μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας με την Πολιτεία και το απαραίτητο «θεσμικό αντίβαρο» στην αυθαίρετη δράση των οργάνων της δημόσιας διοίκησης.

Καλούμε και προκαλούμε τους συναδέλφους να συμπορευτούν μαζί μας, γιατί η Ε.Σ.ΠΕ.Θ φιλοδοξεί να παραμείνει και στο μέλλον η φωνή της συνείδησης, η φωνή της λογικής. Έχουμε δυνατή φωνή, χωρίς να «κραυγάζουμε», διότι έχουμε άποψη και την εκφράζουμε δημόσια, με παρρησία, χωρίς κανενός είδους εξάρτηση. Με τη συμμετοχή στην κοινή μας προσπάθεια ο καθένας θα μπορεί να αντικρίζει ευθαρσώς στα μάτια τα παιδιά του, χωρίς τύψεις, σήμερα και στο μέλλον, αφού οι πράξεις μας, όπως και οι παραλείψεις μας, διαμορφώνουν και υποθηκεύουν το αύριο.

Τι κάνουν οι Ενώσεις για τα βασικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον Έλληνα στρατιωτικό;
Εν συντομία θα σας παραθέσω τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους. Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα σε ότι αφορά στην τήρηση του θεσμοθετημένου ωραρίου εργασίας το οποίο καταστρατηγείται βάναυσα, με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΘ.Α, που στις επίσημες τοποθετήσεις της στο Κοινοβούλιο εκτίθεται ανεπανόρθωτα διατυπώνοντας απόψεις που εναντιώνονται στις συνταγματικές επιταγές, όπως ότι η σταθερή και πάγια υπερωριακή απασχόλησή μας, πολύ πέραν των 40 ωρών εβδομαδιαίως, εντάσσεται στις συνήθεις δραστηριότητες των ΕΔ που απορρέουν τις αποστολής μας!!!

Η βασικότερη ίσως διεκδίκησή μας είναι η θέσπιση ανώτατου ορίου μεταθέσεων για το προσωπικό που συμπληρώνει 25 έτη υπηρεσίας (τοποθέτηση σε τόπο συμφερόντων), για ευνόητους λόγους (οικογενειακούς, οικονομικούς κ.α).

Φυσικά εκκρεμεί για πολλά έτη η ανάληψη πρωτοβουλιών για άρση της αδικίας που έχει προκληθεί από αβλεψίες των νομοθετούντων, όπως το ασφαλιστικό των συναδέλφων που κατετάγησαν τα έτη 1990 - 1992. Θα μου επιτρέψετε, να σημειώσω ότι, για το συγκεκριμένο ζήτημα του ασφαλιστικού ως Ε.Σ.ΠΕ.Θ, αλλά και εγώ προσωπικά μιας, έχουμε πολλάκις ασχοληθεί, αναδεικνύοντας το θέμα της δυσμενούς διακριτής μεταχείρισης που υπέστησαν χιλιάδες συνάδελφοι, οι οποίοι σε μια ιδιαίτερα παραγωγική φάση της σταδιοδρομίας τους, αντιμετωπίζουν την απαξίωση της Πολιτείας, γεγονός που αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξεως.

Από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή στο θέμα του ασφαλιστικού, ουδείς επέδειξε έστω και ελάχιστα πραγματικό ενδιαφέρον για την απτή αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος μας, παρότι η σημερινή Κυβέρνηση όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί την άρση των αδικιών που έχει επιφέρει ο Ν.3865/2010, αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα καμία ενέργεια (τροποποίηση ή αναθεώρηση) δεν έχει δρομολογηθεί για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, που ταλανίζει όχι μόνο τα ίδια τα στελέχη, αλλά συνεπακόλουθα και τις οικογένειες τους.

Επιπλέον των παραπάνω, εκκρεμεί η ανάληψη πρωτοβουλιών νομοθετικού χαρακτήρα για την εξασφάλιση της ομαλής και εύλογης σταδιοδρομικής εξέλιξη των συναδέλφων ΕΜΘ, καθώς και των Αξιωματικών προερχομένων από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) που κατετάγησαν το έτος 1990 (ο αριθμός και η ομοιογένεια των σχολίων που αναρτήθηκαν πρόσφατα στη δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ είναι χαρακτηριστικά και μιλούν από μόνα τους για τις αβλεψίες που έχουν γίνει).

Επιπρόσθετα επιτρέψτε μου, να σας πω και λίγα λόγια για τη χρηματική αποζημίωση, η οποία χορηγείται στους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε μονάδες των ανατολικών συνόρων μας, που έχει επικρατήσει να λέγεται από όλους ως "επίδομα παραμεθορίου", χωρίς στην πραγματικότητα να είναι. Η Ένωση επεσήμανε πρώτη την αδικία που υφίσταται ανάμεσα σε στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε παραμεθόριο. Οι στρατιωτικοί δεν λαμβάνουν επίδομα παραμεθορίου, ενώ οι λοιποί το λαμβάνουν κανονικά. Σαφώς θα πρέπει να θεσμοθετηθεί επίσημα από την Πολιτεία η λήψη του πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης, ως επίδομα και όχι με την καταβολή ΗΕΕ που δίνεται μέχρι και σήμερα.

Η επίλυση των παραπάνω θεμάτων, καθόσον τα περισσότερα απασχολούν το μέσο και χαμηλόβαθμό προσωπικό, το οποίο δεν έχει προσβάσεις στο σύστημα λήψης των αποφάσεων, προϋποθέτει εξέταση όλων αυτών των θεμάτων υπό ανθρωποκεντρικό πρίσμα, με αντικειμενικότητα και ευθυκρισία. Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες των κομμάτων για την πλήρη μισθολογική μας αποκατάσταση, σε εφαρμογή της αποφάσεως του ΣτΕ, το οποίο προεχόντως για εμάς υπέχει σαφείς ηθικές προεκτάσεις, πέραν της οικονομικής πτυχής του θέματος.

Τέλος στις βασικές επιδιώξεις μας ως Ε.Σ.ΠΕ.Θ συμπεριλαμβάνεται και η ανατροπή των επονείδιστων ρυθμίσεων του άρθρου 12 του Ν.4387/2016, σε ότι αφορά στα ηλικιακά κριτήρια που οριοθετήθηκαν αυθαίρετα για την απονομή των συντάξεων χηρείας. Το μέτρο πλήττει βάναυσα τον κλάδο μας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του λειτουργήματος. Η Ε.Σ.ΠΕ.Θ ενώνει τις δυνάμεις της με το σύλλογο ΑΞΙΑ και υποστηρίζει ενεργά τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών, για να αρθεί το ηλικιακό κριτήριο χορήγησης σύνταξης χηρείας.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!