tromaktiko: Καταδίκασε τη βάναυση καταστολή στη Βενεζουέλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Καταδίκασε τη βάναυση καταστολή στη Βενεζουέλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατήγγειλε σήμερα «τη βάναυση καταστολή» στη Βενεζουέλα, που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη διάρκεια...
των οποίων περίπου τριάντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Σε ψήφισμα που ενέκριναν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές, που συνήλθαν σε ολομέλεια στις Βρυξέλλες, «καταδικάζουν σθεναρά τη βάναυση καταστολή που ασκήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, καθώς και από άτακτες ένοπλες ομάδες, κατά των ειρηνικών διαδηλωτών».

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση του Καράκας να ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου τριάντα άνθρωποι και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους, αλλά και να διασφαλίσει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 450 ψήφους (35 κατά και 100 αποχές), υποστήριξαν οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Βενεζουέλα συγκλονίζεται από τις αρχές Απριλίου από ένα κύμα διαδηλώσεων κατά του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Η αντιπολίτευση θέλει να εξασφαλίσει την αποχώρησή του πριν από τη λήξη της θητείας του τον Δεκέμβριο του 2018 και απαιτεί τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, καθώς δεν μπόρεσε να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανάκληση του προέδρου όπως επιθυμούσε.

Σχεδόν όλες οι πορείες κατέληξαν σε συγκρούσεις, λεηλασίες, ανταλλαγές δακρυγόνων και βομβών Μολότοφ ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης. Σε αυτά προστίθεται η βία που ασκούν "collectivos", ένοπλες ομάδες πολιτών τις οποίες εξοπλίζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!