tromaktiko: Κατρούγκαλος: Παραπληροφόρηση ότι εξαιρούνται από τις περικοπές οι βουλευτές

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Κατρούγκαλος: Παραπληροφόρηση ότι εξαιρούνται από τις περικοπές οι βουλευτές



«Eίναι εσκεμμένη παραπληροφόρηση ότι εξαιρούνται από τις περικοπές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ομάδες που βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από...
τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως οι βουλευτές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «ευνοϊκή» μεταχείριση των βουλευτών, με βάση δικό του νόμο όταν ήταν υπουργός Εργασίας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ανέφερε: «Οι βουλευτές δεν είναι κάτι το ξεχωριστό, υπήρχε νέφος παραπληροφόρησης, μαύρης και γκρίζας προπαγάνδας για οτιδήποτε κάναμε σε σχέση με το ασφαλιστικό».

«Η αλήθεια σε σχέση με τους βουλευτές σε σχέση με το ασφαλιστικό είναι ότι -μετά και από ρητή παρέμβαση του πρωθυπουργού πέρυσι την Άνοιξη- ορίστηκε στο άρθρο 4 του νόμου ότι δεν ισχύει καμία εξαίρεση για τους βουλευτές. Απαλείφθηκε η οποιαδήποτε εξαίρεση σχετικά με αυτούς. Στο άρθρο 13 ορίζεται ρητά ότι οι αναπροσαρμογές που προβλέπει ο νόμος εφαρμόζονται σε όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν μία τομή που εκκρεμούσε επί δεκαετίες και την έκανε η Αριστερά στην Ελλάδα, με την ενοποίηση των ταμείων αλλά κυρίως των κανόνων, υπακούοντας στην βασική, καταστατική αρχή της Αριστεράς, την ισονομία. Η πρόβλεψη για την Εθνική Σύνταξη στο όριο της φτώχειας υπακούει στην άλλη αρχή, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτές οι θεσμικές τομές δεν αμφισβητούνται από κανέναν».

«Υπάρχουν προβλήματα εφαρμογής ειδικά σε μία μεταρρύθμιση που δεν είχε μεταβατική περίοδο, όπως οι ανάλογες στην Ευρώπη, λόγω των απαιτήσεων των δανειστών», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος φέροντας ως παράδειγμα την αδυναμία της ΕΛΣΤΑΤ να εφαρμόσει έναν δείκτη αύξησης μισθών που ισχύει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, «ακριβώς επειδή δεν είχε η ίδια εφαρμόσει ανάλογη μεθοδολογία».

«Παρά τις αμφισβητήσεις, που οφείλονται στο αναντίρρητο γεγονός ότι οι συντάξεις είναι πολύ χαμηλές στην Ελλάδα γιατί αυτή είναι η οικονομική κατάσταση που μας οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια της λιτότητας και των μνημονίων, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι θετική και θα την  πιστωθεί η Αριστερά», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!