tromaktiko: Ξανθός: Νέες δομές υγείας σε 62 αστικές περιοχές

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ξανθός: Νέες δομές υγείας σε 62 αστικές περιοχές



«Μέσα στο 2017 θα ξεκινήσει η δημιουργία του δικτύου αποκεντρωμένων δομών του συστήματος Υγείας, με στόχο οι "δορυφόροι" των κέντρων υγείας "αστικού τύπου" να...
καλύψουν 62 αστικές περιοχές», τόνισε ο  υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ανέφερε: «Κάθε μονάδα θα έχει πληθυσμό αναφοράς 10.000-12.000 ατόμων και θα διαθέτει τρεις βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτές, κοινωνικό λειτουργό και επισκέπτες υγείας.

Ήδη με την διάταξη που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργήθηκε η ρύθμιση - γέφυρα για όσα σχεδιάζονται στην πρωτοβάθμια υγεία, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους την επόμενη διετία ή τριετία. Μετά το Πάσχα, θα πάει στη Βουλή πλήρες νομοσχέδιο που θα περιγράφει αναλυτικότατα την μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οι νέες αποκεντρωμένες δομές του συστήματος υγείας θα λειτουργήσουν ως "δορυφόροι" των κέντρων υγείας αστικού τύπου, θα έχουν πληθυσμό αναφοράς της τάξης των 10.000-12.000 ατόμων και θα στελεχώνονται από 10 περίπου άτομα η κάθε μία, με γενικό γιατρό, παθολόγο και παιδίατρο, νοσηλευτικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς και επισκέπτες υγείας.

Πρόκειται για κοινοτικού χαρακτήρα παρέμβαση, εκεί όπου ήταν το μεγάλο έλλειμμα του ΕΣΥ, το οποίο είναι ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα».

«Το πλάνο που υπάρχει προβλέπει ότι μέσα στο 2017 θα υπάρχει η πρώτη εφαρμογή, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί 239 δομές σε 62 αστικές περιοχές την επόμενη τριετία ή τετραετία», είπε ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας ότι «δεν είναι εφικτό να καλυφθεί άμεσα το σύνολο των αστικών περιοχών».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!