tromaktiko: Ο «διάβολος» που κρύβεται στις λεπτομέρειες της συμφωνίας του Eurogroup

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ο «διάβολος» που κρύβεται στις λεπτομέρειες της συμφωνίας του Eurogroup



Σε μία από τις γνωστές αποφάσεις κατέληξε χθες το Eurogroup σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, κερδίζοντας χρόνο με το διάβολο να κρύβεται στις λεπτομέρειες...


Τι είναι αυτό που αποφασίστηκε; Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα και η Ελλάδα δέχεται την προνομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, χωρίς ρήτρα αναιρεσιμότητας. Πρόκειται δηλαδή για μέτρα που θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν όπως και να έχει.

Το «τυράκι» για να περάσουν τα μέτρα άνετα από τη Βουλή είναι ότι το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Κατά την κυβέρνηση όσα χάνουν οι πολίτες από τη μία τσέπη θα τα κερδίζουν από την άλλη. Όμως για να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα η Αθήνα θα πρέπει να πιάνει τους στόχους.

Για παράδειγμα αν κάποιος καλείται να πληρώσει μεγαλύτερο φόρο λόγω μείωσης του αφορολόγητου, τότε η εισοδηματική του απώλεια θα εξισορροπηθεί είτε μέσω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή είτε μέσω μείωσης άλλων φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατα 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα. Βεβαίως θα χάσουν οι μικρομεσαίοι.
Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.
Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, δηλαδή στη διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων και στο μέγεθος της ελληνικής υποχώρησης στη μείωση του αφορολόγητου, στις παρεμβάσεις στις συντάξεις και στα εργασιακά. Βασική λεπτομέρεια είναι ότι τα μέτρα για τη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση των συντάξεων θα ψηφιστούν τώρα και θα εφαρμοστούν αργότερα, ανεξάρτητα από ό,τι και να γίνει.

Στον αντίποδα η Αθήνα έχει πλέον τη δυνατότητα να προνομοθετήσει μέτρα με αναπτυξιακό χαρακτήρα και ελαφρύνσεις τα οποία θα τεθούν σε ισχύ μόνο αν ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν τεθεί.

Όπως παραδέχθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αλλά και το ΔΝΤ, για να φτάσουμε σε οριστική συμφωνία (staff level agreement) πρέπει ακόμη να γίνει αρκετή δουλειά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Φυσικά πέρα από τις όποιες τεχνικές διαπραγματεύσεις, εκκρεμεί το ραντεβού αύριο Τετάρτη στο Βερολίνο Μέρκελ - Λαγκάρντ και Μέρκελ – Γιούνκερ, προκειμένου να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις τόσο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Από αυτό το ραντεβού θα κριθεί ουσιαστικά και η διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!