tromaktiko: Τι καταστρέφει τα οστά μας

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Τι καταστρέφει τα οστά μας



Η καλή υγεία των οστών μας είναι αναγκαία—ειδικά όσο μεγαλώνουμε και ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης ή των καταγμάτων γίνεται όλο...
και πιο αληθινός. Και υπάρχουν ορισμένες τροφές και συνήθειες που καταστρέφουν τα οστά μας και πρέπει να τις αποφεύγουμε. Ποιες είναι αυτές;

Πολύ αλάτι

Όσο περισσότερο αλάτι τρώμε, τόσο περισσότερο ασβέστιο αποβάλλει ο οργανισμός μας, που σημαίνει ότι τα οστά μας γίνονται πιο αδύναμα. Δεν είναι ανάγκη να κόψουμε εντελώς το αλάτι, αλλά είναι σωστό να το περιορίσουμε τόσο, ώστε να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 2.300 mg νατρίου την ημέρα.

Οι… μαραθώνιοι

Όχι αυτοί που τρέχουμε. Αυτοί που κάνουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ, βλέποντας για ώρες ολόκληρες τις αγαπημένες μας σειρές. Όταν αυτό αρχίζει να γίνεται συνήθεια, δεν κινούμαστε αρκετά και τα οστά μας υποφέρουν. Συνεπώς, μην ξεχνάτε ποτέ την γυμναστική, και περιορίστε τις ώρες που είστε καθισμένοι. Ακόμα και ένα σκληρό πρόγραμμα άσκησης δεν μπορεί να επανορθώσει 100% την βλάβη που προκαλούμε στα οστά μας αν περνάμε τα 2/3 της ημέρας καθισμένοι.

Η (υπερβολική) ποδηλασία

Αν χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας ως μοναδικό μέσο μεταφοράς, από την μία γυμνάζεστε πολύ καλά, αλλά από την άλλη τα οστά σας πλήττονται. Αυτό συμβαίνει επειδή η ποδηλασία δεν είναι άσκηση που περιλαμβάνει βάρος, συνεπώς δεν αυξάνει την οστική μας μάζα.

Δεν βγαίνουμε από το σπίτι

Ο οργανισμός μας χρειάζεται βιταμίνη D, ώστε να μπορεί να απορροφήσει καλύτερα ασβέστιο. Και μπορούμε να συνθέσουμε αρκετή βιταμίνη D με το να βγαίνουμε τουλάχιστον 10-15 λεπτά στον ήλιο. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το αν είναι απαραίτητο να λάβετε την αναγκαία αυτή βιταμίνη με την μορφή συμπληρώματος.

Το πολύ αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει την σωστή απορρόφηση ασβεστίου. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα είστε έξω, ίσως θα ήταν καλό να πείτε όχι σε περισσότερα ποτήρια.

Η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων ποτών

Τα αναψυκτικά μπορεί να στερήσουν ασβέστιο από τον οργανισμό μας, αλλά οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο ομόφωνο συμπέρασμα γιατί συμβαίνει αυτό. Ορισμένοι ειδικοί, πάλι, πιστεύουν ότι και η υπερβολική κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση, άρα η δική μας συμβουλή είναι το αρχαίο και σωστό “παν μέτρον άριστον”.

Το κάπνισμα

Ναι, το κάπνισμα επηρεάζει και τα οστά μας. Όταν καπνίζουμε τακτικά, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει νέους ιστούς οστών με την ίδια ευκολία. Και όσο περισσότερο καπνίζουμε, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση. Οι καπνιστές, επίσης, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων, και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για επούλωση.

Τα φάρμακά μας

Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, ειδικά αν πρέπει να τις λαμβάνουμε για πολύ καιρό, μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην υγεία των οστών μας. Ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η κορτιζόνη και φάρμακα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, την νόσο του Κρον, το άσθμα και τον λύκο μπορεί να επηρεάσουν την οστική πυκνότητα.

Το να είμαστε λιποβαρείς

Ένας χαμηλός ΔΜΣ, κάτω από 18,5, σημαίνει πως αντιμετωπίζουμε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος και έλλειψης οστικής μάζας. Μιλήστε με τον γιατρό σας για ασφαλείς ασκήσεις και τρόπους να λαμβάνετε περισσότερο ασβέστιο από την διατροφή σας.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!