tromaktiko: Καιρός ΤΩΡΑ: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ με "ΚΟΚΚΙΝΗ" Προειδοποίηση - Τι αναφέρει για Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Καιρός ΤΩΡΑ: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ με "ΚΟΚΚΙΝΗ" Προειδοποίηση - Τι αναφέρει για Αθήνα - Θεσσαλονίκη



Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, με «κόκκινη» προειδοποίηση (σ.σ που είναι το ύψιστο επίπεδο), βρίσκεται σε ισχύ από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία...

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ προειδοποιεί για νέα επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές χιονοπτώσεις και καταιγίδες.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη (11/01/2017) και αύριο Πέμπτη (12/01/2017) αναμένονται:

α. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης.

γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι.

Την Πέμπτη (12/01/2017) τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.


Στο μεταξύ, η «Αριάδνη» δεν λέει να «αποχαιρετήσει» την Ελλάδα και συνεχίζει να πλήττει μεγάλα τμήματά της, βυθίζοντας στο χιόνι ολόκληρες περιοχές και στην απελπισία χιλιάδες πολίτες.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν χθες, Τρίτη (10/01/2017) τόσο ο Έβρος - εξαιρουμένων των δημοτικών ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης - όσο και η Ανατολική Μακεδονία, λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων και των θυελλωδών ανέμων.
Σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, το τοπίο είναι «λευκό» και το κρύο πολικό, με το πρωτοφανές - σε ένταση και διάρκεια - κύμα κακοκαιρίας να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις και την καθημερινότητα των πολιτών.

Συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «παλεύουν» με τα προβλήματα σε όλους τους δήμους που επλήγησαν τις τελευταίες ώρες από το χιονιά, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ενώ για μία ακόμη ημέρα τα σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, παραμένουν κλειστά.

Στη χιονισμένη Θεσσαλονίκη, που ξημέρωσε με -4 βαθμούς Κελσίου, οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πόλης είναι «ανοιχτοί», αλλά οι οδηγοί κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, λόγω του παγετού που έχει σχηματιστεί σε πολλούς δρόμους. Κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, ενώ δεν θα λειτουργήσουν το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ.
Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» διεξάγονται κανονικά καθώς η λειτουργία του αερολιμένα αποκαταστάθηκε αργά χθες το απόγευμα.
Πολικό ψύχος επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία, όπου η Φλώρινα και η Πτολεμαϊδα ξημέρωσαν με -18 βαθμούς Κελσίου και με -14 τα Γρεβενά, ενώ λίγο μετά τις 7 το πρωί ο υδράργυρος στις πόλεις αυτές «έδειχνε» από -13 έως -10 βαθμούς Κελσίου. Αλυσίδες ή χιονολάστιχα χρειάζονται οι οδηγοί στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας και Κοζάνης, και σε τμήματα επαρχιακών δρόμων της Καστοριάς και των Γρεβενών.
Επιδείνωση καιρού «βλέπει» η ΕΜΥ
Την ίδια ώρα, για επιδείνωση του καιρού προειδοποιεί η ΕΜΥ, με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, κατά τόπους πυκνές, αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια αλλά και τοπικές βροχές κατά τόπους ισχυρές στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, στο Αιγαίο πρόσκαιρα θα φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο αλλά ο παγετός θα είναι και πάλι «παρών» τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά και στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες. Λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά. Πρόσκαιρη βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 6 στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη 

Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και βελτίωση τη νύχτα.
Ανεμοι: Βόρειοι, βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -5 έως 0 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και σταδιακή βελτίωση από το βράδυ. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες από το απόγευμα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -6 έως 0 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά κατά τόπου πυκνές στη Στερεά και την Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ στα βόρεια.
Ανεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι, νοτιοδυτικοί 5 με 7 με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ευβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στην Στερεά και την Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 πιθανώς στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -3 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στις Κυκλάδες πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Νότιοι, νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις βορειότερες περιοχές.
Ανεμοι: Νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 6 γρήγορα 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα στα βόρεια, βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!