tromaktiko: Την “Πρωτεύουσα Καινοτομίας” για το 2017 αναζητά η Ευρώπη

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Την “Πρωτεύουσα Καινοτομίας” για το 2017 αναζητά η Ευρώπη



Την πρωτεύουσα της καινοτομίας της Ευρώπης (Innovation Capital of Europe) για το 2017 αναζητά η ΕΕ.  Με τη φετινή, τρίτη κατά σειρά, διοργάνωση του σχετικού διαγωνισμού καινοτομίας, η Ευρώπη αναζητά την πόλη, που...
“χτίζει” το πιο καινοτόμο οικοσύστημα, συνδέοντας μέσω της ψηφιακής οδού πολίτες, δημόσιους οργανισμούς, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις. Οι συμμετέχουσες πόλεις, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο οποίος θα “ανοίξει” επίσημα το Μάρτιο, θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη ενός συνολικού οικοσυστήματος καινοτομίας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους. Προϋπόθεση για να πάρει μια πόλη μέρος στο διαγωνισμό, είναι να βρίσκεται σε χώρα μέλος, που συμμετέχει στο πρόγραμμα Horizon 2020 και να έχει περισσότερους από 100.000 κατοίκους. Η νικήτρια πόλη λαμβάνει χρηματικό έπαθλο €1 εκατ., ενώ σε εκείνες που θα καταλάβουν τη δεύτερη και τρίτη θέση θα δοθούν κεφάλαια €100.000 και €50.000 αντίστοιχα.


Η πρώτη πόλη, που αναδείχτηκε European Capital of Innovation (iCapital) πριν από δύο χρόνια, όταν, δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το θεσμό σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα αστικά κέντρα της Ευρώπης που κάνουν πρωταθλητισμό στην καινοτομία, ήταν η Βαρκελώνη.

Το Άμστερνταμ
Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2016 είχε ανακηρυχθεί το Άμστερνταμ, που επικράτησε μεταξύ των άλλων υποψηφίων, καθώς κρίθηκε ότι εφαρμόζει μια bottom up προσέγγιση όσον αφορά την “έξυπνη” ανάπτυξη, τις νεοφυείς εταιρείες, την “ευφυή” διαβίωση και την ψηφιακή κοινωνική καινοτομία. Η πόλη του Άμστερνταμ επικράτησε στο σχετικό διαγωνισμό για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας, εκτοπίζοντας τις άλλες οκτώ πόλεις, που συγκρότησαν τη short list, διεκδικώντας τον τίτλο.

Συγκεκριμένα, στην τελική ευθεία για τον τίτλο “iCapital” της Ευρώπης για το 2016 το Άμστερνταμ επικράτησε των άλλων φιναλίστ (του Βερολίνου, του Αϊντχόφεν, της Γλασκόβης, του Μιλάνου, της Οξφόρδης, του Παρισιού του Τορίνο και της Βιέννης). Οι εννέα φιναλίστ προκρίθηκαν μεταξύ 36 συνολικά ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες μπήκαν αρχικά στην κούρσα της διεκδίκησης του τίτλου. Τη δεύτερη θέση, μετά από το Άμστερνταμ, κατέλαβε το Τορίνο, ενώ την τρίτη απέσπασε το Παρίσι.

Τα χαρακτηριστικά, που αναγνώρισαν και επιβράβευσαν οι διοργανωτές στις πόλεις, οι οποίες βρέθηκαν στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση του τίτλου, αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή καινοτόμων μοντέλων, που στηρίζονται σε συμπράξεις βιομηχανίας, επιστήμης και κοινωνίας, η εφαρμογή εναλλακτικών μοντέλων στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών, ο διαμοιρασμός με “ανοιχτό” τρόπο της γνώσης μεταξύ των παγκοσμίως εγνωσμένων καινοτόμων οικοσυστημάτων, η στρατηγική στην ανοιχτή καινοτομία, τη συνδεσιμότητα και την εφευρετικότητα, η στήριξη κοινωνικά καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και η δημιουργία νέων ευκαιριών αγοράς στην αστική καινοτομία.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!