tromaktiko: Το Facebook θα μας ειδοποιεί «πότε μια είδηση είναι ψεύτικη»!

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Το Facebook θα μας ειδοποιεί «πότε μια είδηση είναι ψεύτικη»!



Αν ένα θέμα είναι «εξακριβωμένα ψεύτικο», οι χρήστες θα βλέπουν στην «είδηση» μια ειδοποίηση πως το θέμα έχει «καταρριφθεί»...
Αποφάσισε, τελικά, το Facebook ότι πρέπει να βάλει σε «τάξη» το timeline των χρηστών του, που συχνά βλέπουν να παρελαύνουν δεκάδες ψεύτικες ειδήσεις, ανάμεσα στις αναρτήσεις των φίλων τους. Σε συνεργασία με την Poynter International Fact-Checking Network, που έχει ακριβώς αυτό το αντικείμενο, της διασταύρωσης δηλαδή των ειδήσεων και το κατά πόσο πρόκειται για hoax ή πραγματικότητα, πλέον θα αξιολογεί τα άρθρα που δημοσιεύει ο καθένας και μάλιστα θα παραπέμπει στην διάψευση, σε περίπτωση που πρόκειται για ψεύτικη είδηση.

«Έχουμε ευθύνη να μειώσουμε την διασπορά ψευδών ειδήσεων» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Facebook Adam Mosseri, στην Washington Post και προσθέτει πως αυτό θα γίνει με σεβ
σμό στην δημοσίευση όλων των απόψεων, καθώς το κοινωνικό δίκτυο δεν θα πάψει να είναι ένας χώρος όπου ο καθένας από τους πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες του μπορεί να εκφραστεί.

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί ως εξής: Αν ένα θέμα στο Facebook είναι εξακριβωμένα ψεύτικο, λέγοντας για παράδειγμα πως κάποιος διάσημος πέθανε, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε οι χρήστες θα βλέπουν στην «είδηση» μια ειδοποίηση πως το θέμα έχει «καταρριφθεί». Όσοι επιχειρούν να αναπαράγουν την είδηση που έχει αυτόν τον χαρακτηρισμό (να κάνουν share δηλαδή) θα βλέπουν επίσης μια ειδοποίηση εν είδη συναγερμού πριν την ανεβάσουν. Επιπλέον, οι αναρτήσεις με αυτόν τον χαρακτηρισμό θα εμφανίζονται τελευταίες στο timeline.

Θα δίνεται ακόμα η δυνατότητα στον χρήστη να κάνει αναφορά στην ψεύτικη είδηση, ή να στέλνει απευθείας σε μήνυμα την διαψεύσει σε αυτόν που την έχει ανεβάσει.

«Ψάχνουμε ιστοσελίδες που παρουσιάζονται σαν αξιόπιστες, αλλά δεν είναι», λέει ο Adam Mosseri και προσθέτει πως δεν υπάρχει ήδη καταρτισμένη «blacklist» με τα σάιτ αυτά.

Οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι αρχίζει κανονικό πάρτι στο facebook, αφού το τι είναι ψευδής είδηση ή όχι δεν είναι ένα απλό θέμα που αφορά στο θάνατο ενός διασήμου, αλλά κύρια πολιτικής. Δυνατότητα να (την) πεις στο facebook ότι δεν είναι ψεύτικη η είδηση, θα υπάρχει; Μάλλον όχι…
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!