tromaktiko: ΑΥΤΗ είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πρέπει να την ξέρετε...

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΑΥΤΗ είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πρέπει να την ξέρετε...



Σε κοινή τους δήλωση οι σημαντικότεροι οργανισμοί υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Υγείας, τονίζουν τη συναίνεση του επιστημονικού κόσμου της χώρας για την αναγνώριση του γεγονότος ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βλάπτουν σημαντικά...
λιγότερο από τη «μάστιγα» του καπνίσματος και ότι έχουν χρέος να παρέχουν πάντα στο κοινό «σαφείς, έγκυρες πληροφορίες και δεδομένα» για τους τρόπους διακοπής από αυτό.

Και φυσικά, αναγνωρίζουν ότιτο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη διακοπή του και ότι η χρήση του από τους ανήλικους ή τους μη καπνιστές είναι ελάχιστη.


Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν ότι κακώς εκατομμύρια καπνιστές ακόμα θεωρούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει το ίδιο, και σημειώνουν, κρίνοντας τους πρόσφατους ρυθμιστικούς κανόνες για την απαγόρευση της διαφήμισης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ότι: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιο είναι το σημαντικό εδώ. Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στην Αγγλία και έχουμε την ευθύνη απέναντι στη δημόσια υγεία να παρέχουμε στους καπνιστές τις πληροφορίες και τα εργαλεία ώστε να τους βοηθήσουμε να το διακόψουν εντελώς και για πάντα».

Οι ελληνικές αρχές, επιστημονικές ή πολιτειακές, αντίθετα, ακολουθούν το δικό τους δρόμο, παραβλέποντας την επιστήμη και την κοινή λογική, επιβάλλοντας εξαιρετικά αυστηρές ρυθμίσεις για τη χρήση και την προώθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη χώρα μας, ευνοώντας, κατά αυτόν τον τρόπο, ή τουλάχιστον μη αποτρέποντας, τη συνέχιση της συνήθειας του καπνίσματος από τους πολίτες, αφού τους στερεί ουσιαστικά τη δυνατότητα να πληροφορηθούν επαρκώς για αυτό…

Αναλυτικά η ανακοίνωση των αγγλικών οργανισμών υγείας:

«Από το 2000, ο αριθμός των ενήλικων καπνιστών στην Αγγλία έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο και στους ανήλικες κατά δύο τρίτα. Ακόμα όμως, σχεδόν ο ένας στους πέντε ενήλικες εξακολουθεί να καπνίζει, με υψηλότερα ποσοστά στις υποβαθμισμένες κοινότητες, γεγονός που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι υπόκεινται στη μεγαλύτερη βλάβη. Υπάρχει ισχυρή συναίνεση για τη δημόσια υγεία σχετικά με τον περιορισμό κατανάλωσης του καπνού, καθώς το κάπνισμα ακόμα σκοτώνει.

Όλοι συμφωνούμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι αξιοσημείωτα λιγότερο βλαβερά από το κάπνισμα. Ο ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές πεθαίνουν από την εξάρτησή του. Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι κίνδυνοι για την υγεία που ελλοχεύουν από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συγκριτικά μικρά, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να μελετούμε τις μακροχρόνιες συνέπειες. Και όμως, εκατομμύρια καπνιστές έχουν την εντύπωση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τουλάχιστον τόσο βλαβερά όσο ο καπνός.

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Άγγλοι ατμιστές έχουν διακόψει εντελώς το κάπνισμα, ενώ 1,4 εκατομμύρια συνεχίζουν να καπνίζουν. Έχουμε την ευθύνη να παρέχουμε ξεκάθαρη πληροφόρηση για τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεσή μας, ώστε να ενθαρρύνουμε τις πρακτικές διακοπής του καπνίσματος και την αποτροπή της επιστροφής του κόσμου σε αυτό.


Η ευκαιρία για τη δημόσια υγεία είναι να βοηθηθούν οι καπνιστές να διακόψουν τη συνήθειά τους, κι έτσι μπορούμε να τους ενθαρρύνουμε να δοκιμάσουν το άτμισμα, αλλά σίγουρα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ατμιστές να διακόψουν το κάπνισμα εντελώς. Ξέρουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι το πιο δημοφιλές εργαλείο διακοπής του καπνίσματος στη χώρα, αφού τα χρησιμοποιούν 10πλάσιοι περισσότεροι άνθρωποι από ότι τις τοπικές υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η αξιοποίηση των υπηρεσιών αυτών είναι μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διακοπής του καπνίσματος. Τα σημερινά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νέους περιορίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά σε αυτούς που ήδη έχουν καπνίσει, και ο αριθμός των νέων καπνιστών μειώνεται διαρκώς.

Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο θα συνεχίσουμε να ερευνούμε και θα τον έχουμε υπό διαρκή επιτήρηση. Από τον Οκτώβριο του 2015, οι ρυθμιστικοί κανόνες για την προστασία των παιδιών θεωρούν παράνομη την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών ή την αγορά τους από τρίτους για αυτούς, και οι ρυθμίσεις για τον καπνό και τα σχετικά προϊόντα του 2016 απαγορεύουν την έντυπη και τηλεοπτική διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως μέρος μιας εκτεταμένης δέσμης μέτρων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιο είναι το σημαντικό εδώ. Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στην Αγγλία και έχουμε την ευθύνη απέναντι στη δημόσια υγεία να παρέχουμε στους καπνιστές τις πληροφορίες και τα εργαλεία ώστε να τους βοηθήσουμε να το διακόψουν εντελώς και για πάντα.

Μοιραζόμαστε τη δέσμευση να παρέχουμε όλες τις τελευταίες πληροφορίες για τα στοιχεία που προκύπτουν για ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως διαφάνηκαν στη μελέτη του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας, που είναι η τρίτη σε αυτόν τον τομέα. Αυτή η δέσμευση οδήγησε το υπουργείο και το Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου να συγκροτήσουν το Βρετανικό Φόρουμ Έρευνας για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο και τον Ιατρικό Σύλλογο της Μεγάλης Βρετανίας να εκδώσει την έρευνα «Νικοτίνη χωρίς καπνό», τιμώντας έτσι τη μακροπρόθεσμη υπόσχεση μας να καταγράφουμε και να μοιραζόμαστε τα δεδομένα, ώστε να παρέχουμε ξεκάθαρα μηνύματα στο κοινό.

Δεν υπάρχει καμία συνθήκη υπό την οποία είναι καλύτερο για έναν καπνιστή να συνεχίσει να καπνίζει – μια συνήθεια που σκοτώνει τον έναν στους δύο και βλάπτει πολλούς ακόμα, κοστίζοντας στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία δισεκατομμύρια κάθε χρόνο.

Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε ότι γνωρίζουμε και να αναφέρουμε ότι δεν ξέρουμε ακόμα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα μηνύματά μας είναι ξεκάθαρα και σαφή, τόσο για το κοινό όσο και για τους επαγγελματίες της υγείας».

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους εξής οργανισμούς:

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!