tromaktiko: Τι ΑΛΛΑΞΕ στα Capital controls

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Τι ΑΛΛΑΞΕ στα Capital controls



Οι αλλαγές ισχύουν από χθες....
Δύο αλλαγές στα capital controls που ισχύουν στις ελληνικές τράπεζες φέρνει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, αλλά και διευκολύνσεις για δανειολήπτες και καταθέτες φέρνουν οι προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χαλάρωση των capital controls και έχουν αποσταλεί προς έγκριση στους θεσμούς.


Οι νέες παρεμβάσεις που προτάθηκαν από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και οι οποίες ενσωματώνουν θέσεις που έχει μεταφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος δίνουν βάρος στο να επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα χρήμα που βρίσκεται είτε σε τράπεζες του εξωτερικού είτε στα "στρώματα".

Ειδικότερα, τα νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνουν:

Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα). Αυτό σημαίνει πως εαν κάποιος καταθέσει 1.000 ευρώ που κρατά στο σπίτι του στην τράπεζα θα μπορεί την αμέσως επόμενη στιγμή της κατάθεσης να σηκώσει όλο το ποσό και τα 1.000 ευρώ εαν το επιθυμεί , καθώς δεν ισχύει για αυτόν το όριο της εβδομαδιαίας ανάληψης των 420 ευρώ.

Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό. Σήμερα εαν κάποιος φέρει 10.000 δολάρια συνάλλαγμα σε ελληνική τράπεζα μπορεί να κάνει ανάληψη μόνον των 1.000 δολαρίων. Αφού ενεργοποιηθούν οι νέες αλλαγές θα μπορεί να σηκώνει 3.000 δολάρια.

Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων. Σήμερα οι καταθέτες μπορούν να πληρώσουν έως και το 50% ανεξόφλητου δανείου με τα χρήματα που έχουν στις τράπεζες. Με τη νέα ρύθμιση εαν κάποιος έχει ανεξόφλητο δάνειο 50.000 ευρώ και καταθέσεις 50.000 ευρώ θα μπορεί να διαθέσει το 100% των χρημάτων του για να εξοφλήσει και δεν θα περιοριστεί στη χρήση των 25.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα.

Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Σήμερα εαν κάποιος δεν σηκώσει 420 ευρώ μέσα στην εβδομάδα χάνει το δικαίωμα λήψης του ποσού με την έναρξη της επόμενης εβδομαδας. Πλέον το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων καθίσταται 15νθήμερο και ο καθένας θα μπορεί να σηκώνει το συνολικό ποσό των 840 ευρώ εντός διαστήματος που καλύπτει χρονικά τις δύο εβδομάδες.

Ακόμη η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν:

Την αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250.000 ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20.000 ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Την αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

Την αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!