tromaktiko: Προκλητική προς τους Θεσσαλονικείς, η στάση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Προκλητική προς τους Θεσσαλονικείς, η στάση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ



Ρεπορτάζ: Χρήστος Γιασκουλίδης
Σε νέα επ΄ αόριστον επίσχεση εργασίας προχωρούν από το Σάββατο οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, διεκδικώντας με αυτό τον τρόπο τα δεδουλευμένα τους...
 Η πράξη τους όμως αυτή έχει ξεσηκώσει του πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι για ακόμη μία φορά θα πληρώσουν την νύφη και θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάνε στις δουλειές τους, πληρώνοντας ή ταξί, ή βενζίνες για τα αυτοκίνητά τους. Οι πολίτες που έχουν τις μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα κλαίνε τα λεφτά τους και θα αγανακτούν ακόμη περισσότερο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στον ΟΑΣΘ και προπλήρωσαν για υπηρεσίες που δεν θα λάβουν..

Μέχρι εδώ θα μου πείτε πως αυτά έχει μια κινητοποίηση. Αλλά εδώ το θέμα είναι άλλο.. Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, πολλοί εκ των οποίων είναι και μέτοχοι, με ότι συνεπάγεται αυτό για τα συμφέροντα που εξυπηρετούν με την στάση τους.. προχωρώντας σε μία επίσχεση εργασίας και όχι σε απεργία, διασφαλίζουν πως για τις μέρες που δεν θα κινηθούν τα λεωφορεία, θα πληρωθούνε κανονικά τους μισθούς τους.. Δηλαδή την ώρα που οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα πληρώνουν εξαιτίας τους παραπάνω χρήματα για την μετακίνησή τους, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα πληρωθούν κανονικά τους μισθούς τους για τις μέρες που δεν θα δουλέψουν. Αυτό όπως είναι αυτονόητο, έχει προκαλέσει τις απολύτως δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι φαίνεται να εξοργίζονται από αυτή την προκλητική στάση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και να τους γυρνάνε την πλάτη. Θα ήταν διαφορετικά να κάνανε οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ μια απεργία με το κόστος που θα είχε και για αυτούς και είναι διαφορετικό το να κάνουν επίσχεση εργασίας, να δημιουργούν πρόβλημα σε όλη την πόλη και να πληρωθούν και κανονικά, την ώρα που άλλοι συμπολίτες τους θα έχουν χάσει λεφτά από την επίσχεσή τους..

Επίσης οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, δεν έχουν κάνει κάποια απεργία, για τα εκδοτικά μηχανήματα μέσα στα αστικά, τα οποία δεν δίνουν ρέστα και αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και κλοπή προς τους επιβάτες που για κάποιον λόγο θέλουν να προμηθευτούν εισιτήριο μέσα από το αστικό και εάν δεν έχουν το ακριβές αντίτιμο, δεν πρόκειται να πάρουν ρέστα… Ούτε διαμαρτυρήθηκαν ποτέ, για το γεγονός ότι μέσα στον προϋπολογισμό του ΟΑΣΘ, είναι πάντα και τα εκ των προτέρων κέρδη των μετόχων, που τα πληρώνει το δημόσιο και αποτελεί και αυτό μια πρωτοτυπία. Δηλαδή σε μια ιδιωτική επιχείρηση όπως είναι ο ΟΑΣθ, διασφαλίζεται ότι κάθε χρόνο οι μέτοχοι θα έχουν μόνο κέρδη, τα οποία μπαίνουν στον προϋπολογισμό της εταιρείας και τα πληρώνει το δημόσιο. Δηλαδή ο κάτοικος της Αλεξανδρούπολης ή της Ρόδου, πληρώνουν τα κέρδη του ιδιώτη μετόχου του ΟΑΣΘ. Αλλά είπαμε.. πολλοί εκ των εργαζομένων είναι και μέτοχοι, οπότε…….

Στην προηγούμενη επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησαν τον Σεπτέμβριο, τουριστικοί πράκτορες της Θεσσαλονίκης, είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους, για όσες μέρες διαρκεί η επίσχεση εργασίας των υπαλλήλων του ΟΑΣΘ, για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην πόλη, να δρομολογήσουν τουριστικά λεωφορεία δωρεάν, καλύπτοντας τις βασικές γραμμές της πόλης που καλύπτουν πάνω από το 70% των πολιτών. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπόρεσε να γίνει γιατί η νομοθεσία που ορίζει το μονοπώλιο του ΟΑΣΘ στις αστικές συγκοινωνίες, δεν τους επέτρεψε να συνδράμουν ώστε να μην νεκρώσει η πόλη. Εδώ τίθεται το θέμα, γιατί ο αρμόδιος Υπουργός, δεν φέρνει μια τροπολογία στην βουλή, ώστε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να μπορούν να δρομολογηθούν τουριστικά λεωφορεία για τις ανάγκες κάλυψης της αστικής συγκοινωνίας της πόλης ώστε να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, η αγορά και να μην δημιουργείται πρόβλημα στην πόλη. .

Από την πλευρά της η Διοίκηση του ΟΑΣΘ, καλό θα ήταν να δείξει και κοινωνικό πρόσωπο προς τους Θεσσαλονικείς και θα μπορούσε άνετα να πει, πως για όσες μέρες μείνει η πόλη χωρίς αστικά, μόλις λήξει η επίσχεση εργασίας, για τόσες μέρες θα παρέχουν δωρεάν μεταφορικό έργο. Δηλαδή εάν η επίσχεση εργασίας κρατήσει 5 μέρες. Μόλις λήξει, για τις επόμενες 5 μέρες οι μετακινήσεις θα είναι δωρεάν για να κερδίσουν την αξιοπιστία στους πολίτες, που εξαιτίας της επίσχεσης θα χάσουν χρήματα και αξία από τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!