tromaktiko: ΕΕΤΕΜ: Παρατηρήσεις στο σχέδιο νόμου «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος»

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΕΕΤΕΜ: Παρατηρήσεις στο σχέδιο νόμου «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος»



Δημοσιεύουμε τις παρατηρήσεις – προτάσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στο σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου ...
περιβάλλοντος», όπως αυτές στάλθηκαν στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Ι. Τσιρώνη, και αναρτήθηκαν στη σελίδα της διαβούλευσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Α΄
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  - ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ –ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Άρθρο 2 - Περιφερειακές Διευθύνσεις και Τμήματα Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος
Στην παράγραφο 3 του άρθρου αναφέρεται ότι, με Π.Δ θα καθορισθούν, μεταξύ άλλων, η στελέχωση, το αναγκαίο προσωπικό και η κατάρτισή του.

Στο εν λόγω Π.Δ δεν θα πρέπει να αποκλείονται οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι από θέσεις ευθύνης και μάλιστα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο Ν.4275/14 και ιδιαίτερα το άρθρο 1 αυτού, στο οποίο αναφέρεται ότι: «Ως προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ»

ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Β: ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Δεδομένου ότι και η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ έχει ως μέλη Μηχανικούς με εξειδίκευση στα σχετικά αντικείμενα (ειδικά σε διατηρητέα κτίρια), όπως οι Μηχανικοί Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, στα Περιφερειακά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής όπως επίσης και στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής θα πρέπει να συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Για αυτό το λόγο προτείνουμε την τροποποίηση των άρθρων 7, 11 και 14 ως εξής:

Άρθρο 7 - Σύνθεση
«1. Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής είναι εξαμελή, και αποτελούνται από:
...
ε. έναν Πολιτικό Μηχανικό Δομικών Έργων ή Μηχανικό Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, εκπρόσωπος της ΕΕΤΕΜ, με τον αναπληρωτή του.»

Άρθρο 11 - Περιφερειακά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΠΕΣΑ)
«3. Τα Περιφερειακά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής είναι εξαμελή, και αποτελούνται από
 ...
στ. έναν Πολιτικό Μηχανικό Δομικών Έργων ή Μηχανικό Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, εκπρόσωπος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με τον αναπληρωτή του.»

Άρθρο 14 - Σύνθεση
«1. Το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής είναι δεκαμελές και αποτελείται από:
...
θ. έναν Πολιτικό Μηχανικό Δομικών Έργων ή Μηχανικό Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, εκπρόσωπος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με τον αναπληρωτή του.»

Επίσης στην παράγραφο 3 του άρθρου 11 αναφέρεται ότι τα Περιφερειακά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής αποτελούνται, μεταξύ άλλων, από:
α. έναν αρχιτέκτονα - μηχανικό, διευθυντή της περιφερειακής Διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, με τον αναπληρωτή του. Στις περιπτώσεις που υπάρχει αδυναμία πλήρωσης των παραπάνω θέσεων, μπορεί να ορισθεί Πρόεδρος του ΣΑ αρχιτέκτονας διευθυντής στην Περιφέρεια ή σε άλλο κρατικό φορέα
β. έναν αρχιτέκτονα - μηχανικό, διευθυντή σε Υ.ΔΟΜ της περιφέρειας, με τον αναπληρωτή.

Από τη διατύπωση αυτή των συγκεκριμένων εδαφίων παρατηρούνται τα εξής:

i) προκαταλαμβάνεται το γεγονός ότι ο Διευθυντής της περιφερειακής Διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος θα είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός, δηλαδή με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται Μηχανικοί άλλων ειδικοτήτων (κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την παράγραφο 3 του άρθρου 2 το σχεδίου νόμου) ενώ αποκλείονται γενικά οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι από τη δυνατότητα να κριθούν για την εν λόγω θέση (κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον Ν.4275/14).

ii) η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί διάκριση εις βάρος Μηχανικών (ΠΕ και ΤΕ) άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι καταλαμβάνουν αντίστοιχη θέση ευθύνης.
Επίσης δεν διασφαλίζεται ούτε καν η συγκρότηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, δεδομένου ότι ενδέχεται σε κάποιες Περιφέρειες, να μην υπάρχει Αρχιτέκτονας Μηχανικός - Διευθυντής σε Υ.ΔΟΜ.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την τροποποίηση των σχετικών εδαφίων του άρθρου 11 ως εξής:
«...
α. τον διευθυντή της περιφερειακής Διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, με τον αναπληρωτή του. Στις περιπτώσεις που υπάρχει αδυναμία πλήρωσης των παραπάνω θέσεων, η θέση αυτή μπορεί να καλυφθεί από διευθυντή στην Περιφέρεια ή σε άλλο κρατικό φορέα,
β. διευθυντή σε Υ.ΔΟΜ της περιφέρειας, με τον αναπληρωτή
...»



ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Άρθρο 16 - Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 αναφέρεται ότι οι  Επιτροπές Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων αποτελούνται, μεταξύ άλλων, από:

α) έναν μηχανικό ΠΕ, ειδικότητας πολιτικού  μηχανικού ή αρχιτέκτονα μηχανικού ή τοπογράφου μηχανικού, προϊστάμενο του Τμήματος του οικείου Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του,

β) έναν μηχανικό ΠΕ, ειδικότητας πολιτικού μηχανικού ή αρχιτέκτονα μηχανικού ή τοπογράφου μηχανικού, υπάλληλο Υπηρεσίας Δόμησης της Περιφερειακής Ενότητας, με τον αναπληρωτή του,

Επί του συγκεκριμένου άρθρου έχουμε τις εξής παρατηρήσεις:

i) προκαταλαμβάνεται το γεγονός ότι ο Διευθυντής της περιφερειακής Διεύθυνσης του οικείου Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος θα είναι Μηχανικός ΠΕ, συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
Δηλαδή με τον τρόπο αυτό αποκλείονται Μηχανικοί άλλων ειδικοτήτων (κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την παράγραφο 3 του άρθρου 2 το σχεδίου νόμου) ενώ αποκλείονται γενικά οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι από τη δυνατότητα να κριθούν για την εν λόγω θέση (κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το ο Ν.4275/14).

ii) αποκλείονται οι Μηχανικοί ΤΕ, υπάλληλοι Υπηρεσιών Δόμησης, από τη συμμετοχή τους στις εν λόγω Επιτροπές

iii) δεν προβλέπεται συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στην εν λόγω Επιτροπή (η οποία εξετάζει τις προσφυγές κατά των εκθέσεων αυτοψίας αυθαιρέτου των ελεγκτών δόμησης), όταν με βάση την κείμενη νομοθεσία (Ν.4389/16, άρθρο 156) η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ συμμετέχει στο Εποπτικό Συμβούλιο για τους Ελεγκτές Δόμησης ενώ προκειμένου οι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι να αποκτήσουν την ιδιότητα του Ελεγκτή Δόμησης  απαιτείται η εγγραφή στην Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Επίσης θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και η συμμετοχή εκπροσώπου της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ο οποίος θα θέτει τις απόψεις της οικείας Π.Ε.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του άρθρου 16 ως εξής:

«2. Η Επιτροπή είναι επταμελής και αποτελείται από:

α) τον προϊστάμενο του Τμήματος του οικείου Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του,

β) έναν μηχανικό ΠΕ, ειδικότητας πολιτικού μηχανικού ή αρχιτέκτονα μηχανικού ή τοπογράφου μηχανικού, ή έναν μηχανικό ΤΕ, ειδικότητας πολιτικού μηχανικού δομικών έργων, ή μηχανικού ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων ή τοπογράφου μηχανικού, υπάλληλο Υπηρεσίας Δόμησης της Περιφερειακής Ενότητας, με τον αναπληρωτή του,
...
στ) έναν Πολιτικό Μηχανικό Δομικών Έργων ή Μηχανικό Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, εκπρόσωπος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με τον αναπληρωτή του.
ζ) εκπρόσωπο της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, με τον αναπληρωτή του.
...»

Άρθρο 17  - Επιτροπή προσβασιμότητας

Στην παράγραφο 3 του άρθρου 17 αναφέρεται ότι οι  Επιτροπές Προσβασιμότητας αποτελούνται, μεταξύ άλλων, από:
i. τον Διευθυντή της οικείας περιφερειακής Διεύθυνσης Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, μηχανικό ΠΕ, ειδικότητας πολιτικού μηχανικού ή αρχιτέκτονα μηχανικού ή τοπογράφου μηχανικού, ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του,
ii. έναν μηχανικό ΠΕ, ειδικότητας πολιτικού μηχανικού ή αρχιτέκτονα μηχανικού ή τοπογράφου μηχανικού, υπάλληλο Υπηρεσίας Δόμησης, με τον αναπληρωτή του,

Επί του συγκεκριμένου άρθρου έχουμε τις εξής παρατηρήσεις:

i) προκαταλαμβάνεται το γεγονός ότι ο Διευθυντής της περιφερειακής Διεύθυνσης του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος θα είναι Μηχανικός ΠΕ, συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
Δηλαδή με τον τρόπο αυτό αποκλείονται Μηχανικοί άλλων ειδικοτήτων (κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την παράγραφο 3 του άρθρου 2 το σχεδίου νόμου) ενώ αποκλείονται γενικά οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι από τη δυνατότητα να κριθούν για την εν λόγω θέση (κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το ο Ν.4275/14).

ii) αποκλείονται οι Μηχανικοί ΤΕ, υπάλληλοι Υπηρεσιών Δόμησης, από τη συμμετοχή τους στις εν λόγω Επιτροπές

iii) δεν προβλέπεται συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ στην εν λόγω Επιτροπή,

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του άρθρου 17 ως εξής:

«1. Κάθε  επιτροπή προσβασιμότητας  είναι οκταμελής και αποτελείται από:
i. τον Διευθυντή της οικείας περιφερειακής Διεύθυνσης Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος,  ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του,
ii. έναν μηχανικό ΠΕ, ειδικότητας πολιτικού μηχανικού ή αρχιτέκτονα μηχανικού ή τοπογράφου μηχανικού, ή έναν μηχανικό ΤΕ, ειδικότητας πολιτικού μηχανικού δομικών έργων, ή μηχανικού ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων ή τοπογράφου μηχανικού, υπάλληλο Υπηρεσίας Δόμησης, με τον αναπληρωτή του,
….
viii. έναν Πολιτικό Μηχανικό Δομικών Έργων ή Μηχανικό Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, εκπρόσωπος της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με τον αναπληρωτή του».


ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ: ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ

Άρθρο 21 - Διαδικασία Έναρξης και Ενημέρωσης
Στην παράγραφο 6 του άρθρου αναφέρονται ότι:
α) ότι για την ηλεκτρονική συμπλήρωση των στοιχείων απαιτείται μοναδικός ειδικός κωδικός, ο οποίος εκδίδεται μετά από αίτηση από το αρμόδιο Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος ή τον εξουσιοδοτούμενο για την διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος.

β) Η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών δύναται να πραγματοποιείται και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) ή τον εξουσιοδοτημένο για την διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος, μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη.

Το γεγονός ότι οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να διεκπεραιώνονται και μέσω “εξουσιοδοτημένου για την διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος ”, χωρίς αυτός να αναφέρεται ρητά, μας κάνει να πιστεύουμε ότι το Υπουργείο σκοπεύει να “εξουσιοδοτήσει” το Τ.Ε.Ε να αναλάβει το εν λόγω έργο.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιφέρει πλήθος προβλημάτων, δεδομένου ότι αποτελεί προσφιλή τακτική του Τ.Ε.Ε να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους συστήματα προς όφελος των μελών του ή του ιδίου, εκβιάζοντας καταστάσεις.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε τη διαγραφή της φράσης «ή τον εξουσιοδοτούμενο για την διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος» από τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 21.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Β: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΔΕΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ

Άρθρο 44 - Αρμόδια όργανα χορήγησης

Στη σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής υπάρχει υπερεκπροσώπηση των Μηχανικών του Πανεπιστημιακού Τομέα, καθώς αποκλείονται τόσο οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό των Τ.Ε.Ι στο σύνολο του.
Η προσπάθεια υποβάθμισης του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι γίνεται εμφανής από το εξής γεγονός:

Αποκλείονται οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι (πολλοί εκ των οποίων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών διπλωμάτων), αποκλείονται Αρχιτέκτονες Μηχανικοί που ανήκουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Τ.Ε.Ι, την ίδια στιγμή που οι συντάκτες του νομοσχεδίου προβλέπουν την εκπροσώπηση των ξυλογλυπτών ή των μαρμαρογλυπτών!

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την τροποποίηση της παραγράφου 2 ως εξής:
«2. δ. Συστήνεται στην Εκκλησία της Ελλάδος Κεντρικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Ε.Α.), που αποτελείται από:
...
ii) έναν Αρχιτέκτονα ή Μηχανικό Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, υπάλληλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ορίζεται από τον Υπουργό με τον αναπληρωτή του,
...
iv) έναν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, μέλος Δ.Ε.Π. ή Επ.Π. Α.Ε.Ι.,
v) έναν Πολιτικό Μηχανικό ή Μηχανολόγο Μηχανικό ή Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, μέλος Δ.Ε.Π. ή Ε.Π. Α.Ε.Ι. αναλόγως προς το θέμα της συνεδρίας,
...
vii) έναν  Μηχανικό Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, εκπρόσωπο της ΕΕΤΕΜ, που προτείνεται με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο της ΕΕΤΕΜ.»

Άρθρο 45 - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες
Τη διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος πρέπει να την αναλάβει αποκλειστικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Άρθρο 47 - Προέγκριση οικοδομικής άδειας
Από τον έλεγχο των απαιτούμενων στοιχείων για την προέγκριση της οικοδομικής άδειας αποκλείονται αδικαιολόγητα οι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι, Δημόσιοι Υπάλληλοι, όταν μάλιστα πολλοί εξ αυτών είναι ήδη και προϊστάμενοι Υπηρεσιών Δόμησης.
Επιπρόσθετα αγνοείται σκοπίμως από τους συντάκτες ότι έως και αυτή την ώρα στον έλεγχο των οικοδομικών αδειών δραστηριοποιούνται Μηχανικοί Π.Ε αλλά και Μηχανικοί Τ.Ε! Η διατύπωση της παραγράφου αυτής μοναδικό σκοπό έχει την συντεχνιακή αντιμετώπιση των υπάλληλων, δεν τεκμηριώνεται και ενισχύει τη διατήρηση του κλειστού του επαγγέλματος του Μηχανικού, ακόμα και στο Δημόσιο Τομέα.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την τροποποίηση της παραγράφου 3 ως εξής:
«3. Ο έλεγχος των απαιτούμενων στοιχείων για προέγκριση της οικοδομικής άδειας γίνεται από εξουσιοδοτημένους από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας υπαλλήλους μηχανικούς ΠΕ ή ΤΕ»

Άρθρο 49 - Διαδικασία ελέγχου οικοδομικής άδειας
Από τον έλεγχο των απαιτούμενων στοιχείων της οικοδομικής άδειας αποκλείονται αδικαιολόγητα οι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι.

Για τους ίδιους λόγους που αναφέρουμε στο Άρθρο 47, προτείνουμε την τροποποίηση της παραγράφου 1 ως εξής:

«1. Ο έλεγχος των απαιτούμενων στοιχείων της οικοδομικής άδειας γίνεται από εξουσιοδοτημένους, από τον Προϊστάμενο της Υ.ΔΟΜ, υπαλλήλους μηχανικούς ΠΕ ή ΤΕ.»

Άρθρο 54 - Εκτέλεση οικοδομικών αδειών
Με την παράγραφο 2 απαιτείται η θεώρηση του σχεδίου και του φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου από την αρμόδια Επιθεώρησης Εργασίας.

Δεδομένου ότι τόσο το σχέδιο όσο και ο φάκελος  ασφάλειας και υγείας του έργου δεν ελέγχονται ως προς το περιεχόμενο τους, θεωρούμε ότι δεν είναι αναγκαία η θεώρηση τους από την Επιθεώρησης Εργασίας.

Για αυτό το λόγο προτείνουμε τη διαγραφή της παραγράφου 2α.

Άρθρο 58 - Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών και καθήκοντα

Α) Στην παράγραφο 1 αναφέρεται ότι στο μητρώο Μηχανικών, που θα  τηρεί το Υπουργείο, θα περιλαμβάνονται και στοιχεία που αφορούν στα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών.
Δεδομένου ότι αυτή η διάταξη εγκυμονεί κινδύνους αποκλεισμού Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι από την άσκηση του επαγγέλματος τους, προτείνουμε την διαγραφή του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου και την τροποποίηση της ως εξής:

«1. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τηρείται μητρώο, στο οποίο παρέχεται δημόσια πρόσβαση, με τα στοιχεία των μηχανικών.»

Σε κάθε περίπτωση, κατά την σύνταξη του Μητρώου το Υπουργείο θα πρέπει να συμβουλευθεί τους εκπροσώπους και των δύο Κλάδων Μηχανικών (Τ.Ε.Ε και Ε.Ε.Τ.Ε.Μ), προκειμένου να αποφευχθούν προσπάθειες αποκλεισμού.

Β) Το δεύτερο εδάφιο της  παραγράφου 2 αποκλείει ειδικότητες Μηχανικών (ΠΕ και ΤΕ) από το δικαίωμα εκπόνησης μελετών για τα διατηρητέα κτίρια. Η ύπαρξη της εν λόγω διάταξης θεωρούμε ότι δε συνάδει με το πνεύμα του νόμου, οποίος δεν μπορεί να υπεισέρχεται σε θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε τη διαγραφή του εν λόγω εδαφίου και την τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου ως εξής:

«2. Οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνηση όλων των επί μέρους μελετών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

Άρθρο 64 - Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού σε Δικαιοπραξίες, εγγραπτέες πράξεις και άδειες λειτουργίας

Στην παράγραφο 6γ αναφέρεται ότι το Τ.Ε.Ε έχει τη δυνατότητα παύσης ασκήσεως επαγγέλματος όλων των Μηχανικών (ΠΕ και ΤΕ), ανεξαρτήτως αν είναι μέλη του ή όχι!
Επ’ αυτού έχουμε να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις:
Πέραν του προφανούς, ότι κανένας φορέας δεν μπορεί να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο σε μη μέλος του, ως γνωστό το Τ.Ε.Ε βρίσκεται σε χρόνια αντιπαράθεση με τους μηχανικούς Τ.Ε.Ι και επομένως δε διαθέτει την απαιτούμενη αντικειμενικότητα για να του ανατεθεί τέτοια αρμοδιότητα.
Η ανάθεση της διαχείρισης του ηλεκτρονικού συστήματος τακτοποίησης των αυθαιρέτων στο Τ.Ε.Ε και οι περιορισμοί που αυτό θέτει για τους μηχανικούς των Τ.Ε.Ι επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την τροποποίηση των παραγράφων 6β και 6γ ως εξής:
«6.
...
β. Στους μηχανικούς της προηγούμενης παραγράφου, ανεξάρτητα από την ποινική τους δίωξη, επιβάλλεται και προσωρινή ή οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του φορέα που είναι μέλη (για τους Μηχανικούς Π.Ε από το Τ.Ε.Ε και για τους Μηχανικούς Τ.Ε από την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ), ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ρυθμίζεται η διαδικασία επιβολής της διοικητικής ποινής και κάθε σχετική λεπτομέρεια.
γ. Ειδικά στις περιπτώσεις υπαγωγής στον παρόντα νόμο ή μεταβίβασης αυτοτελών νέων αυθαιρέτων κτισμάτων χωρίς την έκδοση άδειας, μετά τη δημοσίευση του παρόντος, που κατασκευάστηκαν μετά την 28.7.2011, στον αρμόδιο για την υπαγωγή ή την έκδοση βεβαίωσης Μηχανικό επιβάλλεται οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του φορέα που είναι μέλη (για τους Μηχανικούς Π.Ε από το Τ.Ε.Ε και για τους Μηχανικούς Τ.Ε από την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ) και διαγραφή από οποιοδήποτε Μητρώο επαγγέλματος Μηχανικού μετά από απόφαση του Υπουργoύ Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»

Άρθρο 72 - Περιπτώσεις αυθαιρέτων πριν την 28.07.2011
Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία για τη μεταφορά δηλώσεων από τον προηγούμενο νόμο (4178/13) στον νέο δεν θα απαιτείται πληρωμή τέλους ανταπόδοσης, όπως συνέβη με τη μεταφορά δηλώσεων από τον Ν.4014/11 στον Ν. 4178/13.





ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε: ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 28.7.2011

Άρθρο 99 - Αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε παραδοσιακό οικισμό

Με την παράγραφο 3 προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα εξετάζει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έτσι ώστε οι αυθαίρετες κατασκευές να υπάγονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Δεδομένου ότι η εν λόγω επιτροπή θα εξετάζει και υποθέσεις Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε – μελών της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κρίνουμε αναγκαία τη συμμετοχή εκπροσώπου της.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε την προσθήκη εδαφίου (ε) στην παράγραφο 3 του άρθρου:
«...
ε. έναν Μηχανικό Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων και έναν Πολιτικό Μηχανικό Δομικών Έργων, εκπροσώπους της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με τους αναπληρωτές τους.»

- - - - - - - - -

Τροποποιήσεις στο Ν.4030/2011

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ συμμετείχε με εκπρόσωπο της τόσο στα ΣΧΟΠ όσο και στα ΣΧΟΠΑΔ, εντούτοις με το Ν.4030/11 αποκλείστηκε αδικαιολόγητα από τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) τα οποία αντικατέστησαν τα ΣΧΟΠΑΔ και έχουν σχεδόν τις ίδιες αρμοδιότητες!
Επομένως η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ θα πρέπει να συμμετέχει με εκπρόσωπο της στα ΣΥΠΟΘΑ των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς αυτά εξετάζουν και υποθέσεις Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε – μελών της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
Επίσης θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και η συμμετοχή εκπροσώπου της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 32 του Ν.4030/11:
«Το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) είναι επταμελές και αποτελείται από:
...
στ. Πτυχιούχο Μηχανικό, εκπρόσωπο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με εμπειρία σε θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας, με τον αναπληρωτή του.
ζ. εκπρόσωπο της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, με τον αναπληρωτή του. »

Επίσης θα πρέπει να προβλεφθεί η ανανέωση της θητείας των μελών του Συμβουλίου να μην είναι δυνατή αν δεν παρεμβληθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών από τη λήξη της προηγούμενης θητείας.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!