tromaktiko: Η γάτα που πέθανε αλλά θα αράζει αιώνια στην Κωνσταντινούπολη

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Η γάτα που πέθανε αλλά θα αράζει αιώνια στην Κωνσταντινούπολη



Το πιο διάσημο τετράποδο τιμήθηκε με το δικό του άγαλμα...


Όλες οι γάτες που πεθαίνουν μένουν αλησμόνητες στους ιδιοκτήτες τους, αλλά λίγες μένουν αλησμόνητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό θα συμβεί και στον Tombili -που το όνομά του σημαίνει «παχουλός»- που πέθανε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί που κούρνιαζε τώρα υπάρχει το άγαλμά του.

«Ο Tombili συνήθιζε να ζει εδώ που βρισκόμαστε» λέει ο Μπασάρ Νετσίπογλου, ο αντιδήμαρχος του Καδίκιοϊ. «Τον χάσαμε την πρώτη μέρα του Αυγούστου. Οι κάτοικοι της γειτονιάς ξεκίνησαν καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας "θέλουμε να δούμε ένα άγαλμα του Tombili, εδώ". Σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκεντρώθηκαν 17.000 υπογραφές και οι δημοτικές αρχές και ο δήμαρχος αποφάσισαν να αναγερθεί εδώ αυτό το γλυπτό» εξήγησε, στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος.

Τα αποκαλυπτήρια του χάλκινου αγάλματος έγιναν χθες 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Η γλύπτρια Σεβάλ Σαχίν τόνισε ότι «ο Tombili αξίζει να γίνει γλυπτό πανομοιότυπο με την πόζα που είχε πάρει όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία». Η περίφημη φωτογραφία είχε τραβηχτεί σε πεζοδρόμιο της συνοικίας Ζιβέρμπεϊ του Καδίκιοϊ και χάρη σ' αυτήν η γάτα είχε γίνει σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χρήστες του ίντερνετ συνήθιζαν, με photoshop, να δημιουργούν διάφορα memes, όπως με το να τοποθετούν ένα ποτήρι ρακί μπροστά στον αραχτό γάτο ή ένα φλιτζάνι τσάι.

Ο θάνατος του ανακοινώθηκε με σημείωμα που τοποθετήθηκε σε ένα δέντρο, στην οδό Γκιουλέτζ και στο οποίο αναγραφόταν «Θα ζεις στις καρδιές μας»

Δεν είναι τυχαίο. «Αν σκοτώσεις μια γάτα, πρέπει να χτίσεις ένα τζαμί για να κερδίσεις τη συγχώρεση του Αλλάχ» λέει μια τουρκική ρήση. Πιστεύεται ότι οι απαρχές της είναι σε έναν παροιμιόμυθο για τη Μουεζά, την αγαπημένη γάτα του Προφήτη. Αντί να ταράξει τον ύπνο της (η γάτα κοιμόταν πάνω στο μανίκι του μανδύα προσευχής του Προφήτη), ο Μωάμεθ πήρε ψαλίδι κι έκοψε το μανίκι. Σύμφωνα με μιαν άλλη εκδοχή της ιστορίας, η Μουεζά έσωσε τον προφήτη από ένα φαρμακερό φίδι, αυτός την χάιδεψε στην πλατούλα κι οι γάτες απέκτησαν την ικανότητα, όταν πέφτουν, να προσγειώνονται στα τέσσερα.

«RIP Tombili. Να 'χεις πολύ φαΐ στην άλλη πλευρά» τουίταρε ο Αλιτσάν Τσεϊλάν.



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!