tromaktiko: Οι 10 βασικότερες διαφορές μεταξύ PC και Mac

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Οι 10 βασικότερες διαφορές μεταξύ PC και Mac



PC ή Mac; Δείτε τα «συν» και τα «πλην» των υπολογιστών με...
λειτουργικά συστήματα της Apple και της Microsoft αντίστοιχα, και αποφασίστε.

*Ο σχεδιασμός
Σίγουρα, τα Mac έχουν αποκτήσει μία πιο έντονη αισθητική ταυτότητα, δίνοντας στις συσκευές τους έναν πιο hip χαρακτήρα, ξεχωριστή, μίνιμαλ εμφάνιση που ξεκίνησε από το περίφημο iMac του 1998, χαρίζοντας στην Apple δημοτικότητα που κρατεί καλά ως και σήμερα. Από την άλλη, τα PC που «τρέχουν» Windows δεν προέρχονται από έναν μόνο κατασκευαστή, με αποτέλεσμα το design των συσκευών να παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία για κάθε ανάγκη και αισθητική οπτική – από τον επαγγελματισμό που εμπνέει ένα business PC μέχρι την φουτουριστική αισθητική μιας σειράς PC ειδικά φτιαγμένα για gamers. Με άλλα λόγια, τα Mac διαθέτουν πιο «καθαρό» design με περισσότερη προσωπικότητα, αλλά αν δεν ταιριάζει στα δικά σας γούστα, δεν μπορείτε να στραφείτε αλλού. Αντίθετα, στην περίπτωση των PC, αν δεν σας αρέσει το design μιας συσκευής, μπορείτε να κοιτάξετε προς δεκάδες άλλους κατασκευαστές.

*Η τιμή
Αυτός ο παράγοντας είναι και η ειδοποιός διαφορά που θέτει την διαχωριστική γραμμή στις δύο πλευρές: Οι τιμές στα PC που τρέχουν Windows ξεκινούν από πολύ χαμηλά, ενώ είναι πολύ δύσκολο να βρείτε Mac που να μην φλερτάρει με τετραψήφιο «λογαριασμό». Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι τα Mac είναι πιο ακριβά από τα PC με παρόμοια specs. Απλώς η Apple ποντάρει στην προηγμένη τεχνολογία και φροντίζει κάθε της μηχάνημα να βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο τεχνολογικής αιχμής, γι’ αυτό και θα πρέπει να συγκρίνεται με τα αντίστοιχης τεχνολογίας PC. Κι αν από τη μία ισχύει ο νόμος πως «πληρώνεις και το design», σε κάθε περίπτωση η τιμή ενός υπολογιστή θα πρέπει να αξιολογείται με κριτήριο τις εκάστοτε ανάγκες του χρήστη. Αν χρειάζεστε έναν υπολογιστή για τις πολύ βασικές εργασίες (σερφάρισμα και επεξεργασία εγγράφων), δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μείνετε ικανοποιημένοι με ένα οικονομικό PC.

*Τα τεχνικά χαρακτηριστικά
Ενώ τα εσωτερικά τους μέρη (επεξεργαστές, RAM, σκληροί δίσκοι, κάρτες γραφικών) είναι παρόμοια, εκεί που διαφέρουν είναι στην ταχύτητα και την χωρητικότητα: Από την μία, η Apple δίνει μεγάλη σημασία στα ακριβά και υψηλής ποιότητας «συστατικά», ενώ τα PC (πάντα συγκρίνοντας αντίστοιχης τεχνολογίας συσκευές) συνήθως δίνουν το κάτι παραπάνω σε χωρητικότητα δίσκου, RAM και USB θύρες.

*Ευελιξία
Ποια από τις δύο συσκευές έρχεται πιο εύκολα «στα μέτρα σας» και είναι πιο ευέλικτη σε ρυθμίσεις και προσαρμογές; Η Apple διαθέτει «σειρές» υπολογιστών που μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού (MacBook air/pro, iMac/pro κ.ο.κ.), χωρίς αυτό να δείχνει σημάδι αδυναμίας: Η λογική της Apple ήταν πάντα οι «λίγες αλλά καλές» επιλογές. Από την άλλη, τα PC κυκλοφορούν σε τεράστια ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και εταιριών (Acer, Asus, Dell, Compaq, HP, Lenovo, Samsung, Sony, Toshiba κλπ), καθεμία από τις οποίες προσφέρει με τη σειρά της μεγάλη γκάμα επιλογών και υποεπιλογών.

*Διαθεσιμότητα
Η Apple είναι σίγουρα πιο επιλεκτική με την επιλογή των καταστημάτων όπου πωλούνται τα Mac της. Η Microsoft από την άλλη ακολουθεί εντελώς διαφορετική στρατηγική, αφού δεν παράγει η ίδια τους υπολογιστές, αλλά το software, το οποίο αναλαμβάνουν οι διαφορετικές εταιρίες να «ντύσουν» με hardware και ως εκ τούτου πωλούνται σε κάθε πιθανό κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών. Ωστόσο, τα εξειδικευμένα Apple Stores που λειτουργούν σε κάθε χώρα του πλανήτη δίνουν την αίσθηση της αποκλειστικότητας αλλά και της τεχνογνωσίας των υπαλλήλων τους για τον συγκεκριμένο τύπο υπολογιστών.

*Τα λειτουργικά συστήματα
Κάθε νέα κυκλοφορία λειτουργικού συστήματος από τους δύο κολοσσούς «ανάβει» εκ νέου την συζήτηση περί συγκρίσεων. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η διατήρηση μιας σχετικής ισορροπίας (μεγαλύτερης για παράδειγμα από την κατά γενική ομολογία αποτυχημένη για την Microsoft περίοδο των Windows Vista). Αυτό σημαίνει πως οι κινήσεις των δύο εταιριών τα τελευταία χρόνια έχουν κατορθώσει να πείσουν τους «οπαδούς» τους να μείνουν στην ίδια πλευρά του στρατοπέδου, με βελτιώσεις αισθητικές και χρηστικές στα Windows 8.1 και OS X Mavericks αντίστοιχα που αφήνουν την τελική επιλογή ενός ουδέτερου παρατηρητή στην κρίση ενός… test drive. Δείτε παρακάτω ένα video με crash test στα δύο λειτουργικά συστήματα.


*Ο μέσος χρήστης
Ποιο είναι το target group της κάθε εταιρίας; Αν πιστέψουμε τα στερεότυπα, θα πρέπει να δεχθούμε πως ο μέσος χρήστης των Mac είναι ένας hipster και ο αντίστοιχος των PC ένας πιο ηλικιωμένος άνθρωπος. Ωστόσο, το τεχνολογικό site Hunch επιχείρησε μια online έρευνα επί του θέματος πριν δύο περίπου χρόνια, που έδειξε τα εξής: Οι χρήστες των Mac τείνουν να είναι πιο φιλελεύθεροι, να τρώνε… χούμους και να διαβάζουν τους New York Times, ενώ οι χρήστες των PC τείνουν να είναι πιο συντηρητικοί, με μεγαλύτερη κατανόηση μαθηματικών εννοιών, αλλά να βλέπουν τον εαυτό τους πάνω σε μια Harley, παρά σε μια Vespa, όπως οι χρήστες της Apple. Βέβαια, πρόκειται για μια online έρευνα που δεν μπορεί να δώσει απολύτως αξιόπιστα αποτελέσματα, αλλά το μόνο σίγουρο για τους εκατέρωθεν «fans» είναι το πάθος τους για το αντίστοιχο προϊόν – αν βρεθείτε ανάμεσα σε δύο από αυτούς και τους ρωτήσετε ποιο προϊόν είναι καλύτερο, θα καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε.

*Το software
Η Apple παραμένει μέχρι και σήμερα η δεύτερη επιλογή, στον τομέα των προγραμμάτων, αφού η μαζική μετάβαση συναντά τον δισταγμό των χρηστών, από απλούς ανθρώπους μέχρι μεγάλες εταιρίες. Σκεφτείτε με τι επεξεργαστή κειμένου δουλεύετε στην εταιρία σας, για παράδειγμα, και θα διαπιστώσετε ότι ακόμη κι αν η Apple έχει καλύτερο software, δύσκολα μια επιχείρηση θα αποφάσιζε να καταργήσει το Microsoft Word από τις συσκευές των εργαζομένων της. Επιπλέον, η Microsoft δείχνει να κερδίζει και στο «γήπεδο» του gaming, παρότι η Apple προχώρησε σε σημαντικές συνεργασίες στον τομέα της ψυχαγωγίας τα τελευταία χρόνια.

*Η ασφάλεια
Εδώ δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης. Οι ιοί και οι επιθέσεις ανά τον κόσμο κατευθύνονται προς τα PC – οι επιτιθέμενοι άλλωστε ξέρουν καλά πως η πλειοψηφία ανά τον κόσμο χρησιμοποιεί PC. Αυτό δεν σημαίνει πως τα Mac δεν δέχονται απειλές. Απλώς, όπως το θέτει το HowStuffWorks, «είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσει ιό ένας χρήστης Mac που δεν διαθέτει πρόγραμμα ασφαλείας, παρά ένας χρήστης Windows που έχει… ταμπουρώσει το PC του».

*Η ικανοποίηση των πελατών
Καλά όλα τα υπόλοιπα, αλλά ποια είναι η τελική ετυμηγορία των ίδιων των χρηστών για τις συσκευές τους; Σε έρευνες που πραγματοποίησαν τα μεγαλύτερα τεχνολογικά περιοδικά, οι χρήστες των υπολογιστών της Apple εμφανίζονται πιο ικανοποιημένοι από αυτούς που χρησιμοποιούν Windows PC, όσον αφορά την αξιοπιστία και την εμπειρία χρήσης.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!