tromaktiko: Νέα τεχνολογία μπαταρίας θα διπλασιάσει την αυτονομία των smartphones μέσα στο 2017

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Νέα τεχνολογία μπαταρίας θα διπλασιάσει την αυτονομία των smartphones μέσα στο 2017



Έχετε διαβάσει κατά καιρούς ...
διάφορες ειδήσεις που αφορούν την εξέλιξη των μπαταριών και τις νέες τεχνολογίες που θα δώσουν λύση στο σοβαρό πρόβλημα της αυτονομίας των φορητών συσκευών.

Ωστόσο, τα χρόνια περνούν και πέραν μικρών (και προφανώς καλοδεχούμενων) βελτιώσεων, δεν έχουμε δει κάποια επανάσταση στον συγκεκριμένο τομέα. Χωρίς να κρατάμε μεγάλο καλάθι, ίσως από τον ερχόμενο Νοέμβριο να δούμε κάποια πραγματικά ριζική βελτίωση χάριν στην SolidEnergy Systems.

Η start-up εταιρεία που ξεκίνησε από το MIT ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο την πρώτη επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου-μετάλλου (Li-Metal), η οποία προορίζεται αρχικά για χρήση σε drones, αλλά μπορεί σταδιακά να χρησιμοποιηθεί σε smartphones, κάμερες ή ακόμη και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι μπαταρίες λιθίου-μετάλλου προσφέρουν μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-Ion), ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει η εκμετάλλευση τους επειδή υπερθερμαίνονται και υποβαθμίζονται δραστικά κατά την επαναφόρτιση με αποτέλεσμα να έχουν μικρό χρόνο ζωής.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές της SolidEnergy Systems κατάφεραν να βρουν λύση στα προβλήματα αντικαθιστώντας την άνοδο της μπαταρίας με ένα λεπτό μεταλλικό φύλλο, το οποίο είναι εμβαπτισμένο σε διάλυμα ηλεκτρολύτη. 

Αυτή η αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το μέγεθος της μπαταρίας στο μισό, να αυξηθεί η χωρητικότητα της (το μεταλλικό φύλλο μπορεί να κρατήσει περισσότερα ιόντα) και η ανθεκτικότητα της σε υψηλές θερμοκρασίες (χάριν στον ηλεκτρολύτη).

Με τον καιρό κατάφεραν να δημιουργήσουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου-μετάλλου χωρίς τον κίνδυνο ανάφλεξης και με δυνατότητα λειτουργίας σε πληθώρα διαφορετικών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την εταιρεία, η μαζική παραγωγή της μπορεί να γίνει με τον ίδιο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

“Μπορούμε να κατασκευάσουμε μια μπαταρία με το μέγεθος μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου, με τη διαφορά ότι τώρα θα αντέχει δύο φορές περισσότερο”

Για να δούμε αν θα την εμπιστευτεί κάποιος μεγάλος κατασκευαστής για τις συσκευές του.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!