tromaktiko: Ρομπότ-πιλότος σε αεροσκάφη των ΗΠΑ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Ρομπότ-πιλότος σε αεροσκάφη των ΗΠΑ



 Η ιδέα ενός μικρού αεροσκάφους το οποίο σχεδιάσθηκε να πετά χωρίς χειριστή έχει καταστεί συνηθισμένη για τον σύγχρονο...
άνθρωπο, χάρη στα γνώριμα πλέον drones. Πώς θα αντιμετωπιζόταν, όμως, η ιδέα μετατροπής ενός υπάρχοντος συμβατικού αεροσκάφους σε μη επανδρωμένο;

Οι πολεμικές αεροπορίες πολλών χωρών –και κυρίως η αμερικανική– μετατρέπουν με τον τρόπο αυτό παλαιωμένα αεροσκάφη τους τα οποία χρησιμοποιούν ως στόχους ασκήσεων. Αυτό γίνεται με τη χρήση σερβοκινητήρων, οι οποίοι επιτρέπουν σε ειδικούς να χειρίζονται από το έδαφος το αεροσκάφος, ενώ η τοποθέτηση πομπών επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων στους χειριστές εδάφους. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία έχει, όμως, εκφράσει την πρόθεση να εξοπλισθεί με ρομποτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, καθώς και όσα αναλαμβάνουν τον εναέριο ανεφοδιασμό και τις αναγνωριστικές αποστολές.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο υποστηρίζουν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας KAIST (Κορεατικό Ιδρυμα Επιστημών και Τεχνολογίας), κατασκευάζοντας ειδικό ρομπότ, ικανό να αντικαταστήσει τον πιλότο στη θέση του χειριστή. Το ρομπότ αυτό, που ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο πειραματικό στάδιο, ονομάσθηκε PIBOT (σύμπτυξη του Πιλότος Ρομπότ). Διαθέτει ανθρωπόμορφο σώμα, με κεφάλι, κορμό, χέρια και πόδια. Το κεφάλι του είναι γεμάτο κάμερες, λειτουργώντας όπως τα ανθρώπινα μάτια, ενώ με τα χέρια και τα πόδια χειρίζεται τους μοχλούς του αεροσκάφους.

Ο σχεδιασμός του βασίσθηκε στις τρεις βασικές λειτουργίες του χειριστή αεροσκάφους: αναγνώριση, απόφαση και δράση. Για την αναγνώριση, η ομάδα σχεδίασε το ρομπότ ώστε αυτό να αγνοεί άσχετα ερεθίσματα, για να συγκεντρώνεται στις ενδείξεις των οργάνων του χειριστηρίου. Για να υποκαθιστά την όραση εκτός του κόκπιτ, το PIBOT διαθέτει λογισμικό εντοπισμού σχημάτων που του επιτρέπει να αναγνωρίζει τον ορίζοντα, τις διαγραμμίσεις και τα φώτα διαδρόμων προσγείωσης, αλλά και άλλα ιπτάμενα αντικείμενα, όπως αεροσκάφη ή πτηνά.

Το PIBOT είναι επίσης ικανό να λαμβάνει αποφάσεις, ακολουθώντας τις οδηγίες πτήσης, όπως αυτές διδάσκονται στις σχολές χειριστών αεροσκάφους. Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να δοκιμάσει το PIBOT.

Η ομάδα σχεδιαστών ευελπιστεί ότι η στρατιωτική χρήση του PIBOT δεν είναι παρά η αρχή, καθώς το ρομπότ μπορεί να αποτελέσει φθηνό αντικαταστάτη του συγκυβερνήτη σε επιβατικές πτήσεις.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!