tromaktiko: Ό,τι πρέπει να κάνεις για να ανακουφιστείς από το κάψιμο

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Ό,τι πρέπει να κάνεις για να ανακουφιστείς από το κάψιμο



Σ' έκαψε ο ήλιος; Πώς μπορείς να περιποιηθείς τα εγκαύματά σου και τι να αποφύγεις για να μην υποφέρεις...

Απ' τη στιγμή που δεν μπορείς να κυκλοφοράς με στολή αμιάντου, μόνο δύο πράγματα μπορούν να σε προφυλάξουν σε σημαντικό βαθμό από ένα έγκαυμα: το σωστό αντηλιακό και η προσοχή. Επειδή όμως το κακό δεν αργεί να γίνει, αν τυχόν την πατήσεις, προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμος και φρόντισε να έχεις αποστηθίσει αυτά που σου γράφουμε.

Έγκαυμα 1ου βαθμού
Τι παρατηρείς: Τσούξιμο, οίδημα και ερυθρότητα παρόμοια με αυτή σε ένα ηλιακό έγκαυμα.

Τι κάνεις: Ρίχνεις δροσερό τρεχούμενο νερό ή εφαρμόζεις μια κρύα κομπρέσα στην περιοχή μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Αν θέλεις μπορείς να βάλεις γιαούρτι στο έγκαυμα ή φρέσκια ντομάτα.

Τι να μην κάνεις: Μη χρησιμοποιήσεις πάγο. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας προκαλεί συρρίκνωση των ιστών του δέρματος, που θα κάνει το κάψιμο ακόμη πιο επίπονο.


Έγκαυμα 2ου βαθμού
Τι παρατηρείς: Λευκές και κοκκινωπές φουσκάλες που στάζουν και τσούζουν υπερβολικά.

Τι κάνεις: Καθαρίζεις τις φουσκάλες με αποστειρωμένο νερό και τυλίγεις την καμένη περιοχή με έναν επίδεσμο χωρίς το χέρι σου να ακουμπήσει σ’ αυτήν. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ειδικές φαρμακευτικές κρέμες για το κάψιμο. Αναζήτησε οπωσδήποτε ιατρική φροντίδα αν η καμένη περιοχή είναι μεγαλύτερη από 2 εκατοστά σε διάμετρο.

Τι να μην κάνεις: Δε σπάζεις τη φουσκάλα. Ειδικά με βελόνα ή μύτη μαχαιριού. Ποτέ.

Έγκαυμα 3ου βαθμού
Τι παρατηρείς: Το δέρμα δείχνει σε μερικά σημεία καρβουνιασμένο και αλλού ροζ ή λευκό. Η αίσθηση πόνου είναι από λίγη έως καθόλου.

Τι κάνεις: Σβήνεις τη φωτιά που –προφανώς– έχει ανάψει γύρω σου και τρέχεις στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Τι να μην κάνεις: Δεν αισθάνεσαι πόνο επειδή οι νευρικές απολήξεις έχουν καταστραφεί πλήρως. Μη βασιστείς σε δικές σου, αυτοσχέδιες πρώτες βοήθειες. Χωρίς κατάλληλη ιατρική φροντίδα, κινδυνεύεις ακόμη και να πεθάνεις.

Δε θα σε βοηθήσει καμία συμβουλη:
Αν υποστείς χημικό ή ηλεκτρικό έγκαυμα, κάψιμο σε ευαίσθητες περιοχές (πρόσωπο, παλάμες, γεννητικά όργανα) ή έγκαυμα που καλύπτει περισσότερο από το 20% του σώματος –πάνω από το 10% για τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους–, ζητάς το ταχύτερο δυνατόν ιατρική βοήθεια.

Μην αντιμετωπίσες ποτέ ένα έγκαυμα με:
Βούτυρο: Έχεις δει πώς τσιτσιρίζει το βούτυρο μέσα σε ένα καυτό τηγάνι. Φαντάσου, τώρα, το δέρμα σου σαν το τηγάνι. Υπολόγισε επίσης πόσα βακτήρια απλώνεις στην πληγή σου.

Οδοντόκρεμα: Όπως ακριβώς και το βούτυρο, η οδοντόκρεμα περιέχει συστατικά που εγκλωβίζουν τη θερμότητα στην καμένη περιοχή. Επίσης, το στόμιό της μπορεί να έρθει σε επαφή με την πληγή αυξάνοντας την πιθανότητα μόλυνσης.

Βλαστήμιες: Από μόνες τους δεν κάνουν τίποτε. Τουλάχιστον βρίζε καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!