tromaktiko: Τι είναι χειρότερο από το θάνατο; Διαβάστε τι απαντούν οι ετοιμοθάνατοι...

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Τι είναι χειρότερο από το θάνατο; Διαβάστε τι απαντούν οι ετοιμοθάνατοι...



Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο θάνατος είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο, όσοι βρίσκονται...
όμως μια ανάσα από το αναπόδραστο τέλος φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη.

Στο πλαίσιο μιας νέας –και αναμφισβήτητα μακάβριας– επιστημονικής μελέτης, γιατροί ρώτησαν 180 βαριά ασθενείς τι θεωρούν χειρότερο από το θάνατο, ή τουλάχιστον εξίσου κακό με αυτόν, και οι απαντήσεις τους αποκάλυψαν τέσσερα πιθανά σενάρια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, περίπου το 70% των ασθενών απάντησαν πως η αδυναμία να ελέγξουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου τους και η εξάρτηση από το μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης αποτελούν καταστάσεις χειρότερες κι από τον θάνατο.
Το 55,6% των ασθενών δήλωσαν ότι η χρήση καθετήρα σίτισης είναι χειρότερη ή εξίσου κακή με τον θάνατο, ενώ το 53,9% των ασθενών ανέφεραν ότι θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να χρειάζονται φροντίδα και επίβλεψη σε 24ωρη βάση.

Τέλος, περίπου οι μισοί ασθενείς απάντησαν ότι η μόνιμη σύγχυση είναι χειρότερη από τον θάνατο. Αυτό το τελευταίο εύρημα συνάδει με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών (εδώ και εδώ), οι οποίες έχουν καταδείξει ότι οι ασθένειες που φοβόμαστε περισσότερο είναι αυτές που σχετίζονται με στέρηση της ανεξαρτησίας, κακή ποιότητα ζωής και απώλεια της προσωπικότητας, όπως το Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς νευρολογικές παθήσεις.

Να σημειωθεί ότι μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση JAMA κατέδειξε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που επιλέγουν την ιατρικά υποβοηθούμενη ευθανασία προχωρούν σε αυτή την απόφαση επειδή φοβούνται ότι σύντομα θα χάσουν την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία τους και όχι επειδή δεν αντέχουν τον σωματικό πόνο που συνεπάγεται η ασθένειά τους
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!