tromaktiko: Αναβίωση φιλοσοφικών σχολών

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Αναβίωση φιλοσοφικών σχολών



Προς  Υπουργό Πολιτισμόυ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Ως γνωστόν...

# οι φιλοσοφικές σχολές έκλεισαν με διατάγματα αυτοκρατόρων κατά τα πρώτα χρόνια του Μεσαίωνα

# οι φιλοσοφικές σχολές είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με τον Ελληνικό Πολιτισμό

# ο Μεσαίων , κατά γενική ομολογία , έχει λήξει

Είναι , ως εκ τούτου , περίεργο το οτι ουδείς ενδιαφέρθηκε να αναβιώσει τις φιλοσοφικές σχολές μετά το 1827 .

Σήμερα , εμείς οι Φιλόσοφοι , ζητούμε την βοήθειά σας για να επαναλειτουργήσουμε τις φιλοσοφικές σχολές .

Επειδή το σύγχρονο ελληνικό κράτος εμφανίζεται ως κληρονόμος του Βυζαντίου ( πχ αναγνωρίζει χρυσόβουλα αυτοκρατόρων που δωρίζουν εκτάσεις σε μοναστήρια ) οφείλει να ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙ ζημιές που έκανε το Βυζάντιο . Μία εξ αυτών είναι το κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών .

Εάν το Βυζάντιο δεν είχε κλείσει τις σχολές , αυτές θα υπήρχαν και θα είχαν και αξιοσέβαστη περιουσία ( λόγω δωρεών και κληροδοτημάτων ).

Υποθέτουμε οτι το πρώτο ερώτημα που θα ανακύψει είναι "Γιατί ΕΣΕΙΣ ; Τί προσόν έχετε ώστε ΕΣΕΙΣ να θεωρείστε οι κληρονόμοι των αρχαίων φιλοσόφων ;" . Απαντούμε "Διότι εμείς έχουμε το σθένος να ζήσουμε σύμφωνα με τα διδάγματα εκείνων ! Πράγμα καθόλου εύκολο για τον μέσο άνθρωπο" .

Εάν δεν αναβιώσουν οι σχολές ΤΑΧΙΣΤΑ , υπάρχει μέγας κίνδυνος κάποια άλλη χώρα να κάνει γενναιόδωρη προσφορά και να προσελκύσει όλους τους σύγχρονους φιλοσόφους . Και τότε η Ελλάδα δεν θα μπορεί να διεκδικεί την πνευματική κληρονομιά τους . Διότι πραγματική κληρονόμος δεν είναι η χώρα που γέννησε τους φιλοσόφους αλλά αυτή που τους δίνει γή για να ζήσουν .

Θεωρούμε σίγουρο οτι διαθέσιμες εκτάσεις υπάρχουν άφθονες . Το συμπεραίνουμε αυτό απο την ταχύτητα με την οποία εξασφαλίζονται εκτάσεις δια τα λεγόμενα "hot spots" . Εφ' όσον και χρήμα και γή υπάρχει για τα hot spots είναι σίγουρο οτι θα βρεθεί και για τις φιλοσοφικές σχολές .

Εξ' άλλου δεν πρέπει να λησμονούμε οτι οι φιλοσοφικές σχολές θα ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΝ τουρίστες , εν αντιθέσει με τα hot spots που τους αποδιώχνουν .

Οι φιλοσοφικές σχολές θα είναι κέντρα διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας ( σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς φοιτητές ) , θα διαθέτουν Ασκληπιείο , εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών , βιβλιοθήκες και εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας . Θα είναι κέντρα με διεθνή ακτινοβολία , εφάμιλλη με αυτήν του Αγίου Όρους .

Σας καλούμε λοιπόν να κινηθείτε με αποφασιστικότητα και να ορίσετε ημερομηνία συνομιλιών μαζί μας για να διευθετήσουμε τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος . Περιττόν να απαριθμήσουμε τα ωφέλη για την χώρα όπως περιττόν είναι να τονίσουμε την ζημία που θα επέλθει στην προσωπική σας φήμη ( και πολιτική σταδιοδρομία ) εάν επι των ημερών σας οι φιλοσοφικές σχολές αναβιώσουν σε κάποια άλλη χώρα πλήν της Ελλάδος .


Σταθερή απαίτησή μας πρέπει να είναι: 20 φιλοσοφικές σχολές ( όσα τα ιδεολογικά ρεύματα στην αρχαιότητα ) και για κάθε hot spot που ανοίγουν , να ανοίγουν και άλλη μία φιλοσοφική σχολή !


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΝΟΜΙΚΟΥΣ: ( σε περίπτωση που η κυβέρνηση αγνοήσει το αίτημά μας ) Ζητείται ομάδα νομικών που α) θα διεκδικήσει , με νομικά όπλα , την αναβίωση των φιλοσοφικών σχολών

β) θα διεκδικήσει τα διαφυγόντα κέρδη ( των σχολών ) απο την εποχή του Θεοδόσιου έως το 1453 . Επειδή το ποσόν , για τέτοια αποζημίωση , είναι μυθικό θα επιχειρήσει να αποσπάσει άλλου είδους ανταλλάγματα.

Πώς θα είναι οι φιλοσοφικές σχολές:

Κοινόβια όπου θα ζούν οι οπαδοί του κάθε φιλοσόφου . Θα διάγουν σύμφωνα με τα κελεύσματα του αντίστοιχου φιλοσόφου . Πχ οι Πυθαγόρειοι δεν θα τρώνε κρέας , οι Πλατωνικοί θα διάγουν όπως περιγράφει ο Πλάτων την ζωή των Φυλάκων και των Σοφών στην "Πολιτεία" του . Οι Επικούρειοι αντίστοιχα .

Θα είναι κάτι σαν αρχαιοελληνικά μοναστήρια . Στα δικά μας μοναστήρια όμως θα επιτρέπεται η παρουσία γυναικών . Η παρουσία πολυτέλειας δεν θα επιτρέπεται !

Μπορεί και να υπάρχει μια Φιλοσόφων Πολιτεία όπου θα υπάρχουν κοινόβια όλων των φιλοσοφικών τάσεων το ένα δίπλα στο άλλο . Θα είναι η "πρωτεύουσα" των φιλοσόφων . Όπως η Καρυά στο Άγιο Όρος που έχει αντιπροσωπείες απο όλα τα μοναστήρια .

------------------------------------------------

Κατάλληλοι τόποι

Οι καλύτεροι τόποι είναι ήδη κατειλημμένοι απο τους συμβατικούς γεωργούς . Υπάρχει όμως πλήθος παραθαλάσσιων βραχωδών και ξηρών εκτάσεων όπου θα μπορούσε να θεμελιωθεί μια φιλοσοφική σχολή.


Πρίν απο αρκετά χρόνια οι Ινδιάνοι των ΗΠΑ είχαν καταλάβει την εγκαταλελειμμένη φυλακή του Αλκατράζ στο ομώνυμο νησάκι . Απαίτησαν απο το κράτος να τους το πουλήσει αντί 10 ( δέκα ) δολλαρίων ! Τόσο ήταν το ποσό που κατέβαλαν οι άποικοι στους Ινδιάνους για να αγοράσουν το νησί του Μανχάτταν .

Η κυβέρνηση τους έδιωξε με την βία αλλά είχε ηθικά ξεπέσει τόσο πολύ ώστε αναγκάσθηκε να τους παραχωρήσει άλλα δικαιώματα ως αντιστάθμισμα .

Πιστεύω οτι αυτή η ιστορία έχει κάτι να μας διδάξει .

-----------------------------------------

Η αναβίωση των φιλοσοφικών σχολών θα είχε τα παρακάτω θετικά αποτελέσματα :

1) Θα είχαμε το δικό μας "Αγιο Όρος" . Ένας τόπος όπου θα σμιλευόταν η δική μας πνευματική ηγεσία . Εύκολο είναι να γράφεις στο FACEBOOK αλλά μόνον στο κοινόβιο των φιλοσόφων θα φαινόταν ποιός ΕΝΝΟΕΙ αυτά που λέει . Μπορεί να ζήσει με λιτότητα ; Έχει τον κατάλληλο χαρακτήρα για να ανήκει στην πνευματική ηγεσία ; Μήπως αυτά τα ωραία που έγραφε στο FACEBOOK ήταν κλεμμένα ; Χωρίς πνευματική ηγεσία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα .

2) θα κερδίζαμε φίλους . Πάει ο κόσμος της πόλης στο Άγιο Όρος , βλέπει μοναχούς να ζούν λιτά στον κήπο τους ( χωρίς άγχος ) , αγάλλεται η ψυχή του και λέει "ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ !" . Μα , αν είχαμε και εμείς τις σχολές μας θα μπορούσαμε και εμείς να δείχνουμε αυτή την ωραία εικόνα . Δεν έχουν οι χριστιανοί το μονοπώλιο . Όταν αφήνεις τους χριστιανούς να δείχνουν ωραίο πρόσωπο και απαγορεύεις στους άλλους , αυτό λέγεται "αθέμιτος ανταγωνισμός" !

3) Θα είχαμε οικονομική αυτοτέλεια . Στην Φιλοσοφική Σχολή θα είχαμε

# Οικοτουρισμό και πολιτιστικό τουρισμό ( διδασκαλία Αρχαίας Ελληνικής σε χώρο όπου θα μιλιόταν η αρχαία Ελληνική , θα φορούσαν οι κάτοικοι αρχαία ελληνική ενδυμασία ) .

# Βιολογικές καλλιέργειες

# Συνεδριακό Κέντρο

# Βιβλιοθήκη

# Τυπογραφείο

# Ασκληπιείο

# Εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας

# Παραγωγή και πώληση βιολογικού αλατιού ( αν είμαστε κοντά στην θάλασσα )


4) Θα είχαμε μια κιβωτό για να διασωθούν ( απο την οικονομική κρίση ) όσοι αποδείξουν οτι έχουν το σθένος να αγωνισθούν για την υλοποίηση αυτού του οράματος .


Η Κυβέρνηση είναι στριμωγμένη στην γωνία:

Αν δεχτεί να μας δώσει τις φιλοσοφικές σχολές ανοίγει τον τάφο της Νέας Τάξης .

Αν μας πεί "Όχι" αποκαλύπτει ( και στον πλέον ηλίθιο ) πόσο ανθελληνική είναι .

Ακόμη και η σιωπή της ισοδυναμεί με "Όχι" !

Δεν μπορεί να ξεφύγει απο πουθενά !


Τρόποι υλοποίησης:

# Νοικιάζουμε απο κάποιον Δήμο μια έκταση ( αντί συμβολικού ποσού ) για 7 χρόνια . Αν σε αυτά τα χρόνια θέσουμε τα θεμέλια για κάτι αξιόλογο , μας ανανεώνει το συμβόλαιο για 99 χρόνια .

# Αγοράζουμε την έκταση ( αν έχουμε χρήμα )

# Καταλαμβάνουμε την έκταση.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!