tromaktiko: Σημαντικές αποφάσεις έλαβε το ΔΣ του ΠΙΣ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε το ΔΣ του ΠΙΣ



Οικονομικά κίνητρα από τον ΠΙΣ σε ιατρό και νοσηλευτή που θα ενδιαφερθεί να εργαστεί στο Καστελόριζο...

Δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου Υγειονομικών


Την υγειονομική κάλυψη του Καστελόριζου, τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου Υγειονομικών και άλλες σημαντικές αποφάσεις, έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κατά τη συνεδρίαση του την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2016. Οι αποφάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, την παροχή οικονομικών κινήτρων από τον Π.Ι.Σ. στους υγειονομικούς που θα προσφερθούν να υπηρετήσουν στο Καστελόριζο, τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου ως καθολικού διαδόχου του κλάδου Πρόνοιας και Στέγης Υγειονομικών του ΤΣΑΥ (ΕΤΑΑ), την αποδοχή της απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ η οποία εξασφαλίζει την διαύγεια και τη διαφάνεια και παράλληλα προστατεύει τους ιατρούς από την άκρατο δημοσιοποίηση στοιχείων όσων συμμετέχουν στη δια βίου εκπαίδευση. Επίσης, ασχολήθηκε με την καθυστέρηση έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ταυτόχρονη υπηρεσία στρατεύσιμων ιατρών σε αγροτικά ιατρεία, άγονων, νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών καθώς αναμένεται ο καθορισμός των αναγκών από το υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. έλαβε τις κάτωθι αποφάσεις:

- Έκανε δεκτή την εισήγηση του Προέδρου κ. Μιχαήλ Βλασταράκου που πρόσφατα επισκέφθηκε συνοδεία Αντιπροσωπείας του Π.Ι.Σ , το Καστελόριζο, για παροχή οικονομικών κινήτρων στον ιατρό - Επιμελητή Β' Γενικής Ιατρικής – και στον νοσηλευτή που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να εργαστούν στο Καστελόριζο. Τα οικονομικά κίνητρα ανέρχονται σε 450 ευρώ για τον ιατρό και σε 200 ευρώ για τον νοσηλευτή, μηνιαίως, επιπλέον του μισθού και των άλλων οικονομικών κινήτρων που παρέχονται από το κράτος.

- Αποδέχτηκε την εισήγηση του Προέδρου του Π.Ι.Σ. για δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου, ως καθολικού διαδόχου του κλάδου Πρόνοιας και Στέγης υγειονομικών του ΤΣΑΥ (ΕΤΑΑ). «Η δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου σε συνεργασία με τους άλλους δευτεροβάθμιους υγειονομικούς φορείς προϋποθέτει αξιόπιστη αναλογιστική μελέτη και νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υλοποιηθεί, όπως ορίζουν και οι αποφάσεις μας», τόνισε ο κ. Μιχαήλ Βλασταράκος.

- Έκανε δεκτή την εισήγηση της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής για απαλλαγή της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου για τους στοματικούς και γναθοπροσωπικούς χειρουργούς, δεδομένου ότι η εκπαίδευσή τους είναι μακράς διάρκειας (14 περίπου έτη). Η απόφαση αυτή θα διαβιβαστεί στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να υλοποιηθεί.

- Επιπλέον, συζητήθηκε η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ. Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. και η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ.  εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την απόφαση της Αρχής, η οποία εξασφαλίζει την διαύγεια και τη διαφάνεια, παράλληλα προστατεύει τους ιατρούς από την άκρατη δημοσιοποίηση στοιχείων όσων συμμετέχουν σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ περιορίζεται στα προωθητικά μόνο συνέδρια. Το σκεπτικό του Προέδρου και της πλειοψηφίας των μελών του  Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. είναι ότι από τη στιγμή που η δια βίου εκπαίδευση γίνεται μέσω των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών με την χορηγία των φαρμακευτικών εταιρειών και το κράτος δεν συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα πρέπει ο ιατρός να ενθαρρύνεται να συμμετέχει σε αυτή. Παράλληλα όμως να προστατεύεται από την άκρατη δημοσιοποίηση στοιχείων, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα παρενέργειες, παρερμηνείες και προσβολές προσωπικοτήτων.

- Επίσης, έγινε συζήτηση για το σχέδιο σύμβασης διαγνωστικών εξετάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Οι κοινές θέσεις των υγειονομικών φορέων έχουν τεθεί σε προηγούμενη συνάντηση του Προέδρου του Π.Ι.Σ. με τους εκπροσώπους τους, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, προκειμένου μέσα από το νέο σχέδιο σύμβασης που έχει σταλεί να οριοθετηθούν οι κοινές γραμμές και προτάσεις.

- Συζητήθηκε ακόμα, το θέμα της άσκησης της ομοιοπαθητικής, στην κατεύθυνση της προστασίας της ιατρικής λειτουργίας και της πάταξης του φαινομένου της άσκησης έργου από μη ιατρούς. Για τους λόγους αυτούς ορίστηκε εκπρόσωπος του Π.Ι.Σ. στην Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας.

- Επιπλέον, έγινε ενημέρωση για το έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με τον οποίο προκειμένου να εκδοθεί η ΚΥΑ για την ταυτόχρονη υπηρεσία στρατευσίμων ιατρών σε αγροτικά ιατρεία, άγονων, νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών, αναμένεται ο καθορισμός των αναγκών από το υπουργείο Υγείας. Για το λόγο αυτό όπως εξηγείται μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η εν λόγω ΚΥΑ.

- Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στην έγκαιρη αποπληρωμή των παρόχων υγείας και από το υπουργείο Υγείας να στηρίξει με κάθε τρόπο την νοσοκομειακή περίθαλψη, η οποία παρουσιάζει τρομερές ελλείψεις και αδυναμίες με αποτέλεσμα την δημιουργία προβλημάτων στην περίθαλψη των πολιτών.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!