tromaktiko: Η τήρηση των κανόνων υγιεινής εξασφαλίζουν τη δημόσια υγεία;

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής εξασφαλίζουν τη δημόσια υγεία;



Αν και βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας εξεδόθη...
εγκύκλιος με  Θέμα: «Κανόνες υγιεινής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Επιβατών) στεριάς, θάλασσας και αέρα» , η όποια εστάλη στις περιφέρειες θεωρώντας επιτακτική ανάγκη την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, με σκοπό την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρει:

Να τηρείται τακτικό πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης (με εγκεκριμένα σκευάσματα από τον ΕΟΦ) όλων των εσωτερικών χώρων και επιφανειών των οχημάτων ,με έμφαση στα συστήματα αερισμού και κλιματισμού, στις χειρολαβές και στηρίγματα , αλλά και στους διακόπτες ειδοποίησης στάσης, που δύνανται να αποτελέσουν εστίες μικροβίων.
Οι επενδύσεις των καθισμάτων να διατηρούνται καθαρές και χωρίς φθορές, ώστε να αποτρέπεται το «φώλιασμα» σε παράσιτα, κοριούς, ψύλλους, μύκητες, βακτηρία κ.α. τα οποία δύνανται να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την Ατομική και τη Δημόσια Υγεία.
Σε περιπτώσεις εμφάνισης εντόμων και παρασίτων υγειονομικής σημασίας (κατσαρίδες, κουνούπια, μύγες, κοριοί, * ψύλλοι, κ.α.) ή τρωκτικών, να πραγματοποιείται απεντόμωση – εντομοκτονία – μυοκτονία από εξειδικευμένο συνεργείο, όπου η παρουσία του επιστήμονα που « έχει την έναρξη άσκησης επαγγέλματος για καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών»  κρίνεται υποχρεωτική, με εγκεκριμένα σκευάσματα (όπως αυτά προβλέπονται και εγκρίνονται από το ΥΠΑΠΕ), καλώντας δε τις  Υγειονομικές Υπηρεσίες για τη διενέργεια του υγειονομικού ελέγχου με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ενημερώνοντας εγγράφως την Υπηρεσία μας.
*( Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι, μετά από επιστημονικές έρευνες η παρουσία των νεκρών κοριών και των παραγώγων τους σε ένα χώρο, μπορεί να μην αποκλείουν την μηχανική μετάδοση παθογόνων ιών και να συνδεθεί σε μια σύγχρονη κοινωνία άμεσα με τις Λοιμώξεις στην Δημοσιά Υγεία (Αθανασίου Χρήστος Αναπληρωτής Καθηγητής Εντομολογίας)

Πρέπει λοιπών να  δίνετε ιδιαίτερη προσοχή και στις μετακινήσεις σας για τις διακοπές, αν και πολλοί βρίσκεστε ειδή πού χρειάζεστε  προσοχή και στους χώρους διαμονής σας.  Θέλοντας να ξεφεύγετε από την καθημερινότητα, επισκεπτόσαστε ένα δωμάτιο φιλοξενίας, προτιμώντας ξενοδοχεία με

καλοδιατηρημένα στρώματα, μιας και οι προκλήσεις των καιρών με την νέα «αυξανόμενη έκρηξη» των κοριών που ξανάρχονται και στα ‘’καλύτερα τα σπίτια’’ μαζί με τα  τσιμπούρια (Κρότωνες), τις ψείρες του σώματος, που δυστυχώς υπάρχει σύγχυση με τους κοριούς, αλλά και την συνεχόμενη εξάπλωση της ψώρας, μιας άκρως μεταδοτικής νόσου.

Η αύξηση ιών, βακτηρίων, αλλά και η αύξηση της ανθεκτικότητας των πληθυσμών σε πολλά παράσιτα (ζωικών εχθρών), δημιουργεί αυξανόμενες ανάγκες αντιμετώπισης με απαιτήσεις , απέναντι στα προβλήματα της “ εσωτερικής επιμόλυνσης’’.

Δεν ξεχνάμε τις κατασκηνώσεις, αλλά και  τις παιδικές χαρές, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα βακτήρια, με πιο επικίνδυνο το MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος). Επιπλέον έχουμε τις μυκητιάσεις του δέρματος, με τα δερματόφυτα,  το μολυσματικό κηρίο (του Κέλσου), χωρίς να ξεχνάμε και την μηνιγγίτιδα. Βασικά μέτρα πρόληψης και συμβουλές για προστασία περιλαμβάνουν , εκτός το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, ποιοτική καθαριότητα και υγιεινή στο χώρο και χρήση μικροβιολογικής & βακτηριακής απολύμανσης.

‘’Όταν η επιστροφή συνοδεύεται με Κοριούς, Ψείρες του σώματος, Ψώρα  –μια άκρως μεταδοτική νόσος- και καλοκαιρινές παρασιτώσεις , φέρνει παρενέργειες – όχι μόνο στην τσέπη– αλλά και στα κρεβάτια σας !!’’

Δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, αλλά και από τι θέλουμε και εμείς ως καταναλωτές.

Πληροφορίες με email στο info@hygienichome.gr  η να καλέστε στο τηλέφωνο 2104829839, 6932245887

Ιωάννης Βγενής
Cleaning Advisor
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!