tromaktiko: Το ήξερες; Μειώνονται τα λιπαρά της σοκολάτας αν...

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Το ήξερες; Μειώνονται τα λιπαρά της σοκολάτας αν...



Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να απολαύσει κάποιος μια σοκολάτα....
Είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, κάνει καλό στην καρδιά, την κυκλοφορία αλλά και στη διάθεση μας. Το μόνο της μειονέκτημα είναι ότι είναι γεμάτη λιπαρά.  Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών (PNAS) αποκαλύπτει πως οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Temple βρήκαν επιτέλους έναν τρόπο που μπορεί να μετατρέψει την αγαπημένη λιχουδιά όλων σε απόλαυση δίχως τύψεις.

Ισχυρίζονται λοιπόν ότι έχουν καταφέρει να μειώσουν τα λιπαρά της σοκολάτας «βομβαρδίζοντας» την με ηλεκτρικά πεδία.

«Θέλουμε να μειώσουμε το λίπος που κάνει τη σοκολάτα ανθυγιεινή έτσι ώστε να γίνει καλύτερη για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Rongjia Tao στο Business Insider. «Έχουμε αναπτύξει μια νέα επιστημονική μέθοδο που επιλύει το πρόβλημα αυτό» συμπλήρωσε.

Η σοκολάτα περιέχει έως και 40% λίπος που κατά κύριο λόγο αποτελείται από κακάο, ζάχαρη, στερεά γάλακτος, και άλλα σωματίδια που αιωρούνται στο υγρό λίπος, όπως το βούτυρο κακάο, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο λόγος που είναι σχεδόν αδύνατο να φτιάξουμε μια σοκολάτα με χαμηλά λιπαρά είναι ότι όταν αφαιρείται το λίπος, αλλάζει ο τρόπος που ρέει το υλικό με αποτέλεσμα να φράζει τους αγωγούς των μηχανημάτων που το παράγουν.

Αλλά με την εφαρμογή ενός ηλεκτρικού πεδίου παράλληλα με την ροή της σοκολάτας οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μπορούν να αλλάξουν τη δομή των σωματιδίων της μια και αλλάζει το σχήμα των στερεών σωματιδίων του κακάο τα οποία μετατρέπονται σε μικρές αλυσίδες.

Αυτό δίνει στα σωματίδια περισσότερο χώρο, με αποτέλεσμα να αλλάζει η ροή της σοκολάτας ενώ παράλληλα να μειώνεται η ποσότητα του λίπους του υλικού.

Πριν την ανακάλυψη αυτής της μεθόδου οι λιγότερο παχυντικές σοκολάτες που είχαν παραχθεί ήταν αυτές που περιείχαν 36% λίπος. Με την νέα ανακάλυψη το ποσοστό του λίπους έφτασε στο 28%
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!