tromaktiko: Φτιάξτε λευκαντικό με απλά υλικά που σίγουρα έχετε στο σπίτι σας!

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Φτιάξτε λευκαντικό με απλά υλικά που σίγουρα έχετε στο σπίτι σας!



Τα λευκά ρούχα τείνουν να λερώνονται πολύ εύκολα όταν έρχονται...
σε επαφή με οτιδήποτε ή μετά από συχνή χρήση και τελικά αρχίζουν να παίρνουν μια κιτρινωπή απόχρωση.

Η διατήρηση της καθαριότητας των λευκών συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση χημικών προϊόντων που πωλούνται στα καταστήματα σήμερα, ειδικά εκείνων που περιέχουν λευκαντικό και υποτίθεται ότι είναι η πιο καλή λύση για την επαναφορά της αρχικής λευκής απόχρωσης στα ρούχα σας.

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα προϊόντα έχουν καλά αποτελέσματα και μπορεί να αποτελούν τον πιο εύκολο τρόπο για τη λεύκανση των ρούχων. Όμως τα χημικά που περιέχουν δεν είναι καθόλου υγιεινά και επίσης καταστρέφουν το περιβάλλον.

Για να αποφύγετε τυχόν οικιακά ατυχήματα από τη χρήση λευκαντικών και των προϊόντων που τα περιέχουν, στο σημερινό άρθρο θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικά κόλπα ώστε να καθαρίσετε και να λευκάνετε τα ρούχα σας με έναν περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα που μπορείτε να έχετε στο σπίτι για να απαλλαγείτε από τους λεκέδες στα υφάσματα και για να επανακτήσετε την αυθεντική λευκή απόχρωση.

Λευκό ξύδι
Εκτός από το ότι είναι ένα χρήσιμο προϊόν αφαίρεσης των λεκέδων και της βρωμιάς, το λευκό ξύδι είναι πολύ καλό για τα υφάσματα καθώς τα κάνει απαλά με φυσικό τρόπο, ώστε να μην καταφύγετε στη χρήση χημικών μαλακτικών.

Πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε;
Προσθέτετε μισό φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι με το  συνηθισμένο σας απορρυπαντικό ρούχων στο πλυντήριο και πλένετε όπως θα κάνατε συνήθως.
Εάν τα ρούχα σας έχουν λεκέδες γύρω από το λαιμό, τις μασχάλες ή άλλες περιοχές, τρίψτε με λίγο λευκό ξύδι αυτές τις περιοχές κι αφήστε το να καθίσει για μια ώρα πριν από την πλύση.
Μαγειρική σόδα

Αυτό το προϊόν εκτός του ότι είναι πολύ φθηνό, εισχωρεί βαθιά στις ίνες των ρούχων και τα καθαρίζει αφήνοντάς τα απαλά.

Πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε;
Προσθέτετε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο συνηθισμένο σας απορρυπαντικό ρούχων και πλένετε κανονικά. Να θυμάστε πάντα να διαχωρίζετε τα λευκά από τα χρωματιστά ρούχα.
Για τους σκληρούς λεκέδες, απλώνετε μαγειρική σόδα με λεμόνι απευθείας στα αντίστοιχα σημεία.
Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα εξαιρετικό προϊόν για τα λευκά ενδύματα, καθώς δεν περιέχει λευκαντικό.

Πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε;
Προσθέτετε μισό φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου 3% στο συνηθισμένο σας απορρυπαντικό. Μπορείτε επίσης να απλώσετε αυτό το υγρό κατευθείαν πάνω στο λεκέ.
Χυμός λεμονιού

Ο χυμός λεμονιού είναι ένα φυσικό στυπτικό που καθαρίζει βαθιά τις ίνες των υφασμάτων σας, αφαιρώντας τη βρωμιά κι αφήνοντας τα ρούχα σας καθαρά και λευκά.

Πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε;
Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό και μερικές φέτες λεμονιού, τα βράζετε κι έπειτα μουλιάζετε τα ρούχα σας στο νερό με το λεμόνι για μια ώρα πριν πλύνετε όπως συνήθως.
Μια άλλη καλή επιλογή είναι να αναμείξετε ένα διαλυμένο σαπούνι, μια κουταλιά της σούπας αλάτι και το χυμό δυο λεμονιών. Μουλιάζετε τα ρούχα σας σε αυτό το μείγμα, έπειτα τα ξεπλένετε  και τα στεγνώνετε στον ήλιο.
Γάλα

Αυτό το εκπληκτικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα των ρούχων σας καθώς τα διατηρεί λευκά. Η χρήση του συνιστάται ιδιαίτερα για ευαίσθητα ή βαμβακερά υφάσματα.

Πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε;
Βάζετε το ένδυμα σε ένα μπολ με γάλα και το αφήνετε να μουλιάσει για μερικές ώρες, πριν πλύνετε ως συνήθως.
Συμβουλές για να διατηρείτε τα ρούχα σας λευκά

Τα λευκά ενδύματα απαιτούν ειδική φροντίδα για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση με ένα φωτεινό χρώμα.

Αν το λευκό είναι το αγαπημένο σας χρώμα, όταν πρόκειται για ύφασμα, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες συμβουλές:

Αποφύγετε τη χρήση χημικών λευκαντικών για ρούχα από πολυεστέρα ή από μείγματα βαμβάκι-πολυεστέρα, επειδή αυτά μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση μεταξύ λευκαντικού και πολυεστέρα, η οποία θα κιτρινίσει το ύφασμα.
Να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο νερό με το οποίο πλένετε τα ρούχα σας, γιατί αν γίνει θολό μπορεί να κιτρινίσει τα υφάσματα.
Όταν πλένετε λευκά ρούχα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο βορικό νάτριο διαλυμένο σε νερό για να μαλακώσει το ύφασμα. Το βορικό νάτριο δεν θα λερώσει τα ρούχα σας.
Για να αποφευχθεί το λέκιασμα των ρούχων, βεβαιωθείτε ότι στα ρούχα δεν υπάρχουν αρώματα, αποσμητικά ή άλλα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το ύφασμα. Συνήθως αυτά κιτρινίζουν τα ρούχα.
Δοκιμάστε να στεγνώνετε τα λευκά ρούχα στον ήλιο, καθώς οι ακτίνες UV συμβάλλουν στη διατήρηση της λευκότητας και της φωτεινότητάς τους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!