tromaktiko: Απάντηση του πρώην Δημάρχου Νεμέας Βαγγέλη Ανδριανάκου στα δημοσιεύματα για τα ΝΕΜΕΑ

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Απάντηση του πρώην Δημάρχου Νεμέας Βαγγέλη Ανδριανάκου στα δημοσιεύματα για τα ΝΕΜΕΑ



Ακούω και διαβάζω τις τελευταίες μέρες τόσο στην τηλεόραση όσο και σε διάφορες ιστοσελίδες, αλλά και στα social media διάφορες... ασχήμιες και σχόλια περί «κιτς» που αφορούν την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου στην Αρχαία Νεμέα. Περίμενα ότι κάποιος ίσως πιο αρμόδιος από μένα, θα βγει και θ’ απαντήσει σ’ όλη αυτή την πρωτοφανή επίθεση. Κι αφού δεν έγινε κάτι τέτοιο, νιώθω την ανάγκη σαν Νεμεάτης πρώτα απ’ όλα, να πω σ’ όλους εσάς κάποια πράγματα προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς υπεράσπιση μιας από τις σημαντικότερες προσπάθειες του τόπου μου, της Νεμέας.

Συγκεκριμένη δημοσιογράφος (μεταξύ πολλών άλλων) αρθρογράφησε επί του θέματος με τίτλο «Το κιτς της Νεμέας και ο Ανώτατος Άρχων», επικαλούμενη την ορθότατη άποψη του Ουμπέρτο Έκο για το κιτς : «εκτός τόπου, εκτός χρόνου και καθ’ υπερβολήν». Στην προσπάθειά της δε να εντοπίσει στην Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων αυτά τα τρία στοιχεία, απέδειξε τη λαϊκή ρήση ότι η «η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια». Την απάντηση βέβαια της την έχει δώσει ήδη ο ίδιος ο Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος από το 1996 και μέχρι του θανάτου του τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν μέλος της Τιμητικής Επιτροπής για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων, μαζί με πλήθος άλλων προσωπικοτήτων της Ελλάδας και του εξωτερικού εγνωσμένου κύρους και παγκόσμιας αναγνώρισης.

Αναρωτιέμαι όλοι αυτοί, η Τιμητική Επιτροπή των Αγώνων, ο απλός κόσμος, οι Πρέσβεις διαφόρων χωρών, οι επιστήμονες και οι προσωπικότητες από κάθε γωνιά της γης ήταν «κιτς»; Βλέπετε, τελικά, τέτοιου είδους γεγονότα και δρώμενα κρίνονται στην πράξη μόνο απ’ τη συμμετοχή και την αποδοχή του κόσμου και όχι από κάποιους (που στο όνομα της εξαιρετικά εύπλαστης και ενίοτε επίπλαστης «ελευθερίας του Τύπου»), το μόνο που ξέρουν είναι να κάνουν κριτική βγάζοντας μέσα απ’ αυτήν τα δικά τους συμπλέγματα, ούτε απ’ αυτούς που μπερδεύουν τον πολιτισμό και την ιστορία με την πολιτική (βλ. «Ανώτατος Άρχων). Στο κάτω – κάτω αν ήθελαν να κάνουν κριτική, θα έπρεπε να πουν έγκαιρα την άποψή τους ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη ή υπερβολές. Αλλά για να το κάνει κάποιος αυτό πρέπει να είναι και «γνώστης» και «ειδικός».

Και δεν υπάρχει μεγαλύτερος γνώστης και ειδικός για τον τρόπο της αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων από τον καθηγητή Στέφανο Μίλερ, μία επιστημονικά αδιαμφισβήτητη και παγκοσμίως αναγνωρισμένη προσωπικότητα που έφερε στο φως όλ’ αυτά τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα (Στάδιο, Ναό, Στοά), δημιουργώντας έτσι έναν από τους πιο σημαντικούς πανελλαδικά αρχαιολογικούς χώρους. Είναι αυτός ακριβώς, που με απόλυτο σεβασμό στον χώρο και βαθιά γνώση της ιστορίας ξεκίνησε το 1996 την αναβίωση των αγώνων που τις τελευταίες μέρες άνθρωποι χωρίς «γνώση» και χωρίς «ειδικότητα» χλεύασαν με επιεικώς απαράδεκτα δημοσιεύματα, προσβάλλοντας έτσι μια ολόκληρη πόλη και τους κατοίκους της, αλλά και όλους όσοι χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα ή σκοπιμότητα συμμετείχαν σ’ αυτή τη γιορτή του εθελοντισμού: 1.500 ανθρώπους από 50 χώρες, ηλικίας από 4 έως 84 ετών, που συμμετείχαν ως αθλητές και το μόνο που ήθελαν ήταν να ζήσουν το «πέρασμα στην ιστορία» βγαίνοντας ξυπόλητοι μέσα από τη Στοά στο αρχαίο Στάδιο για ν’ αγωνιστούν, χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο επίσης, που παρακολούθησαν την Αναβίωση και βέβαια τους εκατοντάδες εθελοντές – Νεμεάτες και ξένους – που συμμετείχαν για μέρες σ’ αυτή την προσπάθεια με ενθουσιασμό και με την πεποίθηση ότι συμβάλλουν σε κάτι σημαντικό.

Κλείνοντας, θέλω αφενός να συστήσω στους πιο δύσπιστους ή στους πιο κυνικούς, να δουν το ντοκιμαντέρ «Πέρασμα στην Ιστορία» ( Passage into History - σκηνοθέτης Γιάννης Λαπατάς, παραγωγή Imagina) που γυρίστηκε στην 5η Νεμεάδα του 2012, για να διαπιστώσουν ότι «Εκεί, στο τέλος της σήραγγας, φτάνει η στιγμή που περιμέναμε για το Πέρασμα στην Ιστορία… Κάθε αίσθηση ηλικίας, εθνικότητας, φυλής και χρώματος χάνεται, παρασύροντας όλους σε μία ταυτόχρονη αίσθηση της στιγμής και της αιωνιότητας». Και αφετέρου, να παραθέσω ένα απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων (30 Δεκεμβρίου 1994) : «Πεποίθησή μας είναι ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, παρά την προφανή, από πολλές απόψεις, επιτυχία τους, όλο και απομακρύνονται από το μέσο άνθρωπο. Δική μας επιδίωξη είναι η δυνατότητα καθολικής συμμετοχής των ανθρώπων σε αγώνες που θα λαμβάνουν χώρα στην ιερή αρχαία γη της Ελλάδας και θα αναβιώνουν το Πνεύμα του Ολυμπισμού. Και θα πετύχουμε το σκοπό μας ζωντανεύοντας αυθεντικές αρχαίες αθλητικές συνήθειες, στο αρχαίο Στάδιο της Νεμέας».-

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ν. ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΟΣ
Πρώην Δήμαρχος Νεμέας
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!