tromaktiko: Χημικό πήλινγκ: Τι προσφέρει, συμβουλές αποθεραπείας

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Χημικό πήλινγκ: Τι προσφέρει, συμβουλές αποθεραπείας



Γράφει ο Κωνσταντίνος Βέρρος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Το χημικό πήλινγκ είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να βελτιωθεί η εμφάνιση του δέρματος. Ένα χημικό διάλυμα απλώνεται...
στο δέρμα με σκοπό να προκαλέσει χημικό έγκαυμα και τελικά να το απολεπίσει. Το καινούργιο, ανανεωμένο δέρμα είναι συνήθως πιο λείο, λιγότερο ρυτιδωμένο και πιο ομοιόμορφο στο χρώμα.

Χιλιάδες χημικά πήλινγκ γίνονται κάθε μέρα. Οι δερματολόγοι κυρίως, έχουν χρησιμοποιήσει τα τελευταία 100 χρόνια διάφορους χημικούς παράγοντες και είναι οι ειδικοί για την πραγματοποίηση διαφόρων τύπων χημικών πήλινγκ.

Τι μπορεί να προσφέρει ένα χημικό πήλινγκ

Χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των λεπτών γραμμών κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα. Οι ρυτίδες που δημιουργούνται από τη βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και άλλες βλάβες που οφείλονται σε λόγους ηλικίας αλλά και κληρονομικότητας, μπορεί να θεραπευθούν με το πήλινγκ. Τα πήλινγκ δεν ενδείκνυνται όμως για τις «σακούλες» και τυχόν άλλες χαλαρές διογκώσεις, ούτε για τις βαθιές ρυτίδες ή τις ρυτίδες εκφράσεως. Είναι πολύ καλά μετά τις θεραπείες της ακμής για να βελτιωθεί η υφή του δέρματος και να εξαφανιστούν τα σημάδια που άφησε η ακμή πίσω της. Άλλες ανεπιθύμητες βλάβες που μπορεί να βελτιωθούν με ένα πήλινγκ είναι το μέλασμα (πανάδες), στίγματα από την ηλικία, φακίδες, ακτινικές υπερκερατώσεις και δέρματα θαμπά και σκούρα.

Πως γίνονται τα χημικό πήλινγκ

Συνήθως γίνονται στο πρόσωπο, αλλά επίσης και σε λαιμό, χέρια-αντιβράχια, πόδια. Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι, ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος που προκαλούν στο δέρμα : Επιφανειακά, Μέσου βάθους και Βαθιά πήλινγκ.

Ο δερματολόγος σας θα σας συστήσει το ιδανικότερο για το δέρμα σας πήλινγκ. Πριν τη θεραπεία, θα πρέπει να έχετε σταματήσει να παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα και ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσετε 2-3 εβδομάδες πριν, ειδικές κρέμες που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας. Μέσα στο ιατρείο και πριν την διαδικασία, καθαρίζετε καλά το πρόσωπό σας με σαπούνι αλλά και λοσιόν για απομακρυνθεί κάθε ίχνος λίπους. Τα διάφορα οξέα ή άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως το γλυκολικό οξύ (AHA, glycolic acid), το υριχλωροξεικό οξύ (TCA, «κλασικό» πήλινγκ), σαλικυλικό οξύ, γαλακτικό οξύ (ΑΗΑ, lactic acid), ή φαινόλη (carbolic acid, phenol).

Κατά τη διάρκεια του πήλινγκ, ο γιατρός απλώνει το διάλυμα σε όλο το πρόσωπο, μερικές φορές δε διαδοχικά σε διάφορες περιοχές του προσώπου. Αυτό γίνεται, γιατί ο ασθενής νοιώθει ένα άλλοτε άλλης έντασης αίσθημα καψίματος και τσιμπημάτων, που δεν διαρκεί όμως παραπάνω από 10 λεπτά. Τα πολύ βαθιά πήλινγκs απαιτούν και αναλγησία.

bigstock Face cleaning with cream 62840467

Τι πρέπει να περιμένουμε μετά το χημικό πήλινγκ

Ανάλογα με το είδος και το βάθος του πήλινγκ, θα παρατηρηθεί γενικώς μια αντίδραση παρόμοια με αυτή του ηλιακού εγκαύματος. Μετά τα επιφανειακά πήλινγκ παρατηρείται ερυθρότητα και κάποια απολέπιση που διαρκεί 3-4 ημέρες. Μετά από μέσου βάθους και βαθιά πήλινγκ, το δέρμα σκουραίνει λόγω του εγκαύματος και μετά από 2-3 ημέρες αρχίζει να απολεπίζεται. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν οίδημα («πρήξιμο») και φυσαλίδες. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 7-14 ημέρες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύεστε από τον ήλιο με το αντιηλιακό που θα σας δώσεις ο γιατρός σας.

Οδηγίες για μετά το πήλινγκ

- Κάθε βράδυ, θα εφαρμόζετε σε όλο το πρόσωπο την αλοιφή που σας έδωσε ο γιατρός σας.

- Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα χρησιμοποιείτε την αντιηλιακή κρέμα. Η αντιηλιακή θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες, ακόμα και αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Η εφαρμογή της θα περιλαμβάνει και την περιοχή γύρω από τα μάτια. Εάν ο φαρμακοποιός σας δεν έχει την συγκεκριμένη αντιηλιακή, μην περιμένετε να σας την φέρει αλλά πάρτε αμέσως τηλέφωνο στο γιατρό σας για να σας δώσει μια άλλη.

- Μη τραβάτε τις «πέτσες» για να φύγουν πιο γρήγορα. Αυτό απαγορεύεται αυστηρά και το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να δημιουργήσετε πανάδες στα σημεία εκείνα. Αν μια πέτσα κρέμεται και σας ενοχλεί, κόψτε την προσεκτικά με ένα ψαλιδάκι.

- Τουλάχιστον για ένα μήνα μετά το πήλινγκ, απαγορεύονται αυστηρά: η αποτρίχωση (με ηλεκτρόλυση, κερί, ή αποτριχωτικές κρέμες), μάσκες, βαφές μαλλιών, περμανάντ.

- Μη φέρνετε το πιστολάκι κοντά στο πρόσωπο όταν στεγνώνετε τα μαλλιά σας.

- Μη χρησιμοποιείτε στο λουτρό σας πολύ ζεστό νερό. Ειδικότερα στο πρόσωπο, να πλένεστε με δροσερό νερό.

- Μη κάθεστε κοντά σε σόμπες, καλοριφέρ, ούτε πάνω από την κουζίνα όταν μαγειρεύετε. Προσέχετε πολύ τους ατμούς του σίδερου όταν σιδερώνετε.

- Αποφύγετε επίσης την εφίδρωση (όχι σπορ, γυμναστική) επί ένα μήνα μετά.

- Μετά από 7 ημέρες, επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.

- Αποφύγετε την πρώτη εβδομάδα να κάνετε έντονους μορφασμούς (γέλιο, κλάμα, φωνές), προσέχοντας να μη «ζαρώνει» το δέρμα.

- Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν να κοιμάστε με το πρόσωπο στο μαξιλάρι, γιατί το δέρμα μπορεί να ερεθιστεί. Κοιμάστε αν είναι δυνατόν ανάσκελα.


Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!