tromaktiko: Ποιο είδος μουσικής πρέπει να ακούτε αν έχετε... υπέρταση!

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ποιο είδος μουσικής πρέπει να ακούτε αν έχετε... υπέρταση!



Η μουσική δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση και τα συναισθήματά μας, αλλά επιδρά και στις ίδιες τις βιολογικές μας λειτουργίες...

Γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρουρ-Μπόχουμ ανακάλυψαν ποιο είναι το είδος μουσικής με... αντιυπερτασική δράση!

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση διαφόρων ειδών μουσικής στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και στους παλμούς της καρδιάς και διαπίστωσαν ότι οι κλασικές μελωδίες του Μότσαρτ και του Στράους ηρεμούν την καρδιά περισσότερο απ’ ό,τι τα τραγούδια των θρυλικών ΑΒΒΑ ή η ησυχία.

Η θετική επίδραση παρατηρήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες, όχι μόνο σε όσους συνήθιζαν ούτως ή άλλως να ακούνε κλασική μουσική.

Συνολικά συμμετείχαν στη δοκιμή 120 άτομα. Οι μισοί συμμετέχοντες άκουσαν είτε Μότσαρτ, είτε Στράους, είτε ΑΒΒΑ, ενώ οι άλλοι 60 παρέμειναν σε ένα ήσυχο δωμάτιο. Οι ερευνητές μέτρησαν τους παλμούς της καρδιάς, τα επίπεδα της πίεσης και τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη που υποδεικνύει τα επίπεδα στρες στον οργανισμό) των συμμετεχόντων.

Η μουσική του Μότσαρτ και του Στράους φάνηκε να μειώνουν τη συστολική πίεση κατά 4.7mm Ηg και 3.7mm Ηg αντίστοιχα και τη διαστολική πίεση κατά 2.1mm Hg και 2.9mm Hg αντίστοιχα. Η μουσική των ΑΒΒΑ μείωσε τη συστολική πίεση μόνο κατά 1.7mm Ηg, ενώ δεν επηρέασε σημαντικά τη διαστολική πίεση. Τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώθηκαν βέβαια και στις τρεις ομάδες.

Στο συμπέρασμα της μελέτης οι ερευνητές αναφέρουν πως δεν είναι η πρώτη μελέτη που υπογραμμίζει τη χαλαρωτική επίδραση της μουσικής του Μότσαρτ και θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στην περιοδικότητα των μελωδιών του, δηλαδή στην τακτική επανάληψη μουσικών μοτίβων σε σταθερά χρονικά διαστήματα. Αντιθέτως, η μουσική των ΑΒΒΑ δεν είναι εξίσου αποτελεσματική, επειδή οι στίχοι των τραγουδιών κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Deutsche Ärzteblatt, το επίσημο περιοδικό του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!