tromaktiko: Formula 1 - Monaco QP: Πρώτη Ricciardo, το έσπασε ο Verstappen! [video]

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Formula 1 - Monaco QP: Πρώτη Ricciardo, το έσπασε ο Verstappen! [video]



Ο Daniel Ricciardo πέτυχε έναν εκπληκτικό γύρο στους δρόμους του Monte Carlo και πήρε την πρώτη pole της καριέρας του στις κατατακτήριες για το Grand Prix του Monaco, αφήνοντας για πρώτη φορά στη...

σεζόν σε κατατακτήριες του 2016 τις δύο Mercedes του Rosberg και Hamilton να μην απολαμβάνουν το υψηλότερο σκαλοπάτι του podium.

Ο γεννημένος το 1989 στο Perth της Αυστραλίας Daniel Ricciardo έπρεπε να συμπληρώσει 93 Grand Prix για να καταφέρει να πάρει την πρώτη pole position της καριέρας του. Και τι pole! Στο πιο ιστορικό GP στο καλεντάρι της F1, αυτό του Monaco, τα πράγματα έδειχναν πολύ... ρόδινα για τον Αυστραλό από την Πέμπτη κιόλας, όταν τα μονοθέσια ξεκίνησαν τους πρώτους αναγνωριστικούς γύρους στις ελεύθερες δοκιμές στους στενούς δρόμους του Πριγκιπάτου.

Δεν είναι μόνο η νέα «ultra soft» γόμα της Pirelli που δείχνει να ταιριάζει στην RB12, αλλά και ο αναβαθμισμένος κινητήρας της Renault στο σασί της Red Bull που την κάνει πιο ανταγωνιστική από ποτέ και έδωσε την ευκαιρία στον Ricciardo όχι μόνο να πάρει την πρώτη του pole, αλλά και να σπάσει την... μονοτονία Mercedes τα Σάββατα.

Και όλα αυτά στον 6ο γύρο του πρωταθλήματος, όταν μάλιστα ακριβώς στον προηγούμενο αγώνα, σε αυτόν στην πίστα της Catalunya, μία άλλη Red Bull, αυτή του απίστευτου Max Verstappen, τερμάτισε τον αγώνα στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου και έσπασε το σερί των δέκα συνεχόμενων νικών που είχαν μέχρι τότε τα «ασημένια βέλη». Φυσικά και ο... ιπτάμενος Ολλανδός έγινε ο νεότερος οδηγός στην ιστορία του motorsport με νίκη και άλλαξε τα δεδομένα της Formula 1.

O 18χρονος Verstappen όμως δεν ήταν και τόσο τυχερός στις κατατακτήριες του Monaco. Από το Q1 κιόλας στη δεύτερη δεξιά στροφή στην «Πισίνα» άγγιξε τις μπαριέρες έσπασε την εμπρός δεξιά ανάρτηση του μονοθεσίου του και συνέχισε ευθεία στην επόμενη αριστερή για να καταλήξει τελικά στις επόμενες μπαριέρες και να καταστρέψει την Red Bull. Ευτυχώς όμως εγκατέλειψε εντελώς αλώβητος από το συγκεκριμένο ατύχημα και το σημαντικότερο κόστος γι' αυτόν είναι ότι θα ξεκινήσει τον αυριανό αγώνα από την τελευταία σειρά του grid.





Ο Ricciardo σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:13.622 και ήταν 0.169 s ταχύτερος από την Mercedes του Nico Rosberg. Το εντυπωσιακό για τον Ricciardo είναι ότι τον καλύτερο χρόνο του τον έκανε στο Q2 με τα «super-soft» ελαστικά της Pirelli και όχι με τα νέα «ultra-soft» γεγονός που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει τον αυριανό αγώνα με τη γόμα που διαρκεί περισσότερο ενώ και οι εννέα πιλότοι πίσω του θα ξεκινήσουν με την «ultra-soft» που θεωρητικά έχει μικρότερη διάρκεια ζωής.

Ο Lewis Hamilton με τη δεύτερη W07 είχε πρόβλημα με το που βγήκε από το γκαράζ της Mercedes για την έναρξη της διαδικασίας του Q3. Η πίεση καυσίμου δεν ήταν η σωστή και στο τέλος του pit lane ο κινητήρας της Mercedes έσβησε αναγκάζοντας τους μηχανικούς του Hamilton να τον σπρώξουν μέχρι το γκαράζ και πάλι για να φτιάξουν το μονοθέσιό του στον χρόνο που τους απέμενε. Ο Βρετανός κατάφερε να βγει και πάλι στην πίστα στα τελευταία πέντε λεπτά της διαδικασία και ουσιαστικά ολοκλήρωσε μόνο ένα γρήγορο γύρο στο Q3, ο οποίος όμως τον έφερε στην 3η θέση του grid τρία δέκατα πίσω από τον Ricciardo (1:13.942).



Αυτοί οι τρεις ήταν και οι μόνοι πιλότοι που κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του 1:14 στις κατατακτήριες του Monaco. Στην 4η θέση και πάνω από εννιά δέκατα πιο αργός από τον Ricciardo ήταν ο Sebastian Vettel (1:14.552) με τη Ferrari. Στους τελευταίους γύρους του στο Q3 ο Γερμανός δεν ήταν ικανοποιημένος, ενώ και η Scuderia για ακόμα μία φορά δεν εντυπωσίασε σε διαδικασία κατατακτηρίων.

Η έκπληξη ήρθε από τον Nico Hulkenberg που κατάφερε να γράψει τον 5ο ταχύτερο χρόνο (1:14.726) με την Force India. Έτσι, βρέθηκε μπροστά από τον Kimi Raikkonen που σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:14.732 και βρέθηκε προσωρινά στην 6η θέση του grid. Το προσωρινά διότι ο Φιλανδός άλλαξε κιβώτιο πριν τις κατατακτήριες και έχει ποινή πέντε θέσεων γεγονός που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει τον αυριανό αγώνα από την 11η θέση.



Οι Carlos Sainz (Toro Rosso), Sergio Perez (Force India), Daniil Kvyat (Toro Rosso), Fernando Alonso (McLaren) και Valtteri Bottas (Williams) ανεβαίνουν έτσι μία θέση στο grid και συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα του grid για τον αγώνα της Κυριακής.

Και οι δύο Williams δεν κατάφεραν να περάσουν στο Q3 με τον Alonso να είναι ταχύτερος από τον Bottas. Ο Esteban Gutierrez σημείωσε ένα πολύ καλό χρόνο με την Haas και θα ξεκινήσει από την 12η θέση, ενώ πίσω θα βρίσκεται ο Jenson Button με τη δεύτερη McLaren. Στη 14η θέση θα ξεκινήσει η δεύτερη Williams του Felipe Massa που δεν δείχνει ανταγωνιστικός στο Monaco.





     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!