tromaktiko: Τι σημαίνει εξέταση για την νομιμοποίηση δημοσίων υπαλλήλων με πλαστά πτυχία

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Τι σημαίνει εξέταση για την νομιμοποίηση δημοσίων υπαλλήλων με πλαστά πτυχία



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών   
Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 3577/2007 (Α΄ 130), τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω ...
διαπιστωμένων παρανομιών και παρατυπιών, θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων. Ο νόμος αφορά μαθητές που δεν προέβησαν στην κατάρτιση και χρήση πλαστού εγγράφου(πτυχίου),αλλά διέκοψαν τις σπουδές τους(χωρίς δική τους υπαιτιότητα),διότι αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας του ιδρύματος.Η κατάρτιση και χρήση πλαστού εγγράφου,ανήκει στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα και τιμωρείται. Όποιος προσκομίζει πλαστό πτυχίο, εξαπατά το Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα σε βάρος άλλων συνυποψηφίων του.

Ανακοινώθηκε ότι μέσω νομοθετικής ρύθμισης το υπουργείο Παιδείας, θα δώσει το δικαίωμα σε 2.500 υπαλλήλους του Δημοσίου που κατέχουν πλαστούς τίτλους σπουδών να διαγωνιστούν σε ειδικές εξετάσεις και να παραμείνουν στις θέσεις τους. Συγκεκριμένα, θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου Γιαννάκου (ν.3577/2007 (Α΄ 130)), ώστε να καλύπτεται κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου, χωρίς χρονικό προσδιορισμό.
Όπως  αναφέρει το υπουργείο σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004 - 2008). Ύστερα από την ψήφιση της ανωτέρω διάταξης, ο υπουργός Παιδείας θα εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη συμμόρφωση προς τα προβλεπόμενα από το ν. 3577/2007.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, περισσότεροι από 2.600 σπουδαστές έλαβαν δεύτερο πτυχίο με Άριστα από ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας, καθώς όλοι ήταν απόφοιτοι δημοσίων κυρίως τεχνικών λυκείων με χαμηλή βαθμολογία.Αυτοί οι παράτυποι τίτλοι σπουδών είναι απολυτήρια που δίνουν διάφορα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε εικονικούς μαθητές.

Αυτοί οι τίτλοι τους έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς τους ΑΣΕΠ και να εργάζονται σήμερα στο Δημόσιο καταλαμβάνοντας θέσεις τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει υποψήφιοι με πραγματικά προσόντα. Πρόσφατα εξάλλου η ΟΙΕΛΕ δημοσιοποίησε κι άλλα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 20 κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων βρίσκονται σε λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ.

Για τους κατόχους αυτών των τίτλων σπουδών, όλων των κατηγοριών παράτυπων και παράνομων, το υπουργείο παιδείας θα προωθήσει σχετική διάταξη, προκειμένου να κληθούν να δώσουν ειδικές εξετάσεις και να να λάβουν νόμιμο τίτλο σπουδών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν.Μετά από αυτές τις εξετάσεις,θα παραμείνουν στο δημόσιο,με νόμιμο πλέον τίτλο σπουδών.

Το πρόβλημα δεν μπορεί να «επιλύεται» με μια διαδικασία εξετάσεων που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους, καθώς οποιαδήποτε διαδικασία «θεραπείας» της παρανομίας προσφέρει ασυλία στους τωρινούς και τους μελλοντικούς πλαστογράφους.Επιπλέον,αφήνει ατιμώρητους τους πλαστογράφους και <<τιμωρεί>> όσους συμμετείχαν στους διαγωνισμούς πρόσληψης στο δημόσιο,καταθέτοντας τους νόμιμους τίτλους τους και έλαβαν λιγότερα μόρια,από άλλους συνυποψηφίους,που είχαν καταθέσει πλαστούς τίτλους σπουδών και έλαβαν αδίκως περισσότερα μόρια.

Πλαστογραφία είναι ο καταρτισμός πλαστού έγγραφου με σκοπό καταδολίευσης.Καταρτίζει πλαστό έγγραφο όποιος-

(α) καταρτίζει έγγραφο που εμφανίζεται ως να μην είναι στην πραγματικότητα

(β) αλλοιώνει έγγραφο χωρίς εξουσία κατά τέτοιο τρόπο ώστε αν η αλλοίωση είχε εξουσιοδοτηθεί, αυτή θα μετέβαλλε τις συνέπειες του εγγράφου

(γ) κατά τη σύνταξη του εγγράφου, εισάγει κάτι σε αυτό χωρίς εξουσία το οποίο, αν εισαγόταν κατόπιν εξουσίας θα μετέβαλλε τις συνέπειες του εγγράφου

(δ) υπογράφει έγγραφο-

(i) με το όνομα άλλου χωρίς την εξουσιοδότηση του, ανεξάρτητα αν το όνομα αυτό είναι το ίδιο με εκείνο που υπογράφει αυτός ή όχι

(ii) με το όνομα φανταστικού προσώπου που προβάλλεται ότι υπάρχει, ανεξάρτητα αν το φανταστικό πρόσωπο προβάλλεται ή όχι, ότι έχει το ίδιο όνομα με εκείνο που υπογράφει ή

(iii) με όνομα παριστάμενου ότι ανήκει σε πρόσωπο διαφορετικό από εκείνο που υπογράφει και που σκοπεύεται να θεωρηθεί ότι είναι το όνομα του εν λόγω προσώπου

(iv) με το όνομα προσώπου, πλαστοπροσωπουμένου από εκείνο που υπογράφει το έγγραφο, νοουμένου ότι οι συνέπειες του εγγράφου εξαρτώνται από την ταύτιση εκείνου του προσώπου που υπογράφει το έγγραφο με το πρόσωπο το οποίο αυτός ισχυρίζεται ότι είναι.

Πρόθεση καταδολίευσης τεκμαίρεται, αν φαίνεται ότι κατά το χρόνο όταν καταρτίστηκε το πλαστό έγγραφο υπήρχε συγκεκριμένο πρόσωπο, εξακριβωμένο ή όχι, που δύναται να καταδολιευθεί με το έγγραφο, και το τεκμήριο αυτό δεν ανατρέπεται με την απόδειξη ότι ο υπαίτιος έλαβε ή προετίθετο να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την καταδολίευση στην πράξη τέτοιου προσώπου, ή για το γεγονός ότι ο υπαίτιος είχε ή νόμιζε ότι είχε δικαίωμα στο πράγμα που θα αποκτώταν με το πλαστό έγγραφο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!