tromaktiko: Βαθιά Συγκίνηση στο Νέο Ροεινό Ναυπλίου [photos]

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Βαθιά Συγκίνηση στο Νέο Ροεινό Ναυπλίου [photos]



Στο Νέο Ροεινό Ναυπλίου και στην ενορία της Αγίας Μαρίνας μετά το πέρας....
της ακολουθίας της Αποκαθήλωσης ,ακλούθησε ένα θρησκευτικό δρώμενο ,Το Μοιρολόι της Παναγίας.  Το ευρύτατα διαδεδομένο σ' όλο τον ελληνικό χώρο Μοιρολόι ή Καταλόι της Παναγιάς είναι ένα μεσαιωνικό μακροσκελές ομοιοκατάληκτο στιχούργημα λόγιας προέλευσης, αλλά εντυπωσιακά πλατιάς λαϊκής αποδοχής.

Επηρεασμένο από τις σχετικές περικοπές των Ευαγγελίων και την υμνογραφία της Εκκλησίας αποτελεί έναν ανθρωποκεντρικό αφηγηματικό θρήνο για τη μαρτυρική πορεία του Χριστού προς τον σταυρικό θάνατό Του, ιδωμένη μέσα από τα μάτια και τα συναισθήματα της τραγικής του μάνας. Τραγουδισμένο από τις γυναίκες γύρω από τον "τάφο" του Χριστού, κατά το ήθος και το ύφος των οικείων τους κοσμικών μοιρολογιών, εκφράζει τη συμπόνοια, την ταύτισή τους με τη μητρική, ανθρώπινη πλευρά της Παναγιάς.


Ωστόσο ο τρόπος της τελετουργικής του επιτέλεσης αποκαλύπτει τις προχριστιανικές ρίζες του εθίμου. Την όλη οργάνωση έκανε ο Ιερέας του ναού π. Χρήστος Ιωαννίδης και η πρεσβυτέρα Δήμητρα Κυπραίου.  Συμμετείχαν νέοι και νέες από το δημοτικό διαμέρισμα του Νέου Ροεινού.  Αν και υπάρχουν κατά τόπους διαφορές, σε επί μέρους στοιχεία του τραγουδιού ή στη μελωδική του εκφορά, η δομή και η φόρμα του Μοιρολογιού καθώς και η λειτουργία του παρουσιάζουν εντυπωσιακές ομοιότητες από την Κάτω Ιταλία μέχρι τον Πόντο και την Κύπρο. Η συνέχεια της αφηγηματικής ροής, όπως προκύπτει μέσα από την αλληλοδιαδοχή των αποσπασμάτων διαφορετικής προέλευσης που αποτολμήσαμε, το κάνει εμφανές.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!