tromaktiko: Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με το ΑΠΘ για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την παρακολούθηση τοξικών μικροφυκών σε περιοχές αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με το ΑΠΘ για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την παρακολούθηση τοξικών μικροφυκών σε περιοχές αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων



Προγραμματική Σύμβαση υπέγραψε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου... με τον Αναπληρωτή Πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού και Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναπληρωτή Καθηγητή Θεόδωρο Λαόπουλο, καθώς και με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο Καθηγητή για το έργο, Μηνά Αρσενάκη, με αντικείμενο την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος από το Α.Π.Θ. (Ειδικός Λογαριασμός Αξιοποίησης Κονδυλίων Έρευνας) για την «Παρακολούθηση τοξικών μικροφυκών σε περιοχές αλιείας της θαλάσσιας περιοχής Περιφερειακής Ενότητας Νήσων».

Σκοπός του προγράμματος είναι οι εξετάσεις δειγμάτων νερού από την Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών (ΕΜΘΤΜ) για την ανίχνευση τοξικών μικροφυκών και μετρήσεις της αφθονίας αυτών σε εβδομαδιαία συχνότητα από πέντε δείγματα θαλασσινού νερού από τις πέντε κατηγοριοποιημένες ζώνες παραγωγής ζώντων δίθυρων μαλακίων, όπως αυτά ορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Νήσων). Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, κατόπιν, θα αποστέλλονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών, εντός δύο εργάσιμων ημερών από την παραλαβή των δειγμάτων.

Το Πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού, 87.255,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι η ΕΜΘΤΜ, συγκροτήθηκε το 1999 στα πλαίσια εναρμόνισης της χώρας μας με τα λοιπά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή και διατήρηση προγραμμάτων παρακολούθησης τοξικών ή/και δυνητικώς τοξικών μικροφυκών με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, και αποτελεί διαπιστευμένο εργαστήριο το οποίο πραγματοποιεί τις εξετάσεις των δειγμάτων με επικυρωμένη μέθοδο σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 15204:2006.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!