tromaktiko: Τα Δικαιώματα επιβατών Μ.Μ.Μ. που δεν διαθέτουν εισιτήριο

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Τα Δικαιώματα επιβατών Μ.Μ.Μ. που δεν διαθέτουν εισιτήριο



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
Πριν την έναρξη του ελέγχου, οι ελεγκτές οφείλουν να αναρτούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα... η οποία αναγράφει τα στοιχεία τους.Σε αντίθετη περίπτωση,δεν είσαι υποχρεωμένος,να προβείς στην επίδειξη ή μη του εισιτηρίου.Εάν είστε παραβάτης(χωρίς εισιτήριο ή πειραγμένο ή μειωμένο εισιτήριο χωρίς να δικαιούται) και δεν έχετε μαζί σας την αστυνομική ταυτότητα, αλλά επιθυμείτε να πληρώσετε το πρόστιμο, τότε συντάσσεται Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης και Επιβολής Προστίμου, αναγράφοντας τα στοιχεία της ταυτότητας. 

Εάν, μετά την επίδειξη των στοιχείων σας, αρνηθείτε να υπογράψετε την πράξη και να παραλάβετε το πρόστιμο, ο ελεγκτής γράφει στην Πράξη την παρακάτω φράση: «αρνήθηκε την υπογραφή και παραλαβή της Πράξης αυτής» και υποβάλλει τα δύο αντίγραφα αυτά στην αρμόδια υπηρεσία του φορέα (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ). 
 
Δεν είσαι υποχρεωμένος να δώσεις τα στοιχεία σου,στους ελεγκτές.Είναι νόμιμο Δικαιωμά σου και δεν τιμωρείσαι γι αυτό.

Οι ελεγκτές δεν έχουν δικαίωμα να σε συλλάβουν,να σε ακουμπήσουν ή να σε προσβάλουν.
Δεν είσαι υποχρεωμένος να αναμένεις την άφιξη της αστυνομίας.
Δηλώνεις ρητά στον οδηγό, την επιθυμία σου,να ανοίξει την πόρτα στην επόμενη στάση,ανεξάρτητα εάν συμφωνούν ή διαφωνούν οι ελεγκτές.

Εάν σου κλείσουν την πόρτα εξόδου,καλείς την αστυνομία,καταγγέλοντας παράνομη κράτηση και ζητάς την άμεση επέμβαση της αστυνομίας, γιατί διαπράττεται αυτόφωτο αδίκημα εις βάρος σου.

Ζητάς στοιχεία επικοινωνίας συνεπιβατών σου,ώστε να τους χρησιμοποιήσεις ως μάρτυρες.

Όταν έρθουν οι αστυνομικοί, απαιτείς να συλλάβουν αμέσως, τους ελεγκτές ή και τον οδηγό, γιατί σε κράτησαν παράνομα και χωρίς την θέλησή σου και ζητάς να κρατήσουν τα στοιχεία όλων των μαρτύρων συνεπιβατών σου.

Στην ερώτηση των αστυνομικών «αν θέλω να καταθέσω μήνυση», απαντώ, ότι δεν είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, αντίθετα αυτοί, είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν αμέσως τον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ και να συντάξουν έκθεση σύλληψης και βεβαίωσης του αδικήματος, γιατί το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης, είναι αυτόφωρο πλημμέλημα και διώκεται αυτεπάγγελτα, αλλιώς κάνουν παράβαση καθήκοντος.
Αν οι αστυνομικοί δεν ενεργούν τα νόμιμα, τους υπενθυμίζω ότι διαπράττουν παράβαση καθήκοντος, γι' αυτό ζητάω τα στοιχεία τους, προκειμένου να τους αναφέρω.

Αστυνομικός που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο όφελος ή για να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη.Σκοπός της σχετικής διάταξης είναι το συμφέρον της ομαλής και ορθής διοικήσεως, η προστασία του κράτους και των πολιτών από παραβάσεις (ενέργειες ή παραλείψεις) του υπαλλήλου κατά τη διαχείριση της δημόσιας εξουσίας, ως έκφραση πολιτειακής βούλησης μέσα στον κύκλο των δημόσιων υποθέσεων.

Ειδικά η θέσπιση της διάταξης αυτής του άρθρου 259 ΠΚ μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει, ειδικά στις μέρες μας όπου τα σχετικά φαινόμενα δυστυχώς αφθονούν, ως το φιλελεύθερο προπύργιο κάθε πολίτη εναντίον κάθε είδους κρατικής αυθαιρεσίας.
Το πρόστιμο ισούται με το 60πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου, δηλαδή είναι 84 ευρώ (1.40Χ60), ενώ για επιβάτες που δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο είναι 36 ευρώ (0,60Χ60). Εάν το πρόστιμο δεν πληρωθεί απευθείας ή εντός 60 ημερών απ’ την ημερομηνία επιβολής του, η Πράξη μεταβιβάζεται στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ) στην οποία υπάγεται ο παραβάτης. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 5 φορές (84Χ5=420 ευρώ για κανονικό εισιτήριο και 36Χ5=180 ευρώ για μειωμένο εισιτήριο). Εάν πάλι, πληρώσετε το πρόστιμο εντός 10 ημερολογιακών ημερών απ’ την ημερομηνία επιβολής του, δικαιούστε έκπτωση 50%.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!