tromaktiko: Στο ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες Fuocoammare η Χρυσή Αρκτος

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Στο ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες Fuocoammare η Χρυσή Αρκτος



Την Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας του φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου απέσπασε το ντοκιμαντέρ ιταλικής παραγωγής...
«Fuocoammare» του Τζιανφράνκο Ρόσι, που πραγματεύεται το δράμα των προσφύγων στη Λαμπεντούζα στην Ιταλία.

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει την καθημερινότητα των κατοίκων της νήσου και εκείνης των χιλιάδων προσφύγων που φθάνουν διά θαλάσσης σε καταστροφικές συνθήκες, πολλοί εκ των οποίων χάνουν την ζωή τους.

«Ελπίζω ότι αυτή η ταινία θα μπορέσει να συμβάλει προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την πατρίδα μας» δήλωσε ο Ρόσι αφού παρέλαβε το βραβείο του, το οποίο αφιέρωσε στους «ανθρώπους της Λαμπεντούζα».

«Αυτή τη στιγμή όλες μου οι σκέψεις βρίσκονται σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν ποτέ να φθάσουν στη
Λαμπεντούζα» προσέθεσε ο σκηνοθέτης, που είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία για ένα άλλο του ντοκιμαντέρ, το «Sacro GRA»

H Αργυρή Άρκτος καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου απονεμήθηκε στον Τυνήσιο Ματζ Μαστούρα για την ερμηνεία του στην ταινία «Hédi», την πρώτη ταινία αραβικής παραγωγής που συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος της Berlinale τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Μαστούρα απένειμε φόρο τιμής «στον λαό της Τυνησίας» και στους «μάρτυρες της επανάστασης» του 2010- 2011 στην Τυνησία μόλις παρέλαβε το βραβείο του.

H Δανέζα ηθοποιός Τρίνε Ντίρχολμ τιμήθηκε απόψε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με την Αργυρή Άρκτο καλύτερης ηθοποιού για τον ρόλο της στην ταινία Kollektivet.
Επιπλέον η Αργυρή Άρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας στην 66η Berlinale απονεμήθηκε στη Γαλλίδα Μιά Χάνσεν Λαβ για την ταινία Το Μέλλον (L’ Avenir).

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!