tromaktiko: Πρωτοφανείς συγκεντρώσεις και πορείες σε Πύργο και Αμαλιάδα

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Πρωτοφανείς συγκεντρώσεις και πορείες σε Πύργο και Αμαλιάδα



“Φωνή λαού, οργή Θεού” λέει η λαϊκή ρήση και αντικατοπτρίζει πλήρως αυτό που... συνέβη χθες στην Αμαλιάδα, σε μία πρωτοφανή απεργιακή συγκέντρωση που δεν έχει προηγούμενο.

Η Αμαλιάδα χθες έζησε πρωτόγνωρες στιγμές σε έναν αγώνα που αποδεικνύεται ότι δεν αφορά μόνο συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, σε έναν αγώνα που έχει κομματικές αναφορές και ταυτότητες αλλά είναι κοινός για όλους, αφού το ζητούμενο είναι κοινό για όλους, να αποσυρθούν το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Μια γροθιά

Όλοι χθες έγιναν μια γροθιά, ανεξαρτήτως επαγγελματικής τάξης, και η Αμαλιάδα πραγματικά ‘νέκρωσε’ καθώς έκλεισε η αγορά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αποτέλεσαν παραφωνία και καταδικάστηκαν από όλους, και όλοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ούτε η βροχή δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει την κινητοποίηση, που ξεκίνησε από την Αμαλιάδα και συνεχίστηκε στο μπλόκο των αγροτών στη Μαραθιά, με τρίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού.

Έκλεισαν ΔΟΥ και Δημαρχείο

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τις 7 το πρωί, με ταυτόχρονο αποκλεισμό του κτιρίου της ΔΟΥ Αμαλιάδας και του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου Αμαλιάδας.

Αγρότες, μαζί με τους συμμετέχοντες στην απεργία απέκλεισαν με τρακτέρ τις εισόδους της Εφορίας και του Δημαρχείου, αποκλείοντας την είσοδο στους εργαζόμενους, αν και σε ότι αφορά το Δημαρχείο θα έμενε κλειστό, αφού ο Σύλλογος εργαζομένων δήμων περιοχής Πρωτοδικείου Αμαλιάδας συμμετείχε στην απεργία, ενώ και η δημοτική αρχή Ήλιδας στήριζε την κινητοποίηση.

Στις 9 το πρωί τρία τρακτέρ αποχώρησαν από τα παραπάνω σημεία και με πορεία κατευθύνθηκαν στο Εργατικό Κέντρο της Αμαλιάδας, όπου είχε προγραμματιστεί η προσυγκέντρωση, δίνοντας το έναυσμα έναρξης της κινητοποίησης.

Ήταν όλοι εκεί, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, από όλα τα οικονομικά στρώματα, ίσως για πρώτη φορά ενωμένοι, με κοινό αίτημα.

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα σε μία σύντομη ομιλία επικεντρώθηκε στο βασικό αίτημα της κινητοποίησης, που είναι η άμεση απόσυρση ασφαλιστικού και φορολογικού, ανέφερε συλλόγους και φορείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και γνωστοποίησε το πρόγραμμα της κινητοποίησης.

Η πορεία

Με προπομπό τους αγρότες με τα τρακτέρ, οι συμμετέχοντες από όλες τις επαγγελματικές τάξεις και στελέχη του ΠΑΜΕ, κρατώντας τα πανό τους ξεκίνησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, μέσω των οδών Δαλιάνη, Ελευθερίου Βενιζέλου, Δεληγιάννη, Καρακανδά, πλατεία Καλίτσα, πλατεία Ανεμομύλου, Αρχαίας Ήλιδος, πλατεία Αγίου Αθανασίου, Φιλικής Εταιρείας και κατάληξη στο Δημαρχείο της πόλης.

Εκεί όλοι μαζί έδωσαν το σύνθημα του αγώνα, ενώ ‘χειροκρότησαν’ τους ελάχιστους καταστηματάρχες της Αμαλιάδας που άνοιξαν χθες τα καταστήματά τους, και συνέχισαν με τα αυτοκίνητά τους για το μπλόκο της Μαραθιάς.

Στο μπλόκο

Εργαζόμενοι από όλα τα επαγγέλματα με αυτοκίνητα ή πεζοί έφθασαν εκεί, ενώ οι αγρότες με τα τρακτέρ τους έκανα πορεία από την Αμαλιάδα μέχρι το μπλόκο.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κρατώντας το πανό τους έφθασαν πεζοί στο μπλόκο, ενώ πίσω τους ακολουθούσαν πομπή οι αυτοκινητιστές με τα ταξί τους από την Αμαλιάδα.

Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή των οδηγών με τα φορτηγά τους που έφθασαν κορνάροντας στο σημείο, μαζί με τους οδηγούς του ΚΤΕΛ Αμαλιάδας οι οποίοι έφθασαν με τα λεωφορεία τους και τα παράταξαν κατά μήκος της εθνικής οδού, κορνάροντας συνέχεια δίνοντας ρυθμό στον αγώνα.

Γύρω στις 11 το πρωί έγινε αποκλεισμός της εθνικής οδού, με τα τρακτέρ και τους συγκεντρωμένους να κατακλύζουν το οδόστρωμα αποκλείοντας πλήρως την κυκλοφορία.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών ήταν εκεί, μπροστάρηδες στον αγώνα και για τρεις ώρες παρέμειναν στο σημείο αποκλείοντας την εθνική οδό, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά τον αγώνα που μόλις ξεκίνησε, ζητώντας άμεσα την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού.

Η συγκέντρωση έληξε ειρηνικά γύρω στις 2 το μεσημέρι, με τους αγρότες να ανανεώνουν το ραντεβού τους σήμερα στις 12 το μεσημέρι, καλώντας και τις υπόλοιπες επαγγελματικές τάξεις να δώσουν και πάλι το παρών στον αγώνα.

Αψήφησαν τη βροχή και βγήκαν στους δρόμους!

Μία από τις μαζικότερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην πόλη του Πύργου.

Πλήθος πολιτών αψήφησαν τη βροχή και βγήκαν στους δρόμους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο προωθούμενο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου.

Με ομπρέλες, κουκούλες και αδιάβροχα, πολίτες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών ομάδων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων τους και συμμετείχαν στην απεργία με την παρουσία τους στις συγκεντρώσεις και τις πορείες που έγιναν στην ηλειακή πρωτεύουσα.

Με τρακτέρ και παλμό

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί και η Πλατεία 25ης Μαρτίου(ΟΤΕ) κατακλύστηκε από κόσμο από νωρίς. Φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, κ.ά. άπλωσαν τα πανό τους, άνοιξαν τις ομπρέλες και ξεκίνησαν τα συνθήματα ενάντια στο ασφαλιστικό και στην κυβερνητική πολιτική. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασαν και οι αγρότες, δίνοντας ξεχωριστό παλμό με τα τρακτέρ και τα φορτηγά στη συγκέντρωση. Μπροστάρηδες φοιτητές και μαθητές, με το δικό τους μπλοκ και τα δικά τους συνθήματα για το μέλλον που τους επιφυλάσσουν, να κλέβουν την παράσταση και να κερδίζουν τον θαυμασμό όλων των παρόντων. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Πύργου, Βας. Στεργίου, η εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ Ηλείας, Λένα Κορδονούρη, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Χρ.Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Νίκος Καραμάνης, το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Ηλείας, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Χειριστών Μηχανημάτων Ηλείας, κ.Μαυροειδής, κ.ά.

Στις τοποθετήσεις, στάθηκαν στη χαριστική βολή που δέχονται τα λαϊκά στρώματα από το νέο ασφαλιστικό, καθώς η παιδεία μετατρέπεται από δικαίωμα σε προνόμιο, οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται στην εξαθλίωση και στο «λουκέτο» και οι αγρότες γίνονται κολίγοι. Μετά τις ομιλίες, ξεκίνησε πορεία στις κεντρικές οδούς της πόλης, η οποία κατέληξε στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου, για να ενισχύσει τον αγώνα των αγροτών, πραγματοποιώντας συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πύργου-Τριπόλεως για αρκετή ώρα.

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα

Αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν τα πρωτοβάθμια σωματεία λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί έξω από το κτίριο της Π.Ε. Ηλείας (διοικητήριο). Το κάλεσμα όλων των σωματείων και των φορέων βρήκε ανταπόκριση, καθώς στο σημείο συγκεντρώθηκαν αρκετοί πολίτες από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, εκδηλώνοντας με ηχηρό τρόπο την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Δικηγόροι, μηχανικοί, κομμωτές, νηπιαγωγοί, καθηγητές, υπάλληλοι της αυτοδιοίκησης, έμποροι και πλήθος άλλων κλάδων είχαν ισχυρή εκπροσώπηση και, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικές οδούς του Πύργου (Μανωλοπούλου, 28ηςΟκτωβρίου) καταλήγοντας στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα. Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, έκαναν σύντομες τοποθετήσεις όλοι οι εκπρόσωποι των σωματείων που συμμετείχαν, ζητώντας από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποσύρει το σχέδιο νόμου, ειδάλλως θα μπει «ταφόπλακα» στους επαγγελματικούς κλάδους που συγκροτούν τη μεσαία τάξη και είναι οι στυλοβάτες της οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνική διάσταση.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!