tromaktiko: Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό των ελευθέρων επαγγελματιών.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό των ελευθέρων επαγγελματιών.



Γράφει ο Χρήστος Ηλ.Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
Για τους ελέυθερους επαγγελματίες, οι εισφορές θα υπολογίζονται με... συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.Για να προστατέψει τα έσοδά του Ταμείου, το νομοσχέδιο θέτει κατώτατο όριο καθαρών εισοδημάτων στα 158,2 ευρώ.Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1 εκατ. ασφαλισμένους οι οποίοι θα πληρώνουν από 158 έως 1.582 ευρώ το μήνα. Κι αυτό γιατί από από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα συγκεκριμένα ποσά που όριζε το πρώην ΤΕΒΕ και θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του. Δεν αποσαφηνίζεται τι ακριβώς θα γίνει με τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, με τις μονοπρόσωπες ΕΠΕ, με τα μέλη διοικητικού συμβουλίου εταιρειών, με τους ασφαλισμένους που έχουν διπλή ιδιότητα (π.χ και μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ). Την ίδια στιγμή,για τους ελεύθερους παγγελματίες προβλέπεται φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς να προστίθενται τα εισοδήματα από μισθούς - συντάξεις με τυχόν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα ή μπλοκάκια.

Με τον τρόπο αυτόν, τα πρώτα 25.000 ευρώ εισοδήματος θα φορολογούνται με συντελεστή 22% αντί για 33% αλλά από τα 42.000 ευρώ και πάνω οι συντελεστές αυξάνονται κατακόρυφα (σε σχέση με το 33% πάνω από 50.000 ευρώ), με τον φόρο να υπολογίζεται και πάλι από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

Έμποροι που δηλώνουν καθαρά κέρδη 5.000 ευρώ, αν έχουν την επιχείρησή τους 15 χρόνια ,με τις νέες ρυθμίσεις, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες θα πληρώσουν το 27% των κερδών σε εισφορές στο ασφαλιστικό τους ταμείο.Με 10.000 κέρδη ευρώ , με τις νέες ρυθμίσεις, προβλέπεται το 27% των καθαρών του κερδών, θα πληρώνει 2.700 ευρώ.Εάν αθροίσουμε το 27% των ασφαλιστικών εισφορών και το 26% του συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος, φθάνουν στο 52%.

1)Καθαρό μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα
2)Εισόδημα που υπάγεται σε ασφάλιση
3)υπολογισμός εισφοράς σύνταξης 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος
4) Υπολογισμός εισφοράς Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (6.95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος) 







Από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι σύμφωνα με τις γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, όπως ίσχυαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υπάγονταν στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε και του Ε.Τ.Α.Α. αντίστοιχα. καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης. ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους. όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξειδικεύονται τα ειδικότερα θέματα όσον αφορά στους κανόνες προσδιορισμού της βάσης υπολογισμού εισφορών ανά επαγγελματική δραστηριότητα.

Σε καμία περίπτωση η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι της παρ. 1 δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών. Ως προς το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος εφαρμόζεται η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 52.

Τυχόν υψηλότερα ή χαμηλότερα των οριζομένων στην παράγραφο 1 ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών Κλάδου Σύνταξης ασφαλισμένου και εργοδότη που προβλέπονταν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος αναπροσαρμόζονται ισόποσα και σταδιακά από 1.7.2016. και ετησίως από 1.1.2017 και εφεξής. ούτως ώστε από 1.1.2020 να διαμορφωθούν στο αντίστοιχο ύψος που ορίζεται στην ανωτέρω παράγραφο.

Η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών. των ανεξάρτητα απασχολούμενων. των κατ’ επάγγελμα αγροτών καθώς και των λοιπών κατηγοριών των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης υπολογίζονται κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 53 και 54. αντιστοίχως του παρόντος νόμου, ορίζεται σε ποσοστό 6.95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους. όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 53. βαρύνει εξολοκλήρου τους ασφαλισμένους και κατανέμεται κατά ποσοστό 6.45% για παροχές σε είδος και ποσοστό 0.50 % για παροχές σε χρήμα.

Για τα «μπλοκάκια», ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι προβλέπονται εισφορές ίδιες με των μισθωτών, ενώ μεγάλο κομμάτι όπως είπε θα επωμιστεί ο εργοδότης: «6,5% ο εργαζόμενος και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης του».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!