tromaktiko: Πιο νόστιμο το φαγητό όταν το κερδίζουμε με τον ιδρώτα μας

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Πιο νόστιμο το φαγητό όταν το κερδίζουμε με τον ιδρώτα μας



Το φαγητό µας είναι πιο νόστιµο όταν το έχουµε κερδίσει µε τον ιδρώτα της δουλειάς µας... Σύµφωνα µε µια καινούργια έρευνα, η αίσθηση ότι το καθηµερινό µας φαγητό είναι µια επιβράβευση του µόχθου µας µεγαλώνει την απόλαυση που νιώθουµε όταν το τρώµε.

Ο δρ Αλεξάντερ Τζόνσον, ψυχολόγος στο Πανεπιστήµιο Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, ήταν ο επικεφαλής των ειδικών που διενήργησαν την έρευνα...

Οπως παρατηρεί, «αυτό που ουσιαστικά προέκυψε από τη µελέτη µας είναι ότι αν κάποιος έχει µοχθήσει για να κερδίσει το φαγητό του, όχι µόνο το εκτιµά περισσότερο, αλλά του φαίνεται και πιο νόστιµο».

Επισηµαίνει επίσης ότι προς το παρόν, «δεν γνωρίζουµε για ποιο λόγο η προσπάθεια στην εργασία συνδέεται και επαυξάνει την ευχάριστη γεύση του φαγητού, γνωρίζουµε όµως ότι αυτό όντως συµβαίνει. Μάλιστα η ευχαρίστηση διαρκεί τουλάχιστον 24 ώρες µετά την επίπονη εργασία».

Σύµφωνα µε ειδικούς, είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα πράγµατα που έχουµε µοχθήσει για να αποκτήσουµε, τα εκτιµούµε περισσότερο.

Η έρευνα που πραγματοποίησε η οµάδα των ψυχολόγων από το αµερικανικό πανεπιστήµιο, επεξέτεινε τη διαπίστωση αυτή στον τοµέα του φαγητού και έγινε σε ποντίκια.

Τα αποτελέσµατά της δηµοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society Β» και πιστεύεται ότι τα συµπεράσµατα που εξήχθησαν µπορεί να είναι αντιπροσωπευτικά και της ανθρώπινης συµπεριφοράς.

Σε ένα από τα πειράµατα που διενήργησαν, εκπαίδευσαν τα ποντίκια να κινούν δύο µικρούς µοχλούς.

Τον πρώτο µοχλό χρειαζόταν να τον πατήσουν µόνο µία φορά ώστε να απελευθερωθεί ένα µεζεδάκι, ενώ τον δεύτερο µοχλό έπρεπε να τον πατήσουν 15 φορές για να τους προσφερθεί µια ανάλογη λιχουδιά.

Στη συνέχεια, όταν οι ειδικοί επέτρεψαν στα ποντίκια να φάνε ανεµπόδιστα την τροφή τους, αυτά προτίµησαν να γευτούν τη λιχουδιά εκείνη που απελευθέρωνε ο µοχλός όταν έπρεπε να τον πατήσουν 15 φορές.

Μάλιστα, σε ένα ακόµη πείραµα που έκαναν µε δύο διαφορετικά είδη τροφής, δηλαδή ένα υγιεινό γεύµα και ένα µε πολλά λιπαρά, τα ποντίκια προτίµησαν το υγιεινό γεύµα αφότου είχαν κοπιάσει αρκετά για να πιέσουν τον µοχλό να το απελευθερώσει.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!