tromaktiko: Στόλος 13 μικρών λεωφορείων για την εντός των τειχών Λευκωσία

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Στόλος 13 μικρών λεωφορείων για την εντός των τειχών Λευκωσία



Ο στόλος μικρών λεωφορείων έχει ήδη φτάσει στην πρωτεύουσα και βρίσκεται σε ετοιμότητα. Με τον νέο χρόνο, θα πάρει μπρος για να εκτελέσει την αποστολή του, η οποία είναι η...
μεταφορά του κόσμου, από και προς το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Από το οποίο, ο Δήμος Λευκωσίας ευελπιστεί να απαλλάξει σταδιακά από την κίνηση των αυτοκινήτων που διακινούνται σε αυτό. Πρόκειται για ένα στόλο 13 λεωφορείων, μικρών και ευέλικτων, που μακροπρόθεσμα θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αλλαγή της εικόνας της πρωτεύουσας, αλλά και των καθημερινών της ρυθμών.

Όπως αναφέρεται από πλευράς δήμου, ο σκοπός αγοράς των λεωφορείων είναι η προώθηση της χρήσης μέσων βιώσιμης κινητικότητας στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας καθώς και η αναζωογόνηση της οικονομικής και άλλης δραστηριότητας και η  ενίσχυση της οικιστικής λειτουργίας σε αυτό, μέσω της ενίσχυσης της προσβασιμότητάς του, της ελκυστικότητας του περιβάλλοντος και της παροχής σύγχρονων διευκολύνσεων.

Στόχοι της προτεινόμενης υπηρεσίας δημόσιων μεταφορών στο κέντρο της Λευκωσίας είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας του διαιρεμένου ιστορικού κέντρου με σύγχρονες και αποτελεσματικές δημόσιες συγκοινωνίες που θα το συνδέουν με κύρια σημεία του αστικού κέντρου έξω από τα τείχη και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών. Παράλληλα, η άμεση διευκόλυνση της διακίνησης εντός του ιστορικού κέντρου με ευέλικτα μικρά λεωφορεία, κατάλληλα για τις ιδιαιτερότητες του πολεοδομικού ιστού του και φιλικά για τους χρήστες και το περιβάλλον και επίσης, η σταδιακή απεξάρτηση από τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου για τη διακίνηση στην πόλη εντός των τειχών και η συνεχής αύξηση του αριθμού κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών που διακινούνται με λεωφορείο, ποδήλατο ή πεζοί ή με συνδυασμό αυτών των μέσων.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά στοιχεία των 13 λεωφορείων, που αγόρασε ο Δήμος Λευκωσίας, είναι τα εξής:

 Η χωρητικότητά τους θα είναι συνολικά 22 ατόμων. 14 καθήμενοι και 8 ιστάμενοι. Επίσης έχουν τοποθετηθεί και 2 καθίσματα για άτομα που χρήζουν προτεραιότητας, όπως ηλικιωμένοι γονείς με καροτσάκι, έγκυες κτλ.

 Το μήκος τους είναι 7 μέτρα και το πλάτος τους 2 μέτρα, για να μπορούν να εκτελέσουν τα δρομολόγια όπως έχουν σχεδιαστεί μέσα στην εντός των τειχών πόλη, σύμφωνα με τις επιταγές του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας.

 Είναι εξοπλισμένα με κινητήρα Euro VI, ακλουθώντας τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία που έχει τεθεί σε ισχύ από 1/1/2015. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λευκωσίας συμμετέχει στο Σύμφωνο των Δημάρχων, το οποίο είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που εμπλέκει ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και πόλεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι δήμαρχοι, που υπογράφουν το Σύμφωνο, δεσμεύονται να υπερβούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια για το έτος 2020, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην επικράτειά τους τουλάχιστον κατά 20% αλλά και να μειώσουν και τις αντίστοιχες στα ΝΟχ, μικροσωματίδια κ.ά.
 Χαμηλοδάπεδα για την εύκολη πρόσβαση και αποχώρηση από το λεωφορείο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

 Ράμπα για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, με ταυτόχρονη εγκατάσταση ενός κουμπιού για την ενημέρωση του οδηγού ότι χρειάζεται ο οδηγός να τη λειτουργήσει. Στο εσωτερικό υπάρχει ειδικός χώρος για να τοποθετηθεί το αμαξίδιο και να δεθεί προσεκτικά ο χρήστης του με ειδική ζώνη ασφαλείας.

Ειδικό σύστημα ανάρτησης για βελτίωση της άνεσης των επιβατών κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των δρομολογίων, μέσω των οδών ειδικού χαρακτήρα.

 Φέρουν συσκευή περιορισμού ταχύτητας και ταχογράφο.

 Έχουν πρόνοια για μεταφορά ποδηλάτων.

Όλες οι σχετικές ανέσεις εντός του οχήματος έχουν προβλεφθεί, όπως κλιματισμός 2 ζωνών, ειδικό αντιολισθητικό δάπεδο, εσωτερική αναγγελία επόμενης στάσης μέσω LCD display κ.ά.

 Πρόνοιες εγκατάστασης ευφυών συστημάτων μεταφορών, όπως ειδική μηχανή ακύρωσης εισιτηρίων με χρήση έξυπνης κάρτας, NFC τεχνολογία, αυτόματο σύστημα ελέγχου στόλου και δρομολογίων (fleet management), κάμερα εγγραφής συμβάντων, δαχτυλίδι ελέγχου καυσίμων κ.ά.

 Συμβόλαιο εγγύησης 3 χρόνων.

Η Λευκωσία ως πρότυπο βιώσιμης αστικής κινητικότητας

Ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, σε δηλώσεις του στον «Φ» ανέφερε ότι η Λευκωσία προχωρεί με σταθερά και αποτελεσματικά βήματα στη μετατροπή της πόλης σε πρότυπο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ποιότητας ζωής και ελκυστικότητας.

«Μόλις έχουν παραληφθεί τα σύγχρονα μικρά λεωφορεία της Λευκωσίας τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή μιας πρωτοπόρας υπηρεσίας δημόσιων μεταφορών στο κέντρο της πρωτεύουσας», δήλωσε. Όπως εξήγησε, τα μικρά λεωφορεία θα συνδέουν το σύγχρονο αστικό κέντρο με την Εντός των Τειχών Πόλη, εξυπηρετώντας ολόκληρη την παλιά πόλη με συχνές διαδρομές και ελκυστικό ωράριο, που θα καλύπτει όλες τις ώρες της ημέρας.

«Η δρομολόγηση των σύγχρονων μικρών λεωφορείων στο κέντρο της πόλης είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας εφαρμογής των ολοκληρωμένων σχεδιασμών της πόλης της Λευκωσίας», ανέφερε ο δήμαρχος Λευκωσίας. «Είναι ακόμη απόδειξη της θέλησής μας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των προτάσεών μας με κύριο στόχο την αλλαγή της εικόνας της πόλης για μια ευημερούσα πρωτεύουσα».

Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!