tromaktiko: Στο φουλ το δικαστικό της Εφορίας στην Αχαϊα. Σπάνε ρεκόρ οι κατασχέσεις και οι διώξεις για οφειλές

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Στο φουλ το δικαστικό της Εφορίας στην Αχαϊα. Σπάνε ρεκόρ οι κατασχέσεις και οι διώξεις για οφειλές



Στο κυνήγι της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, άρχισαν να επιδίδονται και πάλι οι εφορίες της Πάτρας, μετά την τετράμηνη αναστολή των αναγκαστικών... μέτρων, λόγω της τραπεζικής αργίας και των capital controls.

Οπως είναι γνωστό, από την 1η Νοεμβρίου, τα αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών τέθηκαν και πάλι σε ισχύ, με τα δικαστικά τμήματα των κατά τόπους εφοριών, να ξεκινούν πάλι τις διαδικασίες κατασχέσεων, ποινικών διώξεων και πλειστηριασμών.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Μάλιστα, τα διαθέσιμα στοιχεία από το Δικαστικό Τμήμα της Α' ΔΟΥ Πατρών, από την αρχές του χρόνου μέχρι και την επιβολή των capital control στα τέλη Ιουνίου, δείχνουν ότι φέτος, ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει ήδη σπάσει κάθε ρεκόρ λήψης αναγκαστικών μέτρων εις βάρος οφειλετών του δημοσίου.

Για παράδειγμα, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που επιβλήθηκαν από την αρχή του 2015 έως και τον Ιούνιο εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, έφτασαν τις 19.189 (σ.σ. στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς), όταν για όλο το 12μηνο του 2014 είχαν γίνει συνολικά 15.500 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθωμάτων και άλλων πληρωμών προς τρίτους.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στις παραγγελίες κατασχέσεων ακίνητης περιουσίας που δόθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 από το δικαστικό τμήμα της Α΄ ΔΟΥ και οι οποίες έφτασαν τις 537, έναντι 263 που είχαν γίνει για το δεκάμηνο του 2014.

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ

Με καταιγιστικό ρυθμό, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, ακολουθούν και οι ποινικές διώξεις για μεγάλες οφειλές προς το δημόσιο, οι οποίες από την αρχή του χρόνου μέχρι και την ημέρα επιβολής των capital controls έφταναν τις 1.636, όταν στο δεκάμηνο του 2014 ήταν μόνο 689.

Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν την κατάσταση που επικρατεί στον εισπρακτικό μηχανισμό του Δημοσίου και στα αρμόδια δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έσοδα.

Μάλιστα, λόγω της εντατικοποίησης των αναγκαστικών μέτρων που ασκήθηκαν μέσα στο 2015, η Α' ΔΟΥ, κατάφερε να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο τις εισπράξεις φόρων στο 22%, έναντι στόχου 23%.

Οπως τόνισε στην «Π» ο διευθυντής της Α' ΔΟΥ Πατρών Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος, μετά την άρση της αναστολής των αναγκαστικών μέτρων από την 1η Νοεμβρίου και μετά, προτεραιότητα από το Δικαστικό Τμήμα δίνεται στις υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που βρίσκονται κοντά στο χρονικό όριο της παραγραφής τους.

Ωστόσο, με τροπολογία που ψηφίστηκε στα μέσα Οκτωβρίου από τη Βουλή, δόθηκε ήδη παράταση κατά ένα έτος στη δυνατότητα του Δημοσίου να διενεργεί φορολογικό έλεγχο σε όσες υποθέσεις θα έμπαιναν στο συρτάρι στα τέλη του 2015.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!