tromaktiko: Ποιες τσάντες συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Ποιες τσάντες συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια



Είναι το απαραίτητο καθημερινό αξεσουάρ όλων των γυναικών αλλά και πολλών ανδρών. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και εστία μικροβίων...

Πρόκειται για τις τσάντες και τα τσαντάκια που σύμφωνα με σχετική έρευνα είναι γεμάτα από αποικίες μικροβίων.
Όπως επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου, ο κόσμος σπανίως πλένει τις τσάντες και τα τσαντάκια και απλώς τα πετάει όταν παλιώσουν.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τσάντες 80 γυναικών και 65 ανδρών και τα ερεύνησαν στο εργαστήριο. Όπως διαπίστωσαν, το 95% ήταν μολυσμένες.

Το 49% ήταν φορείς ενός μόνο βακτηρίου και το 51% ήταν φορείς πολλών βακτηρίων. Στις συνθετικές τσάντες οι αποικίες των βακτηρίων ήταν περισσότερες σε σχέση με τις δερμάτινες.

Τα βακτήρια που συχνότερα απομονώθηκαν ήταν ο μικρόκοκκος (βρέθηκε στο 65% των τσαντών, κυρίως των ανδρών) και ο σταφυλόκοκκος (64%), με τις γυναικείες τσάντες να φέρουν μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2,1% των γυναικών καθαρίζουν την τσάντα τους μία φορά το μήνα, ενώ το 81% δεν την αδειάζει ποτέ.

Τα μικρόβια είναι περισσότερα στις τσάντες από συνθετικά υλικά σε σχέση με τις δερμάτινες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αποκαλύπτει ότι οι τσάντες είναι εστίες μικροβίων. Σε μελέτη που έγινε το 2007, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα πήραν δείγματα από 50 τσάντες και χαρτοφύλακες και διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειονότητα ήταν μολυσμένες.

Το ανησυχητικό ήταν ότι το 25% των τσαντών ήταν μολυσμένες με το κολοβακτηρίδιο (e.coli). Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι ιδιοκτήτες έπαιρναν μαζί τους στην τουαλέτα τις τσάντες και τις ακουμπούσαν σε κάποιο σημείο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!