tromaktiko: Τα υλικά που… «έκαναν φτερά» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Τα υλικά που… «έκαναν φτερά» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας



Του Λευτέρη Παπαστεργίου
Ερωτήματα, απορίες μα και πλήθος φημών που τις συνοδεύουν δημιουργεί ένα έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το οποίο...
αποστέλλεται στην διοίκηση του Νοσοκομειακού Ιδρύματος και με το οποίο της ζητούνται, ουσιαστικά, εξηγήσεις, για κάποιες «περίεργες» απομακρύνσεις «υλικών που λογίζονταν προς καταστροφή».

Στο συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της Larissanet, γίνεται, μη ονομαστική αναφορά, σε εταιρεία ανακύκλωσης που εδρεύει στη Λάρισα, και η οποία, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, απομάκρυνε με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του νοσοκομείου υλικό το οποίο φέρεται να αγγίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, «χωρίς όμως να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από την νομοθεσία διαδικασία».

Το έγγραφο

Το έγγραφο, το οποίο υπογράφουν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Π.Γ.Ν. Λάρισας κ. Κ. Λαρίσης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρ. Νάκος φέρει ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου και έχει θέμα: «Ανακύκλωση διαφόρου υλικό».

Σ’ αυτό επισημαίνεται:

«Το Σωματείο έγινε δέκτης πληροφοριών αλλά και προφορικών καταγγελιών, πως γίνεται απομάκρυνση υλικών από τους χώρους του νοσοκομείου που λογίζονταν προς καταστροφή, από μια εταιρεία ανακύκλωσης που εδρεύει στη Λάρισα.

Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε, ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες και πως η αξία των υλικών, που απομακρύνθηκαν, φέρεται να αγγίζει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Στις μέρες που ακολούθησαν παρακολουθήσαμε δραστηριότητες που έλαβαν χώρα σε διάφορα μέρη του Νοσοκομείου και από την έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι όντως υπάρχει απομάκρυνση και μάλιστα μαζική.

Πιστεύοντας ότι η δημόσια υπηρεσία του νοσοκομείου, ακόμη και η άχρηστη –μη χρησιμοποιήσιμη, δεν μπορεί να είναι διαχειρίσιμη χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ειδικά όταν σ’ αυτή περιέχονται υλικά, όπως ιατρικά μηχανήματα παρωχημένης τεχνολογίας, που μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως και να δώσουν ανάλογες και πολύτομες λύσεις.

Σε συνέχεια των παραπάνω ζητείται να μας ενημερώσετε εγγράφως, εάν τηρήθηκαν και ποιες διαδικασίες βάσει της κείμενης νομοθεσίας και να μας παραθέσετε την λεπτομερή λίστα με τα ανακυκλώσιμα υλικά, που απομακρύνθηκαν καθώς και τα αντισταθμιστικά οφέλη που προκύπτουν για το Νοσοκομείο εν γένει και δη για την εργασιακή καθημερινότητα των συναδέρφων αλλά και των εξυπηρετούμενων πολιτών».

Η παραίτηση

Και ενώ το έγγραφο του Σωματείο Εργαζομένων θέτει μια σειρά ερωτημάτων τα οποία καλείται να απαντήσει η διοίκηση του Νοσοκομείου, υπάρχουν κάποιοι που συνδέουν τη συγκεκριμένη υπόθεση με μια παραίτηση που υποβλήθηκε πριν καιρό και η οποία δεν έτυχε της απαιτούμενης, ίσως, προσοχής.

Η παραίτηση αυτή έχει να κάνει με τον Διευθυντή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Δημήτρης Μπαρμπής ο οποίος προ ημερών την υπέβαλλε στη διοίκηση του νοσοκομείου, ζητώντας ο ίδιος την απομάκρυνσή του από τη συγκεκριμένη θέση.

Χωρίς να είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει, πλην ίσως του ιδίου, το αν και κατά πόσο τα δυο συγκεκριμένα περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους, είναι σίγουρο πως οι απαντήσεις της διοίκησης του Ιδρύματος θα πρέπει να ρίξουν φως σε μια υπόθεση που λαμβάνει, ίσως, μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που της αναλογούν.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!