tromaktiko: Μυστήριο από νέα μελέτη! Τι σκότωσε, τελικά, την Κλεοπάτρα;

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Μυστήριο από νέα μελέτη! Τι σκότωσε, τελικά, την Κλεοπάτρα;



Γύρω από τον θάνατο της πολυθρύλητης τελευταίας Φαραώ της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου, της Κλεοπάτρας, έχουν γραφτεί πολλά. Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι ότι η ...
Κλεοπάτρα πέθανε από το δάγκωμα ενός φιδιού, και μάλιστα, στο στήθος. Ωστόσο, στο πέρασμα των χρόνων η ανωτέρω θεωρία αμφισβητείται από ιστορικούς και επιστήμονες.

Μία νέα προσπάθεια προσέγγισης των αιτίων του θανάτου της Κλεοπάτρας, η οποία έγινε πρόσφατα από την Dr Joyce Tyldesley από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και τον επιμελητή Ερπετολόγο από το Μουσείο του Μάντσεστερ, Andrew Gray, αποκλείει την επικρατέστερη υπόθεση, η οποία λέει ότι η Κλεοπάτρα έβαλε ένα φίδι να τη δαγκώσει.

Ειδικότερα, ο Andrew Gray εξηγεί πως η Κλεοπάτρα είναι σχεδόν απίθανο να έχει πεθάνει από ένα ζωντανό φίδι. Όπως σημειώνει, μία αιγυπτιακή κόμπρα ή μια αφρικάνικη οχιά, τα οποία είναι το πιθανότερο να ήταν τα φίδια που αναφέρονται στη θεωρία, ήταν αδύνατον να περάσει κρυμμένη στο παλάτι, λόγω του μεγέθους της.

Ακόμα και αν περνούσε, όμως, ο Gray σημειώνει πως το φίδι θα ήταν δύσκολο να σκοτώσει δύο ή τρία άτομα (λέγεται ότι το φίδι δηλητηρίασε και δύο υπηρέτριες της Κλεοπάτρας). Όπως λέει:

"Υπάρχουν μόνο 10% πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από δάγκωμα φιδιού -τα περισσότερα δαγκώματα είναι στεγνά και δεν μεταφέρουν δηλητήριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κόμπρες δεν είναι επικίνδυνες: αν περάσουν δηλητήριο θα σκοτώσουν σίγουρα, αλλά πολύ αργά και θα ήταν αδύνατον ένα φίδι να σκοτώσει δύο ή τρία άτομα, το ένα μετά το άλλο. Τα φίδια χρησιμοποιούν το δηλητήριο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και για το κυνήγι -έτσι το διατηρούν και το χρησιμοποιούν σε στιγμές ανάγκης".

Τι σκότωσε, λοιπόν, την Κλεοπάτρα;

Η Dr Tyldesley είπε στη MailOnline: "Πιστεύω ότι κάτι την έκανε να αυτοκτονήσει. Γνωρίζουμε πολύ λίγα για τις αυτοκτονίες στην αρχαία Αίγυπτο - είναι λες και ήταν ανήκουστες τότε - αλλά η αυτοκτονία στον Ελληνιστικό ή Ρωμαϊκό κόσμο θεωρούνταν εντελώς αποδεκτή πρακτική για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είχε άλλη λύση. Και η Κλεοπάτρα ανήκει σε εκείνον (τον δεύτερο) κόσμο".

"Ο Μάρκος Αντώνιος (εραστής της Κλεοπάτρας) μαχαίρωσε τον εαυτό του, και υπάρχουν αναφορές ότι η Κλεοπάτρα είχε ήδη επιχειρήσει να μαχαιρώσει τον εαυτό της, έτσι ίσως ένα μαχαίρι ή κάποιο αιχμηρό αντικείμενο να έσκισε τις φλέβες της σε ένα λουτρό. Ίσως να ήταν η εύκολη λύση. Εναλλακτικά, ίσως να χρησιμοποίησε δηλητήριο του φιδιού, κάτι το οποίο είχε προετοιμάσει για την περίσταση: αλλά όχι ένα ζωντανό φίδι. Αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο", πρόσθεσε.

Πάντως, όπως σημειώνει η Dr Tyldesley, υπάρχουν αρκετοί που κρατούν μια στάση αμφισβήτησης απέναντι στη γενικότερη υπόθεση ότι η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε, θεωρώντας πως μάλλον κάποιος σκότωσε τη βασίλισσα, και μαζί με αυτήν και τις δύο υπηρέτριές της που βρίσκονταν στο ίδιο δωμάτιο. Ο Pat Brown που φτιάχνει εγκληματικά προφίλ πιστεύει πως η αυτοκτονία δεν ήταν στον χαρακτήρα της Κλεοπάτρας και ότι η Αιγύπτια βασίλισα μπορεί να σκοτώθηκε από τον Οκταβιανό.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!