tromaktiko: ΕΣΚΑΣΕ Η ΒΟΜΒΑ: Δέχονται νέο μνημόνιο - Πρόγραμμα "μαμούθ" με σκληρούς όρους...

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΕΣΚΑΣΕ Η ΒΟΜΒΑ: Δέχονται νέο μνημόνιο - Πρόγραμμα "μαμούθ" με σκληρούς όρους...



Αγώνα δρόμου δίνει πλέον η ελληνική κυβέρνηση η οποία...
με την επιστολή Τσακαλώτου, διαγράφει «κόκκινες γραμμές» για να συναντήσει τις γραμμές των δανειστών και ζητά  νέο τριετές (τουλάχιστον) πρόγραμμα-«μαμούθ» με σκληρούς όρους που θα εξειδικευτούν μέσα στις προσεχείς μέρες και ώρες.

Το ακριβές ποσόν που ζητά η Αθήνα παραμένει ως τώρα άγνωστο. Πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν πως στην επιστολή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αναφέρει κανένα ποσό, ούτε καν τα 29,145 δισ. που ζητούσε ο πρωθυπουργός στις 30 Ιουνίου. Αν ισχύει αυτό, σημαίνει ότι το ποσόν του δανείου θα αποτελέσει κομμάτι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, που θα εξαρτηθεί από πολλές άλλες παραμέτρους.

Με άλλα λόγια το ποσόν θα ξεπερνά και τα 30 δισ. που ζητούσε ο πρωθυπουργός, αλλά και τα 52 δισ. που εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Ιούνιο ενώ  μπορεί να φτάνει και στα 60 ή 70 δισ. αν προσμετρηθεί η ζημιά στο τραπεζικό σύστημα από τα capital controls, θα παραμένει όμως ανοικτό μέχρι να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα λάβει από μόνη της η Ελλάδα (πχ πρωτογενή πλεονάσματα, «κούρεμα» καταθέσεων κλπ) ώστε οι δανειστές να συμπληρώσουν τα υπόλοιπα. Σε κάθε περίπτωση, δάνειο 70 δισ. φαίνεται πολύ βαρύ για να το δεχτούν οι δανειστές, χωρίς «γενναία» συμμετοχή της χώρας μας.

Άμεσα πάντως μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επιστολή Τσακαλώτου:

-          Σήμερα ή αύριο ξεκινά στο Euroworking Group η εξέταση της κατάστασης και των σημερινών και μελλοντικών (έως το 2017 τουλάχιστον) αναγκών της χώρας, από τα τεχνικά επιτελεία των θεσμών. Ως το Σάββατο θα έχουν συγκληθεί ξανά Eurogroup ή και νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να λάβει αποφάσεις επί του ελληνικού αιτήματος.

-          Ως την Δευτέρα ή Τρίτη η Αθήνα δεσμεύεται να καταθέσει μέτρα για «εξορθολογισμό» συντάξεων και αυξήσεις φόρων. Θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα τα εφαρμόσει άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα κιόλας, για να λάβει μια προκαταβολή 7 δισ. από τον ESM.

-          Μέσα στον Ιούλιο θα συνεχίζεται το παζάρι  στο Euroworking Group για το νέο Μνημόνιο, με όλα τα μέτρα που θα συμφωνήσουν κυβέρνηση και δανειστές. Στο τέλος της επιστολής του ο κ. Τσακαλώτος λέει πως η υπογραφή του υπερισχύει (superseeds) εκείνης του πρωθυπουργού της 30ης Ιουνίου που περιείχε τις κόκκινες γραμμές για ΦΠΑ στα νησιά, ΕΚΑΣ κλπ.

-          Οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί πριν τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία στην οποία πρέπει να πληρωθούν 3,45 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ ενώ στις 13 Ιουλίου πρέπει να πληρωθούν –προφανώς αν έρθουν τα 7 δισ. που ζητάει η κυβέρνηση- και άλλα 450 εκατ. στο ΔΝΤ, πέραν των 600 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για δεκαπενθήμερο των δημοσίων υπαλλήλων.


Τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα: Φόβοι για έντονες αντιδράσεις - Αυτό είναι το ποσό...

Για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Bild...
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!