tromaktiko: Νέα ψυχρολουσία για την κυβέρνηση - Τι θα συμβεί με το "ΝΑΙ" μετά το δημοψήφισμα;

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Νέα ψυχρολουσία για την κυβέρνηση - Τι θα συμβεί με το "ΝΑΙ" μετά το δημοψήφισμα;



Νέα ψυχρολουσία για την κυβέρνηση ήρθε από τους εταίρους...
Ηχηρή παρέμβαση από τον Φρανσουά Ολάντ και τον Γερούν Ντάισλεμπλουμ οι οποίοι σβήνουν την εντύπωση ότι και με Οχι μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Eurogroup, ο πρόεδρος και ο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, αλλά και Αυστριακός Πρόεδρος ξεκαθάρισαν σε δηλώσεις τους πως μόνο με το Ναι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-εταίρων.

Ντάισελμπλουμ: Ένα «Οχι» στο δημοψήφισμα θέτει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη

Η Ελλάδα πιθανόν «να μην έχει καμία θέση στην ευρωζώνη» εάν ψηφίσει ‘όχι’ στο δημοψήφισμα της Κυριακής για το εάν θα αποδεχθεί τους όρους της συνέχισης της διεθνούς βοήθειας, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Απευθυνόμενος σε επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν πρέπει να περιμένουν καλύτερους όρους από τους πιστωτές τους ψηφίζοντας ‘όχι’ στο δημοψήφισμα.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ενώ η προσφορά με βάση την οποία καλούνται οι Έλληνες να ψηφίσουν έχει λήξει, το δημοψήφισμα θα δείξει εάν οι Έλληνες είναι προετοιμασμένοι να κάνουν τις επίπονες θυσίες που απαιτούνται για να παραμείνουν εντός της ευρωζώνης.

«Πρέπει να φύγει από το τραπέζι μια ψευδαίσθηση: ότι εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε όλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης και ότι θα καταλήξει κανείς με ένα ευκολότερο και πιο ελκυστικό πακέτο» είπε ο Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Χρειάζονται εκτεταμένα μέτρα λιτότητας για να επιστρέψει σε τροχιά η ελληνική οικονομία, είπε.

«Εάν ο κόσμος πει ότι δεν το θέλουν αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία βάση για νέο πρόγραμμα, αλλά δεν υπάρχει καμία βάση για την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Ο Ντάισελμπλουμ είπε σε δημοσιογράφους ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα στην περίπτωση ενός ‘ναι’ στο δημοψήφισμα.

«Το μέλλον της Ελλάδας είναι στα χέρια του ελληνικού λαού» είπε. «Εάν η έκβαση είναι θετική, τότε υπάρχει φυσικά, στην ευρωπαϊκή πλευρά, η προθυμία να βοηθηθεί η Ελλάδα να βγει από τη στενωπό».

Ολάντ: Αν το όχι' κερδίσει την Κυριακή μπαίνουμε σε μια μορφή αγνώστου

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως, αν το "όχι" επικρατήσει στην Ελλάδα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα εισέλθουμε "σε μια μορφή αγνώστου".

«Αν βγει το 'Ναι', η διαπραγμάτευση μπορεί πολύ εύκολα να ξεκινήσει. Αν βγει το 'όχι', εισερχόμαστε σε μια μορφή αγνώστου. Εναπόκειται στους Έλληνες να απαντήσουν», δήλωσε ο Ολάντ, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπενίν, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Αφρική.

«Χθες (Τετάρτη), υπήρχε η ελπίδα για μια συμφωνία», που θα μπορούσε να «ρίξει το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ολάντ. Όμως «ταυτόχρονα» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «επανέλαβε» την έκκλησή του υπέρ του όχι στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Οι υπουργοί Οικονομικών συμπέραναν πως πρέπει να περιμένουμε το δημοψήφισμα» για να αντλήσουμε απ' αυτό τις συνέπειες, εξήγησε ο Ολάντ.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα το πρωί με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με το περιβάλλον του Ολάντ.

Σαπέν: Μόνο με το «Ναι» η συνέχιση της διαπραγμάτευσης

Αν και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν παραμένει ένας από εκείνους τους παράγοντες που επιθυμούν να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες της διαπραγμάτευσης, δεν κρύβει πως η ελληνική κυβέρνηση βάζει προσκόμματα.

Μιλώντας στην Πέμπτη στα γαλλικά ΜΜΕ τόνισε: «Δεν γίνεται να συμφωνήσεις με κάποιον που λέει ''όχι'', όπως κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση με το δημοψήφισμα. Θα θέλαμε να έχουμε μια συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα, αυτός είναι ο στόχος. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Αντίθετα, είναι αρκετά μπερδεμένη και δύσκολη η κατάσταση».

Ο Γάλλος υπουργός προειδοποίησε πως αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με κάποιον που λέει «όχι», ξεκαθάρισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τόνισε ότι το Eurogroup ομόφωνα είπε πως δεν είναι δυνατή η συμφωνία από τη στιγμή που η Ελλάδα ζήτησε δημοψήφισμα.

Προειδοποίησε πως αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ. Αντιθέτως, αν ψηφίσουν «ναι», τότε θα συνεχίσουν οι εργασίες για την εξεύρεση συμφωνίας με την Ελλάδα.

Ο κ. Σαπέν συμπλήρωσε πάντως πως «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».

Αυστριακός Πρόεδρος: Περιμένουμε το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος

Κατανόηση για την απόφαση του Eurogroup να περιμένει το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής στην Ελλάδα, πριν υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, υποδεχόμενος σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό Πρόεδρο, «η νευρικότητα και η ανασφάλεια είναι μεγάλη. Η κατάσταση φυσικά θα είναι μία άλλη, εάν υπάρξει ένα "Ναι" από τον πληθυσμό, από το εάν υπάρξει ένα "Οχι". Για αυτό το λόγο θα αναμένεται το αποτέλεσμα και κατόπιν θα γίνουν τα επόμενα βήματα».
Πηγή


ΕΚΤΑΚΤΗ ανακοίνωση από GPO για διαρροή στοιχείων - Τι συνέβη με δημοσκόπηση και το προβάδισμα του "ΝΑΙ";

Η εταιρία δημοσκοπήσεων GPO καταγγέλλει διαρροή στοιχείων ανολοκλήρωτης έρευνας...
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!