tromaktiko: Για παραβίαση των δικαιωμάτων του παραπονείται ο μακελάρης της Νορβηγίας

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Για παραβίαση των δικαιωμάτων του παραπονείται ο μακελάρης της Νορβηγίας



O μακελάρης της Νορβηγίας Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ κατέθεσε αγωγή  με την οποία...
κατηγορεί τις αρχές της χώρας ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του, καθώς εξακολουθούν να τον κρατούν σε αυστηρή απομόνωση στη φυλακή, τέσσερα χρόνια αφότου σκότωσε 77 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ η αγωγή, που κατατέθηκε στο δικαστήριο του Όσλο και περιέχει αναφορές στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στοχεύει στο να αναγνωρίσει η κυβέρνηση της χώρας στον Μπράιβικ το δικαιώμα επαφής με περισσότερους ανθρώπους αλλά και να περιορίσει τη λογοκρισία στις επιστολές του.

«Ακραίο» χαρακτήρισε τον βαθμό απομόνωσης ο δικηγόρος του, Όιστεν Στόρβικ, στο πρακτορείο Ρόιτερς και επισήμανε ότι ο πελάτης του έχει επαφή αποκλειστικά με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και ιατρικό προσωπικό. «Εμείς εννοούμε ότι έχει δικαίωμα να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε ο ίδιος, «πιθανόν και με άλλους κρατουμένους, παρά τον κίνδυνο που ελλοχεύει να του επιτεθούν» .

Εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου να επιτρέψει την ακρόαση της υπόθεσής του.

Ο Μπράιβικ, 36 ετών σήμερα, είχε πυροδοτήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο κέντρο του Όσλο την 22α Ιουλίου του 2011, σκοτώνοντας 8 ανθρώπους. Στη συνέχεια σκότωσε άλλους 69, στην πλειονότητά τους εφήβους, όταν μετέβη σε ένα νησάκι όπου η νεολαία του κυβερνώντος τότε Εργατικού Κόμματος είχε οργανώσει θερινή κατασκήνωση και εξαπέλυσε πυρά.
Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη, τη μεγαλύτερη ποινή που προβλέπεται στη Νορβηγία, αν και ο εγκλεισμός του μπορεί να παραταθεί δεδομένου ότι θεωρείται απειλή για την κοινωνία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!