tromaktiko: Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα - "Βόμβα" από Deutsche Bank

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα - "Βόμβα" από Deutsche Bank



Ως ιδιαίτερα αρνητική έκβαση χαρακτηρίζει η Deutsche Bank την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα...


Μάλιστα, σε σημείωσή της, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τώρα έχει «επίσημα ανοίξει» το ερώτημα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.


Παράλληλα, επικεντρώνεται σε τρία σημεία για να εκτιμήσει τις επόμενες εξελίξεις, στις αντιδράσεις της Ευρώπης και του ΔΝΤ, στη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ, αλλά και στην επικρατούσα άποψη ανάμεσα στον ελληνικό λαό.

Τα βασικότερα σημεία από την έκθεση της Deutsche Bank, όπως τα δημοσίευσε ο Guardian:

«Μία ευρωπαϊκή σύνοδος μπορεί να συγκληθεί. Οπως με την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα το 2012, περιμένουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα ξεκαθαρίσουν ότι το δημοψήφισμα της κυβέρνησης ισοδυναμεί με ένα ερώτημα για την παραμονή στο ευρώ. Οι Ευρωπαίοι επίσης θα πρέπει να αποφασίσουν το αν θα χορηγήσουν βραχυπρόθεσμη νομική επέκταση στη δανειακή σύμβαση. Αν και ακόμη αναμένουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση, θεωρούμε ως πιο πιθανό αποτέλεσμα ότι το πρόγραμμα θα αφεθεί να εκπνεύσει. Η επέκταση απαιτεί πολλαπλές κοινοβουλευτικές διαδικασίες έγκρισης και με δεδομένο τον τόνο της ομιλίας του Ελληνα πρωθυπουργού, είναι απίθανο ότι η υπάρχει η πολιτική διάθεση να χορηγηθεί μία τέτοια επέκταση.

Η αντίδραση του ΔΝΤ θα είναι επίσης σημαντική. Οταν και αν η Λαγκάρντ ενημερώσει το ΔΣ του Ταμείου για μία μη πληρωμή, θα προκαλέσει κατά συνέπεια αθέτηση των δανείων του EFSF και το συμβούλιο του EFSF (οι υπουργοί Οικονομικών) θα έχουν την επιλογή- αν όχι την υποχρέωση- να χαρακτηρίσουν αυτά τα δάνεια αμέσως ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

Η ΕΚΤ αναθεωρούσε καθημερινά τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα και αξιωματούχοι σε πολλαπλές δηλώσεις τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ρευστότητα βασίζεται στην «αξιόπιστη προοπτική» ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Οι αποφάσεις πιθανόν να ληφθούν σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή πολιτική απάντηση και στην επέκταση του προγράμματος. Η κατάσταση παραμένει πολύ ρευστή αλλά ως έχουν τα πράγματα θεωρούμε πιο πιθανό αποτέλεσμα μία απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει πέρα των ορίων τη χρηματοδότηση του ELA, ή εναλλακτικά μία επιθετική προσαρμογή στις περικοπές εγγυήσεων.

Ο τρίτος παράγοντας θα είναι οι δημοσκοπήσεις για το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Μέχρι τώρα αυτά έχουν δείξει υποστήριξη περίπου 70% όταν το ερώτημα είναι για την παραμονή στο ευρώ άνευ όρων. Ομως, όταν αυτό το ερώτημα τίθεται με προϋπόθεση περαιτέρω λιτότητα, η υποστήριξη πέφτει στο 55-65%, ανάλογα με τη διατύπωση. Περιμένουμε ότι η θέση του Ελληνα πρωθυπουργού και η ίδια η διατύπωση της ερώτησης θα οδηγήσει σε περαιτέρω τάση προς το «όχι». Ιδιαίτερα καθώς οι Ελληνες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το ελληνικό δημοψήφισμα δεν θα είναι για την παραμονή στο ευρώ, αλλά για τη συμφωνία.

Το αν θα επηρεάσει την ψηφοφορία η έκταση της όποιας ευρωπαϊκής πίεσης και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος την επόμενη εβδομάδα παραμένει ένα ερώτημα. Συνολικά, αναμένουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι με μικρή διαφορά και αβέβαιο. Οσο πιο κοντά είναι οι δημοσκοπήσεις σε μία αρνητική ψήφο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η αγορά να τιμολογήσει μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!