tromaktiko: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες «τρέμουν» ακόμη και στο άκουσμα ενός Brexit

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες «τρέμουν» ακόμη και στο άκουσμα ενός Brexit



Μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την...
ΕΕ θα βλάψει τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμούν στελέχη του κλάδου και όπως φαίνεται οι φοβίες τους έχουν βάση.

Ειδικότερα η αγορά της Βρετανίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης στις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων μετά τη Γερμανία και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία και την Ισπανία.

Επίσης το 80% των περίπου 1,5 εκατ. αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι εξήχθησαν, με το ήμισυ των εξαγωγών που αποστέλλονται σε χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την ένωση της βιομηχανίας SMMT.

Οπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς αν συμβεί το Brexit η Βρετανία θα αποκτούσε δασμολογικούς φραγμούς με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ενώ παράλληλα η χώρα δεν θα είχε καμία πρόσβαση στους μελλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ που επηρεάζουν την αυτοκινητοβιομηχανία.

Επίσης η Βρετανία αν εγκαταλείψει την ΕΕ δεν θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά ευρευνητικά προγράμματα και δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ACEA κ. Erik Jonnaert ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Ειλικρινά θα είναι σημαντικό για την αυτοκινητοβιομηχανία να παραμείνει η Βρετανία εντός της ΕΕ».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aston Martin κ. Andy Palmer, δήλωσε το ελεύθερο εμπόριο ήταν υψίστης σημασίας για την εταιρεία του. «Θα προτιμούσα να διατηρήσουμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Είναι σημαντικό να έχουν λόγο στη μελλοντική νομοθεσία και εμπορικών συμφωνιών έχοντας μια θέση στο τραπέζι από ό, τι όχι.».

Πέρυσι η Ford ανακοίνωσε ότι θα επανεκτιμήσει την παρουσία της στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν η χώρα εγκαταλείψει την ΕΕ ενώ και ο επικεφαλής πωλήσεων και μάρκετινγκ της BMW Ian Robertson πιστεύει ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ.

Ο Carlos Ghosn, διευθύνων σύμβουλος της Nissan, η οποία λειτουργεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Sunderland, δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα επανεξετάσει το μέλλον της στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν η χώρα εγκαταλείπει την ΕΕ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!