tromaktiko: Λαγκάρντ: Δεν μάθαμε κάτι νέο στις συζητήσεις με τον Βαρουφάκη

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Λαγκάρντ: Δεν μάθαμε κάτι νέο στις συζητήσεις με τον Βαρουφάκη



Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνση ενεργειών και εμβάθυνση στις λεπτομέρειες των προτάσεών της, ώστε να... προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες. Σε δηλώσεις στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι «το θέμα είναι να γίνει όλη η δουλειά που πρέπει και όχι μόνο να φτάσουμε γρήγορα στο τέλος».

Η κ. Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε τόσο με την ίδια όσο και με το νούμερο δύο του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον. Υπογράμμισε ότι ελπίδα και των δύο είναι όχι μόνο η επιτάχυνση των ενεργειών της Αθήνας, αλλά και έργο σε βάθος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες, και αν προέκυψε κάτι καινούργιο ή αναπάντεχο για την Ελλάδα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απάντησε ότι «δεν μάθαμε τίποτα το οποίο δεν ξέραμε ήδη». Ευχήθηκε ότι θα υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την ελληνικές αρχές.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Ταμείου, Μεξικανός Αγκουστίν Κάρστενς, υπογράμμισε ότι απλά έγινε μια έγκριση των ενεργειών του ΔΝΤ και των άλλων θεσμών στο θέμα της χώρας μας.

Η δήλωση της κ. Λαγκάρντ ακολουθεί:
«Η ευελιξία στην οποία αναφέρθηκα ισχύει για τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα μέρη αναφορικά με το τι θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της προσπάθειας. Με άλλα λόγια, ο στόχος παραμένει ο ίδιος, και είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας, η εξασφάλιση της ανάκτησης, διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κυρίαρχη στη χρηματοδότησή της και στην οικονομική της ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι στόχοι, και θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν με διάφορους τρόπους, που ποικίλουν ανάλογα με την πολιτική εντολή που έχουν οι αρχές.

Το βασικό ερώτημα είναι να γίνει πραγματική διαχείριση ώστε να ταιριάζει με το συνολικό λογαριασμό και να γίνει σαφές ότι όλη αυτή η προσπάθεια, το σύνολο της εταιρικής σχέσης, είναι μαζί. Αυτό είναι που εννοώ με τη λέξη ευελιξία και αυτό είναι που έχουμε αποδείξει μετά από κάθε επιθεώρηση.

Αυτό είναι που ελπίζω πάρα πολύ, και η συνάντηση που είχα ήταν παραγωγική για το σκοπό αυτό. Και οι δυό μας, ο Ντέιβιντ Λίπτον και εγώ, είχαμε συναντήσεις με τον κ. Βαρουφάκη. Αυτό για το οποίο ελπίζουμε και οι δύο δεν είναι μόνο η επιτάχυνση (των διαδικασιών), αλλά και η εμβάθυνση της εργασίας».

Σε άλλη ερώτηση, η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι «δεν μάθαμε κάτι που δεν γνωρίζαμε. Δεν είναι το θέμα να τρέξουμε για να φτάσουμε στο τέλος, αλλά να κάνουμε όλη τη δουλειά που πρέπει να γίνει. Όπως είπα στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, η δουλειά του υπουργού Οικονομικών, όπως γνωρίζουμε και οι δύο, και των ομάδων μας, είναι να φτάσουμε βαθιά στην ανάλυση, να κοιτάξουμε τα νούμερα, να αξιολογήσουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει, να κάνουμε μερικές υποθέσεις για την ανάπτυξη, τα φορολογικά έσοδα ή τις δαπάνες και στη συνέχεια να προχωρήσουμε».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!