tromaktiko: Τι περιμένει το ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Τι περιμένει το ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία



Αλλη μια παραδοχή ανησυχίας από τα κράτη μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που με σχετική ανακοίνωσή τους προειδοποιούν για τους κινδύνους που... αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία εξαιτίας των απότομων μεταβολών των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των γεωπολιτικών εντάσεων, ενώ αναφορά γίνεται στη “μέτρια” παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τις άνισες προοπτικές.

Αν και οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν ενισχυθεί, ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες πλήττονται από τις χαμηλότερες τιμές των πρώτων υλών και των εξαγωγικών τους προϊόντων, επισήμανε η Διεθνής Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (ΔΝΟΕ) του ΔΝΤ σε ανακοίνωσή της.

Καθώς η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναμένεται να αυξήσει το αμέσως προσεχές διάστημα τα επιτόκιά της, η επιτροπή αυτή η οποία εκφράζει τα 188 κράτη-μέλη του ΔΝΤ επισήμανε ότι οι κινήσεις προς την “εξομάλυνση της πολιτικής” των κεντρικών τραπεζών χρειάζεται να γνωστοποιηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για τις άλλες οικονομίες.

Ακόμη, σημείωσε ότι η “πιθανότητα χαμηλότερης αναπτυξιακής προοπτικής” εξελίσσεται σε μια σημαντική πρόκληση σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που ο πρόεδρος της επιτροπής τόνισε ότι ήταν ανάμεσα στα κεντρικά ζητήματα που συζητήθηκαν χθες Σάββατο.

Οι εαρινές σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή, διεξάγονται εν μέσω των ανησυχιών για ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της οικονομίας της.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!