tromaktiko: Στις 18 Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα μνημείων...

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Στις 18 Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα μνημείων...



Γράφει η Βογιατζή Ελένη
Δημοσιογράφος
Στις 18 Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα μνημείων...
Ας αναλογιστούμε το χτες και να σκύψουμε στο σήμερα.Το χτες και το σήμερα εικόνες κραυγαλέων αντιφάσεων, που δείχνει από που ξεκινήσαμε και που πάμε.Κληρονομιά με τα ιδεώδη της πνευματικής ελευθερίας,και των αξιών.


Τεράστιος ο πλούτος της χώρας μας, που μαρτυρά και αποτυπώνει την ιστορία μας,και την εξέλιξη του έθνους που τα δημιούργησε.

Ενας απέραντος αρχαιολογικός χώρος, και τα ίχνη του ανθρώπινου πολιτισμού βρίσκονται παντού.Μπορεί το οικοδόμημα που λέγεται Ελλάδα να είναι υπό κατάρρευση, αλλά τα θεμέλια της, είναι άρρηκτα,γιατί είναι το χτες, των προγόνων μας.Είναι η υλική και άυλη κληρονομιά μας.
Ολο αυτό το κληροδότημα πρέπει να μας προβληματίζει,για την ανθρώπινη ύπαρξη,τους αισθητικούς κανόνες,την σχέση του παρελθόντος με το σήμερα.

Το γεμάτο παθογένειες κράτος,τείνει να αλλοιώσει όλη αυτή την εικόνα,δημιουργώντας σκιές,που <<αναδεικνύουν>>την βλοσυρότητα της καθημερινότητας υπό την σκέπη της εκάστοτε ηγεσίας.
Δυστυχώς η εικόνα της αιώνιας Ελλάδας ποδοπατήθηκε, μόλις παραδόθηκε στα μνημόνια.Τότε που η παγκόσμια κοινότητα άρχισε συζητά για χρεοκοπία,αλλά και να επικαλείται την Ελλάδα παράδειγμα προς αποφυγή.

Προστέθηκαν, κατόπιν, και οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής που μας δώσανε για το ξεπέρασμα της κρίσης.Τα λουκέτα στα μαγαζιά, οι άστεγοι στους δρόμους,οι άνεργοι,οι πεινασμένοι,ο κόσμος που έφτασε στα έσχατα όρια της αντοχής του.

Οτι κληροδοτήσαμε οφείλουμε να το κληροδοτήσουμε ,πιθανόν εμπλουτισμένο στις επόμενες γενιές
Αυτό είναι ηθική προσταγή για όλους.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!